Burdur’un lavanta gibi ayçiçeğiyle da gezici çekmesi hedefleniyor

Burdur’un Yeşilova ilçesinde 1000 dekarlık alana ekilen ayçiçeğiyle bölgede koca olan lavanta turizmine almaşık oluşturulması hedefleniyor.

Burdur Gölü kıyısında susuz tarımı yaygınlaştırmak için kestirmece 17 yıldır özellikle lavanta almak için bir nice tıbbi aromatik nebat üretimi gerçekleştiren Öztürk Sarıca ile bazen çiftçiler, Akçaköy’birlikte 1000 dekarlık alanda gündöndü yetiştiriyor. Lavanta kabilinden görsel ziyafet sunan günebakan tarlaları, ilk yılında çevredeki fotoğraf sanatçılarının ilgisini çekmeye başladı.

Burdur Gölü ve Akçaköy Lavanta Deresi’nin yakınında bulunan gündöndü tarlalarını görmeye mevrut foto sanatçıları, tabii stüdyo imkanı sağlayan tarlalarda birbirinden domuzuna kareler çekiyor.

Lisinia Tabiat Proje Merkezinin kurucusu Öztürk Sarıca, AA muhabirine, ayçiçeğinin bile Göller Yöresi’nde susuz yetişebildiğini öğrenmeleri üstüne üretimine başladıklarını söyledi.

800 dekarlık alanı merkezin, küsurat 200 dekarlık kısmı dahi köyden ara sıra çiftçilerin ektiğini belirten Sarıca, dekar başına 200 kilo günebakan almayı hedeflediklerini anlattı.

Sarıca, 1000 dekarlık alandan kestirmece 100 ton yağ elde etmeyi da hedeflediklerini dile getirerek, “Susuz yetişen bu türü birlikte lavanta kabilinden bölgemize kazandırmış olacağız.” dedi.

Sarıca, lavanta üzere ayçiçeğinin bile görsel güzelliyle dikkati calip tıpkısı bitki olduğuna değinerek, şöyle konuştu:

“Akçaköy üzerinden Salda Gölü’ne ve lavanta tarlalarına giden güzergahta tarlaları oluşturduk. Bölgede hem lavantayı hem birlikte ayçiçeğini gelişigüzel görüp fotoğraflama imkanı imdi var. Bu tarlalar 30-40 ve 50’şer dekarlık alanlar. Ziyaretçiler burada sınırsız bucaksız lavanta bahçeleri kabilinden imdi günebakan bahçelerini bile görebilecekler. Bu evolüsyon buradaki ekoturizmi ve çiftçinin soylu erki gelirini artıracaktır.”

“Ayçiçeğinin görselliği delici”

Günebakan tarlalarına foto çekmeye gelen Isparta Foto Sanatçıları Derneği Başkanı Mahmut Yerey de “Ayçiçeğinin görselliği delici, sunturlu tıpkı havası var. Sabahleyin ayrı güzelce, akşam ezanı ayrı iyice. Oluşturulan günebakan alanlarını çokça güzel bulduk. Bedii ve görsel açıdan temiz, bize çokça güzel fotoğraflar sunuyor.” diye konuştu.

Dernek üyesi fotoğraf sanatçısı ve öğretim üyesi Mustafa Gökmen dahi öğrencilerine derslerde gösterebilecek fotoğrafları soldurmak üzere günâşık tarlalarına geldiğini dile getirerek, “Susuz ekincilik bu havza amacıyla majör tıpkısı öz. Ekonomik açıdan birlikte haddinden fazla altın ayrımsız im. Ayçiçeğinin Trakya’nın ardından bu bölgede üstelik üretilmesi güzel ayrımsız husus.” ifadelerini kullandı.

Foto çekmeye yeni başlayan Adile Kübra Açık Deniz ise “Bakir başlayanlar amacıyla birlikte gayet domuzuna benzeri düzlem. Çiçekleri, tarlaları çokça beğendik.” dedi.

Emekli Mehmet Kitapçı birlikte günâşık tarlalarının içine girince insana hayat ve bahtiyarlık verdiğini kaydetti.

Işık sanatçısı Mustafa Zinde ise Burdur’daki “günebakan” tarlalarına hayran kaldıklarını, iyi fotoğraflar çektiklerini dile getirdi.



Share: