BUÜ’de felç sulama yöntemiyle çeltik üretimi başladı

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, katre sulama yöntemini kullanarak çeltik istihsal denemelerine başladı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya bakarak, dünyanın anne azık kaynakları beyninde kâin çeltik, sulama suyunun sağlanması, yönetimi ve bu alanlarda sivrisinek popülasyonunun artışına vabeste namına Türkiye genelinde kontrollü ayrımsız şekilde üretiliyor.

BUÜ Kültür Fakültesi Toprak Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Taş marifetiyle düzenlenen felç sulamayla çeltik üretim denemeleri çerçevesinde suyun henüz bir iki kullanılması ve sivrisinek sorununun birlikte yeryüzü uzuv indirilmesi hedefleniyor.

Fakülte içindeki arazilerde çalışmalara başladıklarını aktaran Prof. Dr. Birol Taş, yapılan araştırmalarda çeltiğin eğimli arazilerde da katre sulama yöntemiyle üretilebildiğinin ispatlandığını aktardı.

Üniversite olarak bu kapsamda hususi tıpkısı projeye başladıklarını ve kampüs içindeki eğimli arazilerde katre sulama yöntemiyle çeltik ekimi yaptıklarını açıkladı.

Ziraat Fakültesi Toprak Bitkileri Bölümü namına katre sulama yöntemini kullanarak lüzumlu nev adaptasyon gerekse da çeltik ıslah çalışmalarıyla mevki çiftçisine ve mevki tarımına ulama sunmayı hedeflediklerini vurgulayan Prof. Dr. Taş, “Bilgisiz el altında 6 değişik çeşidin yönteme olan tepkisini ölçüyoruz. Ati sene bu sayıyı 15’e çıkarmayı istem ediyoruz. Muvaffakiyetli akıbet gösteren çeşitleri belirleyecek ve iz grubu portföyümüze çeltik bitkisini dahi eklemeyi düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Share: