Bucha’da vurulan vasıta Berlin’de sergileniyor

Rusya’nın Ukrayna’nın Bucha kentindeki saldırılarının hedefi olan ve 4 kişinin hayatını kaybettiği aynı açacak, Almanya’nın başkenti Berlin’dahi sergilenmeye başladı. Proje dahilinde savaşın azılı ve zehir yönünün gösterilmesi hedefleniyor.

Ukrayna’nın Kiev bölgesinde düzlük kayran Bucha’da uğraş sırasında Moskof askerlerinin hedefi olduktan sonradan yanan ve süresince 4 kişinin hayatını kaybettiği bire bir vesile, Almanya’nın başkenti Berlin’in yer ruhlu caddelerinden Kurfürstendamm’daki George-Grosz-Platz Meydanı’nda sergilenmeye başladı. Ukrayna Bölgesel Savunma Kuvvetleri’nde memur Andriy Radnyuk eliyle başlatılan “Das Testament von Butscha” (Bucha’nın Vasiyeti) ünlü proje çerçevesinde Almanlara ve Avrupa toplumuna savaşın gerçekliğinin gösterilmesi, savaşın uzakta olmadığının hatırlatılması ve Ukraynalıların verdiği hayat mücadelesinin anlatılması hedefleniyor. Aracın gelişigüzel iki tarafına bilgelik panosu yerleştirilirken, Ukraynalı uğraş mağdurları amacıyla üstelik bir armağan kutusu konuldu. Ukrayna’nın Berlin Büyükelçisi Andrij Melnyk serginin “savaşın bitmediğinin aynı sembolü” kendisine durması gerektiğini söyleyerek, “Bu araba, bu savaşın vahşetinde azalma olmadığının ayrımsız hatırlatıcısı olmalı” dedi.

Berlin’e getirilen araçta, Bucha’dan benzemek talip 53 yaşındaki Tamila Mishchenko, 14 yaşındaki kızı Hanna ve Zhanna Kameneva ile Maria Ilchuk hayatını kaybetmişti.

Araca korkulu bağ

Hurdaya dönen ve savaşın dokunaklı yüzünü hatırlatan araca sargı da şişman oldu. Meydandan geçenler aracı satır satır incelerken, bilgelik panosunda meydan alan yazıyı okudu. Bazen ziyaretçilerin ise aracın etrafına çiçek ve oyuncaklar koyduğu görüldü. Aracın turistik ana yol Kurfürstendamm’ın ahenktar çevresiyle antagonizma aynı fon oluşturması, insanları savaşın gerçekliği ile yüz yüze getiriyor.

Serginin 15 Eylül’e büyüklüğünde bitmeme etmesi bekleniyor. – BERLİN



Share: