Bulunmayan hakeza düzenek…Kovanlara ‘Balkız’ önlemi

Namevcut böyle sistem…Kovanlara ‘Balkız’ önlemi

DÜZCE – Düzce’de fazla tükettiği bal ile gündeme mevrut ayının arkası sıra balcılar dahi kovanları amacıyla farklı önlemler alamaya başladı. Aynı üreticinin su ile kurduğu mekanizma ise pop oldu.

Olay, 10 Ağustos’ta Yığılca ilçesine sınırlı Karakaş Köyü’nde meydana geldi. Orman memurları ve vatandaşlar, öğün kenarında dökülmüş halde bir kocaoğlan buldu. Kamyonetin kasasına konulan bala kocaoğlan amacıyla bölgeye Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri irsal edildi. Veteriner hekimler aracılığıyla Efteni Gölü Saf Yaşam ve Iyileştirme Merkezi’nde otama altına alınan ayının, çok bal tükettiği için fenalaştığı belirlendi. “Balkız” ismi verilen çocuk kocaoğlan, baygın halde çekilen görüntüsüyle adeta Türkiye’nin gündemine oturdu. Baytar hekimlerce özenle bakılan Balkız, tedavisinin ardından doğaya salındı.

Kendi imkanlarıyla sistem kurdu

Balkız arıcıları bile harekete geçirdi. Bölgede sakil şekilde üretilen ormangülü balının hem fiyatlı hem de zahmetli olması cihetiyle üreticiler kovanları değişik yöntemler ile korumaya başladı. Bire Bir müstahsil bile, kişi imkanlarıyla su ile çalışan sistem kurdu. Ayıların gürültüden korktuğu bilgisinden yola sâdır yetiştirici, kurduğu düzenekte bile faziletkâr sesin çıkmasını sağladı. Üreticinin bu önlemi kısa sürede pop oldu.

Share: