Bingöl’de Urartu dönemine ait olduğu düşünülen Sebeterias Kalesinin araştırma kazısı başladı

Bingöl’bile Urartu dönemine ilişkin olduğu melhuz Sebeterias Kalesinin taharri kazısı başladı

BİNGÖL – Bingöl’üstelik Dinç ilçesi girişinde bulunan ve tahminlere 7’nci yüzyıla ait olduğunu düşünülen Sebeterias Kalesinin dönem yüzüne çıkartılması üzere tetebbu kazısı başlatıldı.

Elazığ Müze Müdürlüğü Başkanlığında Bingöl İl Hars ve Turizm ile Taze Belediyesinin bile destekleriyle, Zihayat ilçesi Gaye nehri yanı sıra mevcut Sebeterias Kalesinde muayene kazısı başladı. 7’nci yüzyılda Urartu dönemine ilişkin olduğu memul Sebeterias Kalesinde başlatılan tetebbu kazısında elde edilecek verilere bakarak, ait kurumlar öğün haritası çizecek ve çalışmalar bile anne kazıya geçilecek.

Sondaj kazı çalışmalarını inceleyici İl Firez ve Turizm Müdürü Selahattin Edip, “Bingöl’da 100 tescilli taşınmaz eserimiz mevcut. Fakat bugüne kadar bire bir hafriyat dışında çokça nazik arkeolojik kazılarımız yapılmadı. Burada başlattığımız emek dahi ayrımsız hafriyat yapılması amacıyla gerekli civar çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmayı Elazığ Müzesi, üniversite, müdürlüğümüz ve Taze Belediyesinin katkılarıyla hazırladık. Müzemizin arkeologları ayrımsız müddet burada aynı say yapıp vacip verileri toplayacaklar. Aynı hafriyat yapılması amacıyla vacip ortam ve veriler bulunan olursa anne kazımıza inşallah başlayacağız” dedi.

Kalenin turizme kazandırılmasının önemli olacağını belirten Güre Şehremini Mehmet Anlaklı Dirik ise “Bingöl sınırları içerisinde ilçemiz çabukça girişinde bulunan Sebeterias Kalesi’nde ilk kez hafriyat çalışmaları Elazığ Müze Müdürlüğü denetimde Bingöl Hars ve Turizm İl Müdürlüğü koordinesinde kazı çalışmaları başlamıştır. Bizim üzere çok balaban olan bu kalenin gün yüzüne çıkarılıp turizme kazandırılması, ilçemize okkalı bire bir değer katacaktır. İlçemize ve ilimize hafriyat çalışmalarının aldatıcı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Share: