Çanakkale Savaşlarında martir olan Azerbaycanlı askerlerin anısı Tarihi Yarımada’da yaşayacak

Çanakkale Savaşlarında şehit olan Azerbaycanlı askerlerin anısı Tarihi Yarımada’da yaşayacak

Tarihi Yarımada’da Azerbaycan Anıtı temel atma töreni gerçekleştirildi

ÇANAKKALE – Çanakkale’bile 1915 yılında Türk topraklarının hürriyeti üzere yapılan muharebelerde martir olan Azerbaycan askerlerinin anısına dikilecek abide amacıyla temel atma töreni gerçekleştirildi.

Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası Şüheda Abidesi bölgesinde 1915 yılında Türk topraklarının hürriyeti amacıyla yapılan muharebelerde şehit olan Azerbaycan Askerlerinin Anısına dikilecek anıt için temel atma töreni gerçekleştirildi. Ana atma törenine Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Rasim Yaldız, Eceabat Kaymakamı Mustafa Çiftçiler, Çanakkale Şehremaneti Komutan Vekili Süleyman Canpolat, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Düz Başkanı İsmail Kaşdemir, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Dr. Reşad Memmedov, Azerbaycan- Türkiye Parlamentolararası Hukuk Grubu Başkanı Ehliman Emiraslanov ve Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçiliği Mimari Yetkilisi Nurlan Yusifov, Deniz Boyu Asayiş Batı Marmara Ekip Komutanı Yarbay Ercan Fehamet ile Şehit ve Gazi yakınları katıldı. Program, Istinkâf Etmek duruşunda bulunulması ve Azerbaycan ve Türkiye milli marşlarının okunmasıyla başladı.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Kayran Başkanı İsmail Kaşdemir, “Türk vatanın savunmasında toprağa düşen, bizimle alay malay yan yana savaşan ve martir düşen ve bu toprakların ebedi vatan olması için şahitlik şerbetini içen Azerbaycan askerlerinin künde edildiği bu anıtın, bu anlamlı anıtın bütün gelişigüzel geçmiş kazmasını, geçmiş harcını atıyoruz. Sıra boyunca tıpkı ve bu arada olmuş Türk milleti temas zaman birbirinin yardımına hiç beklemeden isticvap sual etmeden koşmuştur. Periyot reşit Bakü’de, Gence’bile, Karabağ’bile bağlantı kalkışmak gerekmiş, orada birbirimizin yardımına koşmuşuz. Dönem ergin Çanakkale’de, periyot reşit Dumlupınar dahi, Sakarya’üstelik Türk toprağı olan temas yerde tıpkısı olmuşuz, beraber olmuşuz. Bu vatanı bilcümle bir bilmişiz. Türk toprağı olduğu ant, Türk toprağın tehlikede olduğunu hissettiğimiz antlaşma el birliği duygularımız seçme devir olduğu gibi bildirme yükseğe intişar ve bu topraklarda Türk bayrağı dalgalanması üzere müşterek uğraş etmişiz. İşte Çanakkale’da o dönemlerde 1915 yılında vatanın bir nice köşesinde yardıma ihtiyaç vardı, ateş vardı ve kardeşlerimiz o zamanlarda bulundukları yerlerden koşup geldiler vatan savunmasında bu arada yaptık. Rahmetli Önder Haydar Aliyev’in de dediği kabil; ‘Her ant biricik ulus, iki cesamet olmuşuz. Ahi olmuşuz’ Tığ Azerbaycan’a tek ant için yalnız arkadaş büyüklük namına bakmıyoruz. Azerbaycan bizim amacıyla cömert ülkedir. Azerbaycan’bile etkili Türkler dahi bizim kardeşimizdir. O yüzden bu iki ahi ülkenin, bu kardeşliğin ebedi timsali olacak olan bu anıtı üstelik Çanakkale Tarihi Kayran’de yeryüzü iyice şekilde, sunu domuzuna yerde yapıyor olmanın mutluluğunu bahtiyarlığı yaşıyoruz. 18 Mart 2023 günün de, 18 Mart Galibiyet Günü’müzde sizlerle gelişigüzel, hep Türk Milleti’nin evlatlarının buluştuğu yerde Çanakkale’birlikte ve elbette ki Sayın Cumhurbaşkanlarımızın katılımıyla de bu güzel, bu manalı anıtı bütün beraber açarız” dedi.

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Dr. Reşad Memmedov ise, “Burası mehabetli bire bir yerdir, bura lahut tıpkısı yerdir. Bura Yüzyıl evvel bu toprakların her bir karışı, bugün bizim yaşayabilmemiz, özgür olmamız amacıyla seçkin karışı evlatlarımızın, kardeşlerimizin, babalarımızın kanıyla sulanmıştır. Burası bizim vatanımızdır. 100 yıl önce alay malay, sektör sırta durup Orta Asya’dan, Kafkas’tan, Kırım’dan, Anadolu’nun bütün bölgelerinden, dünyanın beher yerinden gelmiş Türkler burada fert kardeşleriyle bir yerde, bu topraklara ayn dikmiş düşmana cebin savaşmışlar, ölmüşler. ve zaman onların hatıralarını ebedileştirmek için, onların şehitlik anıtını dikilmesi törenine toplandık” diye konuştu.

Konuşmaların arkası sıra abide inşaatına bırakılmak için günün anısına dileklerin yazılacağı tezkere Çanakkale Valisi İlhami Eskişehir Taşı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Dr. Reşad Memmedov, Azerbaycan yoluyla imzalanarak krom kapsüle konup hazırlanan bölüme bırakıldı.

Tören, anıta evvel harcın atılması ve andaç fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Share: