Bingöl’deki öğrenciler Zazaca selektif dersle ait bilgilendiriliyor

Bingöl’de akademisyenler ve öğretmenler, Zazaca’nın seçmeli ders olarak tercih edilmesi üzere okulları ülfet ediyor.

Konfedere Milletler Yetişek, Selen ve Kültür Örgütünün (UNESCO) 2009 yılında yayımladığı raporunda, “namevcut olma tehlikesi altında olan diller” grubunda düz düz Zazaca’nın yaşatılması amacıyla Bingöl Üniversitesinden akademisyenler ve bu dilin öğretmenleri aracılığıyla mücahede başlatıldı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünün onayı ile yürütülen çalışma kapsamında akademisyenler ve öğretmenlerin kayran aldığı 6 takım oluşturuldu.

Ekipler site merkezi ile Tendürüst ve Solhan ilçelerindeki 43 okulu görüşme ederek, hayatiyetli diller ve lehçeler kapsamında Zazaca’yı öğrenmeleri üstüne öğrencilere brifing yapıyor.

Ekipler, çocuklarla Zazaca şarkılar seslendiriyor, öğrencilerle Zazaca diyalog kuruyor.

“Öğrencilerimizin Zazaca dersini seçmesini istiyoruz”

Taze ilçesinde görev fail Zazaca öğretmeni Mevlüt Söz, gazetecilere, Zazaca’nın yaşatılmasına ulama sunulmasını beklediklerini söyledi.

Zazaca’ya ehil çıkılmadığı takdirde bu dilin yok olma tehlikesiyle karşılaşabileceğini dile getiren Kortej, “Bingöl Üniversitesinden akademisyenlerin desteğiyle Milli Yetişek Bakanlığı eliyle ortaokul öğrencileri amacıyla Zazaca öğüt kitapları hazırlanıyor. Öğrencilerimizin Zazaca dersini seçmesini istiyoruz. Zazaca dersini seçmezsek ve bu dili konuşmazsak maalesef namevcut olup, gidecek.” dedi.

Öğrencilerden Sedanur Yetişkin, ailesinin Zazaca konuştuğunu, kendisinin birlikte bu dili öğrenmeyi amaçladığını tabir etti.

Anıl Ağaoğlu dahi Zazaca’yı çokça sevdiğini, bu yönde terbiye ahzetmek istediğini kaydetti.

Veli Çerkes Dursun ise Zazaca’yı çocuklarına öğretmede engel yaşadığını anlatarak, “Çocuklarımız bu dili unutmaya başladı. Zazaca’nın öğretilmesini istiyoruz.” diye konuştu.

Share: