Bozuk komütatör parçalarından UTV yaptılar

Rize’üstelik, iki ahi ile gerçek ustası arkadaşları, çarkıt çevirici parçalarından “UTV” adı verilen toprak ara bulucu yaptı.

Çay fabrikasında elektrik ustası olarak müteharrik İbrahim Şimşekli Fener, kardeşi Emrah Şimşekli Fener ile Açıklık 2020’de atılmış parçalardan adi motorlu açar boşaltmak için kolları sıvadı.

Emrah Şimşekli Fener, bilgisayarda izlediği görüntüler sebebiyle UTV’yi tasarlarken İbrahim Çakar ise mukteza parçaları tanıdıklarından ve sanayi sitesinden topladı.

Çakar kardeşler, otomobil parçaları ve kendi yaptıkları aksamları merkeze sınırlanmış Muradiye beldesinin Mesudiye Mahallesi’ndeki evlerinin methal katındaki balkonda birleştirmeye başladı.

İbrahim Şimşekli Fener, kestiği çipo aksamın birleştirilmesi için fabrikadan himmet arkadaşı nesep ustası Fatih Şişman’ten arkalama aldı.

Şimşekli Fener kardeşler ile Fatih Nazik, 5 maaş faaliyet böylecene değişik araçların parçalarını birleştirerek 1500 cc, 75 beygir gücünde, yerey tipi, manuel vitesli UTV’yi tamamlamayı başardı.

Her cins yolda ve arazi şartında, arkasına yük bağlanarak de kullanılabilen ve 70 kilometre hıza ulaşabilen anahtar, kestirmece 25 bin liraya mal oldu.

İbrahim Çakar, AA muhabirine, çocukluk hayalini gerçekleştirmek için yola çıktığını ve kardeşinden destek istediğini söyledi.

Kovid-19 salgını sürecinde günün şişman bölümünü evde geçirdiklerini tamlayan Şimşekli Fener, “Eski bir otomobil alarak onu parçaladık. İşimize yarayan parçalarını kullandık. Motoru arkaya koyarak ağırlığı arkaya verdik. Bu bize avantajlar sağladı. Rampayı şen çıkıyoruz.” dedi.

Şimşekli Fener, demirleri öz imkanlarıyla büktüklerini, kaynağı üzere Fatih Nazik’ten yardım istediklerini anlatarak, “Kardeşim ile kestik büktük, Fatih uz kaynağını sağlamlaştırdı. Salim olsun o birlikte bize yardımcı oldu. Sac işini gelişigüzel yaptık. Alay Malay konuşarak, hikmet alışverişi yaparak arabayı ortaya çıkardık.” diyerek konuştu.

İbrahim Çakar, traktör lastiği kullandıkları uzlaştırıcı karda ve pres yollarda denediklerini ve sorun yaşamadıklarını kaydetti.

Kaynak ustası Fatih Nazik ise kendisinden destek istendiğinde isteyerek akseptans ettiğini dile getirerek, şunları söyledi:

“Bu kadar iri fazla ortaya çıkmasını beklemiyordum. Henüz ufak süfli tıpkı madde bekliyordum. İbrahim ustayı 15 senedir tanıyorum. Çocukluk hayali fazla yazmak. Önceki engelli arabası yapıp çalıştığımız fabrikada sürmüştü. Ardından buna başladı. Hakeza bir araba ortaya artık. Gitmedikleri düz kalmadı. İnsanın baskı çıkacağı yerlere çıkıyor.”

“Kırılır, bozulur diye derdimiz namevcut”

Emrah Çakar, Karadeniz Bölgesi’nde alelhusus Rize’de çocukların tahta araba yaptığını belirterek, kendilerinin dahi çocukluk heveslerinin içlerinde kalması zımnında hakeza bir çalışmaya başladıklarını dile getirdi.

Pandemi sürecinin faaliyet süresini uzattığını vurgulayan Şimşekli Fener, şöyle konuştu:

“Erkenden çalışmaya başlıyorduk. Incelmemiş olan malzemeleri elle işledik. Ilkokul kamer süresince şartların bize verdiği imkanlar doğrultusunda ara bulucu ortaya çıkardık. Çevremizdekiler, ‘Olmaz, yürümez’ diye düşünüyorlardı. Çalıştığımız dönemde haddinden fazla patırtılı yaptık. Komşularımız, akrabalarımız bize sabır etti. Bu konuda onlara haddinden fazla teşekkürname ediyorum.”

Şimşekli Fener, “Kırıcı yollarından birçok yaylaya ulaşabiliyoruz. Handüzü, Çağrankaya yaylalarına çıkıyoruz. Normal arabaların girmediği yerlere giriyoruz. Patika yolları tığ kere yerine görüyoruz. ‘Kırılır, bozulur diye derdimiz namevcut, zorluyoruz. Sonuna kadar gidiyoruz.” dedi.

Share: