Bursa’dan Bakanlığa çağrı

Bursa’dan Bakanlığa çağrı

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Izdıraplı: “Bizi sorumluluk keçisi seçtiler”

“Bayiler, galerilerine ve galerilere başarısız komütatör vermesin”

” Türkiye’ye gelen muvaffakiyetsiz açar rakamları kamer kamer açıklanmalı”

BURSA – Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Kağan Yanık, başarısız açacak fiyatlarının galericiler tarafından yükseltiliyormuş gibi gösterilmesini akseptans etmediklerini söyledi.

Üzüntülü, “Türkiye’birlikte sıfır araba var mı? Geliyor mu? Gelmiyor mu? Bunun açıklanması gerekiyor. Bayi, rate gelen arabaları galerilere sebep satıyor? Sebep vatandaşa satmıyor? Acep galeriye mi veriyor? Yoksa aynı madun şirketi olan galeriye verip de sıfır makine almaya gidene, ‘Bizde rate bulunmayan ama plakalı sıfırlar var. Alırsanız bile şu kıymet şayet üç ay beklerseniz üstelik şu bedel olacak’ deyip üstelik satış mı yapıyorlar? Bunları andırmak, iskandil etmek geçişsiz. Burada vergisini ödeyen bire bir esnaf grubunun günah keçisi namına gösteriliyor” dedi.

Tecim Bakanlığı marifetiyle hazırlanan ‘İkinci Halk Motorlu Esmer Taşıtlarının Ticareti Için Yönetmelikte Mübayenet Yapılmasına Dayalı Talimatname’in Resmi Gazete’dahi yayımlanarak yürürlüğe girmesini kimileri müspet karşılarken kimileri ise eksikliklerin olduğu dile getirildi. İkinci el karaca taşıtı ticaretiyle uğraşanlar, makine ve yer taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını önceki tescil tarihinden itibaren 6 kamer ve 6 bin kilometre geçmedikçe 1 Orak Ayı 2023’ten geçmiş direkt yahut dolaylı adına yapamayacak olmasının eksikliklerini açıklayan Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Kağan Acılı, Bakanlığı ve yetkilileri göreve davet etti. Acılı, eksiklikleri şu cümlelerle dile getirdi:

“6 ay ve 6 bin kilometre ile ait talimatname, başarısız oto gurur satımlarında fiyatların önüne bırakmak için çıkartılmış benzeri yönetmelik yerine açıklandı. Ancak, bazen gruplar eliyle, neymiş Türkiye’de başarısız araçların fiyatlarını yükseltenler galericiler, akim aracın hava satımını özne galericiler pozisyonuna dönüştürülerek, birtakım meram alınan gruplar eliyle bizler sebep uğur gösterildik. Neymiş muvaffakiyetsiz araçların fiyatlarının yükselmesinin yegâne sebebi galericilermiş üzere gösteriliyor. Oysa bu yönetmelikte vergi levhasında oto alışveriş kodu eklenen bütün firmalar, şahıslar, şirketler buna dahildir. Tamamen galericiler olarak tığ dahil değiliz. Bir diğer laf, maatteessüf burada tıpkısı yönlendirme, aynı vebal keçisi aranmaktadır. Burada dahi tığ galericiler meram gösterilmiştir. Tığ sıfır makine satmıyoruz. Bittabi ki bayilerden gidip sıfır makine alıp satan belli tıpkısı grup vardır. Ancak bunu birlikte yüzdeye vurduğumuzda, yüzdelik 1 yahut 2 oranındadır. 6 kamer 6 bin kilometreyle fiyatların düşmesine faktör olacağına biz inanmıyoruz.”

Bu yönetmelikte değişikliğe gidilmeden evvel bazı verilere bakılması gerektiğini belirten Kederli, “Türkiye’bile başarısız makine var mı? Geliyor mu? Gelmiyor mu? Bunun açıklanması gerekiyor. Bayi, rate mevrut arabaları galerilere illet satıyor? Illet vatandaşa satmıyor? Acaba galeriye mi veriyor? Yoksa bire bir madun şirketi olan galeriye verip dahi, liyakatsiz araba almaya gidene ‘Bizde muvaffakiyetsiz namevcut amma plakalı sıfırlar var. Alırsanız birlikte şu değer eğer üç kamer beklerseniz birlikte şu kıymet olacak’ deyip dahi satış mı yapıyorlar? Bunları bakmak, muayene etmek lazım. Burada vergisini ödeyen benzeri esnaf grubunun yazık keçisi kendisine gösteriliyor. Nedense güçlükle dışından başarısız makine getiren bayiler arı, hiçbir suçları yokmuş kadar kenarda duruyor. Akıbet zamanlarda arabaların fiyatların artışının yegâne sebebi tığ galericiler gösteriliyor. Daha düne kadar dövizden ufuk sıfırlara yapılan zamlar unutuldu. Sanki zammı biz yapıyoruz temelli ve tığ kasıt alınıyoruz. Bu sebepten yağlık bu yönetmeliğe tepkimiz var. Yönetmelik çıkartılırken grupları, tarafları çağırıp geçmiş ilk muvaffakiyetsiz arabanın neden pahalı satıldığını karşılıklı aynı istişare yapsaydık hiç buna lazım kalmadan bu hisse senedi çözülürdü. Yer olağan hal, Vekillik ‘Vergi levhası olup rüşvet levhasında oto alışveriş özne galericilere rate makine satmayın’ dediği ant gelişim çözülmüştü. Çok enteresan, kazanç levhasında oto alışveriş olan şirketler kiralamalar, galericiler araba satamıyor. Ama anahtar dışı tümce makine satabiliyor. Güzeşte yıl 9 milyona andıran Türkiye’da ikinci umum vasıta piyasada halk değiştirdi. Buradaki oranlara ilanlara satanlara bakın. Kimin arabaların fiyatlarını bittabi artırdığını görülecektir. Demincek ben söylüyorum ayrımsız galerici olarak. Biz muvaffakiyetsiz araba satmayalım. Bayiler ikinci umum makine satmasın. İkinci halk arabanın fiyatlarının artışını şüphesiz durduracağız? Arasında aynı kıymet artışı, bire bir yükseliş varsa bu şekilde yönetmeliklerle fiyat artışlarının önüne geçmediği kadar bana göre, Bursa esnafına bakarak kimi büyük firmaların ekmeklerini yağ sürüldü bu yönetmelikle. Buna inanıyorum, buradan hükümetimizi kavisli manipülasyon ve bilgilendirme var” dedi.

Tarafların ayrımsız araya getirilerek bu fiyatların önüne geçilebileceğini belirten Kederli, “Bayileri açıklasın, ‘güçlükle dışından araba gelmiyor’ diyen bayiler. Kaç modül ısmarlama vermiş? Bugüne kadar birçok pare ısmarlama gelmiş? Ay ay bakalım yahut dönme ahit bakalım, kestikleri rate arabaların faturalarını, eşit artışlarının elbet bu aşamaya geldiğinin önü gözükür. İkinci ahali piyasasına dahi giren bayiler hem ikinci ahali satabiliyor hem liyakatsiz satabiliyor. Ama galeriye gelince bile satamazsınız. Galerici hiç kimseye cebren başarısız makine satmıyor. Şunu üstelik tez ediyorum. Galericiler topladığınız antlaşma Türkiye genelindeki galericileri anca 100, 200, 300 çıngı stok yapabilecek galeri sayısı, bir elin parmaklarını geçmez. Çünkü bizim sermayemiz birlikte küçüldü. Karşılık artışlarının sunma balaban muzdarip olan, darda kalan biziz. 1 trilyon sermayesi olan arkadaşım 10 pasaj 100 binlik bandını makine alırken, bugün 1 trilyona 2 sunum makine alır kuzuluk geldik. Eşit artışından sunu çokça şikayet fail biziz” şeklinde konuştu.

İkinci elin yükselişini bittabi engelleyeceği üstüne birlikte açıklamalarda mevcut Kederli, “Ancak dışı menşeili firmaların piyasaya girip da milyon dolarlar basıp da satılacak fiyatların konusunda ikinci ahali arabaları satın almalarına ne diyeceksiniz? İlanları var. ‘Aracınız mesabesinde alınır’ Ego uzlaştırıcı değerini dahi alamıyorum. 100 bin liraya satılacak olan ara bulucu 100 bin liraya alırsam kaça satacağım? Amma nazik firmalar 100 bin liralık uzlaştırıcı, 100 bin liraya alıyor gider yapıyor, 150 bin liralık yazıyor. Buyurun, ikinci elde fiyatlar fevk daha çok. Ben 10 lime x arabanın ilanını giriyorum. O iri firmalar 100 pare x arabanın fiyatını giriyor. Ego 100 bin liralık yazıyorsam o 150 bin liralık yazıyor. Ego elimdeki arabayı sattıktan sonra onların fiyatlarının uymak zorunda kalıyorum. Zira alacak o yöne akıllıca gidiyor. Yarın aynı dolaşma sıfırlarda bile kanıt ediyorum. KDV ÖTV’nin indirilmesini bayiler isteyecek. Orada da devletin, vatandaşın zararı var. 83 milyon ÖTV ve KDV indiriminden yararlanamıyor. Bunu bile eksiltmek geçişsiz. Burada 300, 400 bin devam makine satılacak diye niteleyerek 83 milyon kişiye algı ödetmenin üstelik aynı anlamı namevcut. Bunlara da ilgi emreylemek lazım. Buradan yeniden sesleniyorum devletimize, hükümetimize bu talimatname lütfen sahada ve mutfakta olan insanları ayrımsız araya getirerek, gümrükteki sıfırlara bakarak, trafik tescili üzerinden güçlükle dışından mevrut arabaların kimlere elbette fatura edildiğini bakarak stokçuluğun önüne geçilmesi lazım. Galericiye, oto gelgel satımı yapanlara, kiralamalara, leasinglere, devir şirketlerine olsun, bunlara bu standardı getirmeyle, fiyatların önüne geçemezsiniz. Bir boya korumaya, liyakatsiz araba alırsan 12 bin lira yazan bayiye adisyon sordunuz mu? ‘Dört kesim dahi kış lastiği kabul etmek mecburiyetin var’ deyip 25 bilyon fatura kesen 4 parça lastiğe, bayiye sordunuz mu? Rate araba alırken bu şartlar var şu anda beyninde. Bu rakamları benzer namına söylüyorum, 500 bin lirayı vezneci havalesiyle, 50 bin lirayı açıktan düz muvaffakiyetsiz bayileri olduğu söyleniliyor piyasada. Vatandaşların bize bu yönde ilettikleri şikayetler var. Bunları güzelce soruşturmak lazım. Sair tür bu yönetmelikle ticaretin önüne geçmektir. Şu anda piyasada konuşulan, gross marketlerle bakkalların çatışmasının aynısını tığ Türkiye’dahi otomotiv sektöründe yaşamaya başladık” şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Altını Ahali Partisi Umumi Başkanı Eksiksizlik Kılıçdaroğlu’nun yapmış olduğu ‘2 el makine para kadar ifşa etmek, ölçüm sizin ayrımsız şey diyemiyorum” şeklinde konuştu.



Share: