Bin almanak mumyalar, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor

– Bin yıllık mumyalar, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor

Saçları ve kaşları evvel günkü canlılığını koruyor

NİĞDE – Niğde Müzesi’nde sergilenen kısaca bin yıllık sarışın rahibe ve 4 çocuk mumyası evcil ve ecnebi turistlerin dikkatini çekiyor.

Müze Müdürü Yakup Ünlüler yaptığı açıklamada, müzenin Mutedil Anadolu arkeolojisinin kronolojik benzeri düzenle sunulan 6 sergileme salonundan oluştuğunu söyledi. 5. salonda bire bir karı ve 4 çocuk mumyasının sergilediğini tamlayan Ünlüler şunları kaydetti;

“Antika dönemde mumyalama ölümden ahir dirim üzere bedenlerin akva kalması üzere yapılmaktadır. Mumyalama yetenekli bilirkişi şahıslar marifetiyle gerçekleştirilmiştir. Öncelikle vücuttaki nemin emilmesi amacıyla ölen sevimli sodyum karbonatla, memleha kaplanırdı. Vücuttaki su cesetten uzaklaştırıldıktan sonra vücuda hoş kokulu yağlar ve bitki reçineleri sürülürdü. Sonrasında beden keten bezlerle sarılarak havayla teması kesilirdi. Böylecene vücudun havayla teması kesilerek çürümesi engellenmiştir. Antika Mısır’daki mumyalama işlemi genellikle kraliyet ailesi, soylu aileler ve zenginler üzere toplumun seçkinleri üzere yapılıyordu. Aplikasyon fiyatlı olduğu amacıyla sıradan insanlar seyrek mumyalanıyordu.”

‘Sarışın Mumya’ 162 Santim Boyunda

Ünlüler; sarışın rahibe mumyasının Aksaray’a sınırlı Ihlara Vadisi’ndeki Yılanlı Kilisesi’nde bulunduğunu aktararak, kadının 21-22 yaşında öldüğünü ve 162 santimetre uzunluğunda olduğunu vurguladı. Rahibenin Akdarı tarzında sargılama tekniğiyle mumyalandığına dikkati çeken Ünlüler şunları söyledi;

“Başında antika bulunması ve kilise içerisine gömüldüğü için rahibe olduğu düşünülmektedir. Saçlarının bile zerrin olması zımnında ‘sarışın mumya’ yerine adlandırılmıştır. Mumya üzerinde umum dikişli bire bir elbise ve başında antik bulunmaktadır. Solgun saçları, kaşları ve kirpikleri bibi önceki günkü canlılığını korumaktadır. Ense üstü pozisyonda olup, sağ kolu göğsünün konusunda, sol branş göğüs altına akıllıcasına uzatılmış olup, sağlıklı elinde ipek benzeri baş bezi bulunmaktadır. Mumya üzerinde röntgen çekiminde, esen ve sol kural kemiklerinin inikat yeri olan eklem kısmının merbut olması dolayısıyla mevlit yapmadığı anlaşılmıştır. Bilindiği amacıyla rahibeler münzevi yaşamı yeğleme ederlerdi, bebek yapmazlardı. Ahiret Yolculuğu nedeninin teneffüs yolu rahatsızlığı olabileceği düşünülmektedir. Saç örneğine bakarak ise denizel ürünler tükettiği anlaşılmıştır. Bu nedenle yaka şeridinde yaşamış olduğu düşünülmektedir.”

Aksaray sınırları içerisindeki Çanlı Kilise’de kâin 4 yavru mumyalarının ise hezen üstü pozisyonda olup elleri göğüsleri üstünde bağlandığını işaret eden Ünlüler, mumyaların üçünde üzerlerinde 2-3 kıvrım giyecekler bulunduğunu, 4 çocuk mumyasının Bizans dönemine ilgilendiren olup, kiliseyle beraber milattan sonra 10-11 yüzyıla tarihlendirildiğini tabir etti.

Share: