Çankırı Mevlevihanesi’nde 96 sene bilahare baştan aşure dağıtıldı

Çankırı’da Anadolu’nun genişlik eski Sıkıntılı-üş Onma ve Dar-ul Hadis olarak bildik Taş Mescit içindeki Çankırı Mevlevihanesi’nde, 96 sene sonraları, Aşure haset Mevlevi merasimlerine uygun yerine kutlandı.

İslam dinine göre paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, ongunluk ve bereketin simgesi namına kabul edilen ve Hicri takvime bakarak Muharrem ayının onuncu gününe müsadif Aşure haset Çankırı Karatekin Üniversitesi Dar-ül hadis İslam Araştırmaları Merkezi Çankırı Mevlevihane’sinde Mevlevi merasimlerine akıllıca yerine kutlandı. Programda katılımcılara aşure ikramı yapıldı. Taşmescit’te kılınan Cuma Namazı namazının arkası sıra gerçekleştirilen etkinliğe Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Fellah, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Odabaş, Genel Yazman V. Sınırlı Yılmaz, akademisyenler, yöneticiler ve vatandaşlar katıldı.

ÇAYASAD Başkan Yardımcısı Yüksel Arslan’ın programı takdimi sonrası ÇAKÜ İslami İlimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Mehmet Naci Çağlayan, “İslam Kültüründe Aşure Ayı Ayı ve Alaca Aş” üzerine güdük ayrımsız brifing yaptı. Henüz sonraları günün deme ve önemine güvenerek aynı müşavere fail Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Ekinci, makro bir güne imza attıklarını rapor etti.

96 yıl sonraları bir geleneği yeniden yaşatmaya başladıklarını rapor fail Fellah, “96 yıl bilahare Çankırı Mevlevihanesi’nde Mevlevi usullerine bakarak aşure dağıtımımız oldu. Çankırı Karatekin Üniversitesi bu milletin değerine eş ayazlık adına himmet etmekte, yeni değerler üretmekte, üretilen değerleri de gelecek nesillere aktarmakta. 1242 yılında kurulan ve Anadolu’nun evvel Ensiz-ül hadisi’nin bulunduğu alandayız. Henüz sonraları Şifahanesiyle, Mahdut-ul Mevlevihanesi ile bir kültür merkezi olan bu yerde üniversitemizin Sıkıntılı-ül hadis İslam Araştırmaları Merkezi hizmet vermekte. 2021 yılında 96 yıllık sonradan açtığımız Çankırı Mevlevihanesi aslına uygunun benzeri şekilde hizmetlerini bitmeme ettirmekte. Hele yetişek ve tedrisat döneminde rastgele çevrim hem uyarma hem dahi bizim kültürümüzü öğrencilerimize ifham etmek üzere haddinden fazla ciddi programlarımız olmaktadır” dedi.

Konuşmaların peşi sıra, Cemalettin Ferruh Kur’an Kursu Yöneticisi Osman Beyinli ve kursta hafızlık çalışması fail öğrencilerin Kur’an-ı Alicenap tilaveti ile tekbirler eşliğinde 96 yıl sonra aslına akıllıca adına Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Maraba aracılığıyla aşure ikramı yapıldı.

Etkinlik yapılan şükür duası ile sona erdi. – ÇANKIRI

Share: