Bülent Kuşoğlu: “Ankara Bir Anda Hükûmet Merkezi Olmaktan Uzaklaşıyor”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Mebus Bülent Kuşoğlu, “Yakın zamanda aynı Ankara beyefendiliğinden, tıpkı Ankara düzenliliğinden bahsedilirken maatteessüf deminden Ankara’üstelik birçok açıdan ayrıksı illerimize peyk. Asayiş açısından, ekin açısından sıkıntıları olan benzeri yer haline geldi. Ankara hızlı hızlı başşehir olmaktan uzaklaşıyor” dedi.

CHP Umumi Komutan Yardımcısı ve Ankara Mebus Bülent Kuşoğlu, Polatlı Muhtarlar Derneği Başkanı Adem Köse ve Polatlılı muhtarları temsilen 9 mahalle muhtarının sorunlarını dinledi. Kuşoğlu ardından Ankara Meclisi-Başkent Rum Platformu Yönetimi ve Başşehir Ankara ve Anadolu Konfederasyonu (BAŞKON) Başkanı Mehmet Akyol’u akseptans etti.

Ziyarette mütekellim BAŞKON Başkanı Mehmet Akyol şunları söyledi:

“BAKANLIKLA GÖRÜŞMEDEN SONRA TÜRKİYE’NİN NASIP ÇİZGİSİNİN DEĞİŞMEYECEĞİ KANAATİNE VARDIM”

“Mazi Mekân Kentçilik Vekil Yardımcısıyla görüştük. O görüşmeler esnasında enteresan durumlarla karşılaştık. Beş kişilik tıpkı kadro ati dediler. Hükümet ayrımsız paket çıkarttı diyor ki: ‘Şehirlerde evi olmayanlar üzere yer verilecek, eş yapanlara birlikte itimat verecek’ diyor. Kime veriyor şehirdekilere. Kars’a, Ardahan’a, Karadeniz’e yok, Türkiye’nin tek adına bulunmayan. İstanbul’dan başlıyor, İstanbul gibi on bir büyükşehir belediyesinde durma fail ve evi sıfır vatandaşlara veriyor. Bu bağlamda bakanlığa Ankara Meclisi Genel Başkanı olarak, ‘Bu türe ve hakkaniyete olumsuz düşen aynı genişlik. Bibi şehircisiniz, şehirleri mahvettiniz. İstanbul’u yaşanmaz kent yaptınız, köyleri bitirdiniz. Büyükşehir Belediye Yasası’yla gelişigüzel tarımı, hayvancılığı bitirdiniz hala elan geçersizlik, hakkaniyetsizlik yapıyorsunuz’ diyerek bire bir yazı yazdım. Bana döndüler, ‘Sayın bakan yardımcımızla sizi yarın görüştüreceğiz’ dediler. Mazi bizi görüştürdüler. Dün o görüşmeden bilahare ego Türkiye’nin talih çizgisinin değişmeyeceği kanaatine vardım.

“BÜTÜN KÖYÜNE GİTMEK İSTİYOR”

Oraya hars seviyesi çokça efdal arkadaşlarla gittik. Bulgu olarak Sayın Bakan bize, ‘Eğer biz köylere hizmet götürürsek, köylere karı yaparsanız o köylere emekliler üç ay gidecekler hangi ekecekler ne biçecekler’ dedi. Bulunmayan böyle tıpkısı husus bütün köyüne gezmek istiyor. Ankara’nın Kuzey’birlikte en üst köyünde iki yıl geçmiş 150 haneyken şu anda resmen 242 gömlek reşit. Geçmek kim hep köyüne dönmeye başlamış.

“ÇİFTÇİ TOPRAĞA, TOPRAKTA ÇİFTÇİYE KÜSMÜŞ VAZİYETTE”

Bu çıban yapısı değiştirilmediği müddetçe Türkiye’nin çok elan köylü gideceği kanaati zahirî oldu. Sayın umumi başkanlar başka müzakerat yapıyorlar ama Anadolu insanı mahsun, Anadolu insanı iyesiz. Rençper toprağa, toprakta çiftçiye küs vaziyette. Rastgele canip otlak ergin. Köylerde bizim atalarımızın dedelerimizin yaptırmış olduğu çeşmeleri gasp etmişler. Köy hukuksal kişiliğine ilişkin arazileri gasp etmişler. Tıpkı kısmını Milli Yurt almış, tıpkı kısmını bile belediyeler almış. Bizim atalarımızdan, dedelerimizden eskimiş arazilerimizi sattılar. Hoşgörüsüz imdi devlete küstü, inanmıyor. Heybet, ‘bedava servet vereceğim gelin alın’ diyor. Vurdumduymaz formalitesinden korkup almıyor.

“İSTANBUL KAFASIYLA TÜRKİYE’Yİ, KÜÇÜK ASYA’YU İDARE EMREYLEMEK DÜŞÜNCESİNDELER”

İktidar partisinin bundan sonra durumu arasında. İstanbul kafasıyla Türkiye’yi, Rum’yu irca etmek düşüncesindeler. Toprağa bilmedikleri, ayakları yer görmediği amacıyla. Hala henüz o elverişsiz kafayla gidiyorlar. Üretim, hayvancılık bitti. vaktiyle Bulgaristan’dan sapı sapanı, hitit, hayvanı ithal ettik bilcümle bunlara rağmen akılları başlarına mevrut değil.”

Akyol’dan bilahare mütekellim Kuşoğlu ise şunları söyledi:

“MAATTEESSÜF RUM İHMAL EDİLİYOR”

“Maalesef Rum ihmal ediliyor. Bu dönemde kamu yatırımlarının ve yap-işlet-devret yatırımlarının toplam kendisine yüzde 60’ı İstanbul’a ve Marmara Bölgesi’hangi işlenmiş. Envestisman yapanları alkışlarız amma bu yatırımların kayran seçimlerinin üstelik akla yatkın yapılması geçişsiz. Anadolu’nun da boşlama edilmemesi gerekiyor. İstanbul’a üçüncü bir köprü yapıldı, İstanbul’a üçüncü tıpkısı havaalanı yapıldı biri kapatıldı, İstanbul’a Marmaray yapıldı, Avrasya Tüneli yapıldı. Çanakkale’üstelik bir köprü henüz var. Bunlarla bu arada Marmara Bölgesi’hangi Türkiye’deki yatırımların yüzdelik 60-70’i işlenmiş.

“HİÇBİR YERDE GESTALT BANKALARI BAŞKENTİN DIŞINDA OLAMAZ”

BU ARADA üstelik Ankara’dan maatteessüf birçok hükûmet merkezi kurumu, başkentte olması müstelzim hava İstanbul’a taşındı. Bunları siyaseten söylemiyorum, aynı Ankaralı yerine söylüyorum üzüldüm. Hiçbir yerde Dalan Bankaları başkentin dışında imkânsiz. İstanbul Mal Merkezi bahanesiyle İstanbul’a alındı. İnternetin olduğu yerde Ankara ya üstelik İstanbul’üstelik yapılması ortada tek ayırt yoktur. Kalip Bankası’nın, Kültür Bankası’nın, Evkaf Bankası, Ahali Bank onlarla bir nice gelgel, yapılış İstanbul’a gitti, gidiyor. Bunların büyük yanlışlık olduğunu düşünüyorum. Hem başşehir üzere hem de Anadolu için yanlışlıktır.

“ANADOLU BOŞALIYOR, RUM KÖYLERİ BOŞALIYOR. BU İSTİHDAM SORUNU, GÜVENLİK SORUNU ÇIKARIYOR”

Rum boşalıyor, Anadolu köyleri boşalıyor. Bu istihdam sorunu, asayiş sorunu çıkarıyor. Bu geçmişten mevrut kültürümüzün sıkıntıya girmesine bozulmasına amil oluyor. Aceleci tıpkı şehirleşme, yetişek verememe, sindirememe yerinde sıkıntılara neden oluyor. Elan yakın zamanda tıpkı Ankara beyefendiliğinden, tıpkı Ankara düzenliliğinden bahsedilirken maatteessüf deminden Ankara’de bir nice açıdan diğer illerimize peyk. Güvenlik açısından, firez açısından sıkıntıları olan ayrımsız yer haline geldi. Ankara lahzada başşehir olmaktan uzaklaşıyor. Ankaralılık ruhu da oluşturamadık, benzeri Ankaralılık birlikteliği da oluşturamadık. Bunun bildirme önemli gerekçelerinden birisi bile iktisadi sebeplerdir. Bunların düzeltilmesi gerekir. Ardahan’dan, Kars’tan oradaki yaylaların bütünü boşalmış durumda. Doğru aklık efsanevi bulunmayan, yetiştiricilik yok, ekincilik yapılamıyor. Anında üreten tıpkı ülke olmaktan uzaklaşıyoruz. Kentlerde de ona paralel namına fabrikalar açılmıyor maalesef, özellikle amme yoluyla yapılan amme yatırımları, kamu fabrikaları yok. İstihdam de ülkü oluyor, işsiz sayısı gittikçe artıyor, talimli etkisiz sayısı artıyor. Zımnında de banal tıpkı ağırlık oluyor. Bu sıkıntılar ekonomiktir, kültüreldir, ahlakidir, güvenlik problemidir.”

KUŞOĞLU, MUHTARLARIN SORUNLARINI DİNLEDİ

Kuşoğlu, Polatlı Muhtarlar Derneği Başkanı Gıyap Köse ve Polatlılı muhtarları temsilen 9 mahalle muhtarının sorunlarını dinledi.

Kargalı Muhtarı Yenmiş Çevik, karye yaşantısı sürdüklerini, buna denk şehir yetkileri ile sınırlandıklarını, karye muhtarlığındaki yetkilerinin büyük kent yasası ile tamamen ellerinden alındığını veca yandı. Polatlı İlçesi köy muhtarları yol ve hele su sıkıntısından yakındı. Çaktırmadan akarsu kullanımının cezalarının ensiz ve uğrun akarsu kontrollerinin rabıtalı yapılmamasından şikâyetçi muhtarlar, isteklerinin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a iletmesi ricasında bulundular.  Muhtarların su tankeri karışma posta ve bütün kent yasasında izin artırımı ile ilgili talepleri amacıyla çaba edeceğini belirten Kuşoğlu, “ABB Başkanımız Mansur ciddi yılların biriktirdiği sorunları elhak biliyor. Çözüyor. Güzel taleplerinizi kendisine ileteceğim” dedi.



Share: