Bolu’daki “antika stadion” kazısında Osmanlı döneminden hamam kalıntısı bulundu

Bolu’da, Roma dönemine ait “antika stadion”un turizme kazandırılması için başlatılan hafriyat çalışmalarında Osmanlı intikal döneminden yunak kalıntısına rastlandı.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Firez ve Turizm Bakanlığı Kütür ve Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü izniyle İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Bolu Kazı Bilimi Müzesi Başkanlığı marifetiyle planlı çalışmalar, 21 Temmuz’da başladı.

Çalışmalarda Bolu Müze Müdürlüğü uzmanları, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Vukuf- Gökçe Yazın Fakültesi Kazı Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Davut Yiğitpaşa koordinesinde 8 lisans ve faziletli lisans öğrencisi ile 2 işçi saha alıyor.

Güvenliğin sağlanması amacıyla telle çevrilen, arkası sıra maden ve nebat temizliği yapılan hafriyat alanında, stadionun güneybatı ucunda balustrat (korkuluk) duvarının önüne şerit bantlarla 4×4 metrelik plankareler açılarak, bu alanlarda çalışıldı.

Balustrat duvarının uğrunda blokaj basamaklarının bulunduğu, 93,20 metre boyunca uzanan blokaj tamamen ortaya çıkarıldı. Ayrıca cemi stadionun peş bölümünde tıpkı Osmanlı intikal dönemi ısıdam kalıntısına rastlandı. Bu yapıda hafriyat çalışmaları devam ediyor.

Kazı çalışmalarıyla 2008 yılında yapılan muayene kazılarında kayıp olduğu tamlanan stadionun kitabelerinden 3 kitabe ile stadionun girişinde bulunduğu melhuz Antinoos heykeline ulaşabilmesi öngörülüyor.

Antrparantez stadionun altında, günümüz stadyumlarındaki sporcu geçişleri kabil gladyatörlerin de geçerek stadiona girdiği galerilerin ve dehlizlerin olduğu değerlendiriliyor.

Kazı çalışmalarıyla kültürel mirasın korunması ve deli dolu tanıtımının sağlanması amaçlanıyor.

Share: