Burdur’da tiran atık giderilmiş tesisi çöpten ruh enerjisi üretmeye başladı

Burdur Belediyeler Birliği Merhametsizce Atılan Giderilmiş ve Enerji Istihsal Tesisi’nde çöpten cümbüş enerjisi üretilmeye başlandı.

Burdur Valisi Mualla Arslantaş, Büğdüz köyü kişmiri yolu üzerindeki tesiste planlı “çöpten geçmiş doğal gaz hava ve cıvıltı üretim” töreninde yaptığı konuşmada, hayata geçirilen projede emeği geçenlere teşekkürname etti.

Daha domuzuna tıpkısı çevre, ati kuşaklara daha adamakıllı bir mevki bırakma sevdasıyla projeye başlandığını tamlayan Arslantaş, “Burada kısaca 1,5 megavat gücünde bir enerjiden bahsediyoruz. Bugün kullanılmamış başlamış olsak üstelik kalpsiz atıkların cem merkezlerinden toplanmasıyla bu miktar artacak. İlimize ömre bedel hayırlı olsun.” diye konuştu.

Burdur Belediyeler Birliği ve Kenar Belediye Reisi Emrullah Ünal da Çeltikçi ve Karamanlı alıntı istasyonlarının faaliyete geçerek Kenar, Çeltikçi ve Karamanlı bölgelerinde oluşan çöpün tesise taşınmasına başlandığını anlattı.

Çöplerin tesiste ayrıştırılarak ambalaj atıklarının geri dönüşüme gönderildiğine belen eden Ünal, şöyle konuştu:

“Uzvi atıklar ise ‘Biyometanizasyon’ yararsız gaz tesisinde biriktirilmeye başlanmıştır. İlk gaz alımı gerçekleştirerek faaliyet üretimine bugün jeneratörümüzü ateşleyerek başlayacağız. Belediye başkanlarımızın fedakarlıkları neticesinde Burdur genelindeki çöpler giderilmiş edilerek bu çöpten enerji elde edecek tesisin asıl amacına bakım etmeye başlaması sağlanmıştır. Katkılarından belde başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Mekân, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kasıt Kurum’a, valimize, milletvekillerimize ve uray başkanlarına teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından yapı protokol üyelerince kurdele kesilerek hizmete alındı.

Vali Arslantaş, enerji üreten makineyi çalıştırtırdı.

Törene, DOĞRU Fırka Burdur milletvekilleri Alay Özçelik ve Yasin Amaç ile siyasi partilerin temsilcileri da katıldı.



Share: