Bugün yapılan çalışmalar ile gelecekte jet yakıtlarında artırım sağlanacak

Bugün yapılan icraat ile gelecekte tepkili uçak yakıtlarında tasarruf sağlanacak

Sivas Bilim ve Uygulayım Bilimi Üniversitesi’nde jet motorları üzerinde sürdürülen çalışmalar ile gelecekte kullanılacak tepkili uçak motorlarının yakıtlarından artırım sağlanması hedefleniyor

SİVAS – Sivas Bilim ve Uygulayım Bilimi Üniversitesi’nde jet motorları üzerinde sürdürülen icraat ile gelecekte kullanılacak jet motorlarının yakıtlarından artırım sağlanması hedefleniyor.

Sivas Malumat ve Teknoloji Üniversitesi diri akademik kadrosu, doğacak teknolojiyle donatılan laboratuvar altyapısı ve havacılık alanında verdiği eğitimlerle adından sıkça söz ettiriyor. Darülfünun bünyesinde kurulan İki laboratuvarında kaynak bir mini turbo jet motoru bulunuyor. Uçak Mühendisliği alanında eğitim bilimi gören öğrenciler üzere uygulama araştırı ve ihya imkanı sağlanan itki laboratuvarında hakikat bir mini jet motoru bulunması öğrencilerin eğitimi açısından üstünlük sağlıyor. Öğrenciler kullanışlı yerine jet motorunun çalışma prensipleri, alev, tazyik ve yakıt tüketimi üstüne aldıkları eğitimlerle kendilerini geliştiriliyor.

Sivas Vukuf ve Uygulayım Bilimi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Köle, lisans düzeyinde öğrenim öğren öğrenciler üzere bu form faziletli donanımlı laboratuvarlarda kılgısal kendisine yetişek görmesinin haddinden fazla koca olduğunu söyledi.

“Tepkili Uçak motorumuz hem eğitim hem birlikte araştırı ve ihya amaçlıdır”

Rektör Köle, laboratuvarda bulunan jet motorunun hem eğitim bilimi hem de araştırma ve ihya amaçlı kullanıldığını söyleyerek, “İtki laboratuvarımızda köken bire bir mini turbo jet motoru mevcut. Bu tepkili motor sıkmaç, yanma odası ve sekilik doğmak üzere 3 kısımdan oluşmaktadır. Bu jet motorunda normalde makbul jet motoru yakıtı kullanılıyor. Üzerine yerleştirilmiş olan sensörler sebebiyle kompresör, yanma odası ve sekilik kısmında sıcaklık ve tazyik değerlerini göstermektedir. Entelekt adına bile yakıt tüketim verileri gözlenebilmektedir. Bu tepkili uçak motorumuz hem yetişek hem de araştırı ve ihya amaçlıdır. Burada yapılan tasarımlar veya deney şartlarının geliştirilmesiyle tepkili uçak motorlarının performanslarını İtki güçlerini bir uçağın ya birlikte albeni ara bulucu platformunun ne büyüklüğünde benzeri kuvvetle itilebileceği burada imtihan edilebilmektedir” dedi.

Uçuşta yakıtı minimal da tutak genişlik akıllıca hızı burada modelleyip veriler elde edilebileceğini belirten Rektör Köle, “Uçak mühendisliğinde öğrenim gören öğrencilerimizin İtki alanında kılgısal eğitimde kullanabilecekleri aynı sistemdir. Antrparantez akademisyen hocalarımızın da İtki alanında kim ARGE projelerinde kullanacakları mini tıpkısı tepkili uçak motosiklet sistemidir. Tıpkı tayyare için lüzumlu İtki kuvvetleri buradan elde edilip edilemediğini buradan tespit edilebiliyor. Burada anlık namına yakıt tüketimi gözüktüğü amacıyla bildirme ülkü uçuş hızı ve İtki kuvveti hangi olmalı? Mahrukat hangi kadar müddet yetebilir? Gibi sorular burada hesaplanarak çalışmalar yapılabilecek. Uçuşta yakıtı minimal de tutak sunma makul hızı burada modelleyip veriler elde edilebilecek. Lisans düzeyindeki öğrencinin hakeza aynı tepkili uçak motoruyla üniversitede karşılaşması, deneyimleyip incelemesi uygulamalı eğitimin temel prensibi olarak çokça koca. Kök hayattaki düzentileme ortamının üniversiteye aktarılması hem eğitim, hem bile araştırı geliştirme üzere çok faydalıdır” şeklinde konuştu.

Share: