Cemevlerine saldıran şüpheliye ‘akli dengesi durumunda değil’ raporu

ANKARA’da, Ahmet Ozan Yağız’nın girdiği 4 ayrı cemevinde içeride oturanların konusunda sandalye fırlatıp, biri stoper aletle 2 kişiyi yaraladığı olaya ilgilendiren yürütülen sormaca tamamlanarak, savca düzenlendi. Savcılık, agresif Ahmet Ozan Kara’nın ‘akılsal dengesinin yerinde olmadığı’ yönünde rapor verildiğini; ancak bu hususun mahkemece değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, Yağız ve ona apotr oldukları belirtilen 2 şüphelinin 12 yıl 10’ar aya büyüklüğünde hapisle cezalandırılmalarını talep etti.

Mamak’ta mevcut Şah-ı Merdan Firez Evleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Sivas Divriği Gökçebel Derneği ile Anne Fatma Cemevi ve Çankaya ilçesinde kâin Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı Umumi Merkezi’ne 30 Temmuz’da atılım düzenlendi. Kişmiri, girdiği cemevlerinde içeride oturanların üstüne iskemle fırlatıp, biri kesici aletle 2 kişiyi yaralayarak kaçtı. Polis Güçleri, agresif Ahmet Saz Şairi Kara ile onunla angajmanlı olduğunu tayin edilen Baver G. ve Çağdaş Birey B.’yi Eskişehir’da gözaltına aldı. Emniyetteki işlemlerinin peşi sıra adliyeye gönderme edilen şüphelilerden Esmer tutuklanırken, ayrıksı 2 şüpheli adli kontrol amacıyla azade bırakıldı.

SORUŞTURMA TAMAMLANDISavcılık olayla ilişkin soruşturmasını tamamlayarak, savca düzenledi. İddianamede, 3 şüphelinin de ikametinin İzmir’birlikte olduğu, saldırıdan ayrımsız dönme önce şüphelilerin Eskişehir’da buluştukları belirtildi. İddianamede, ifadesine vadi verilen Karaca’nın, eylemi kendisinin planladığını ve kimseden buyuru almadığını söylediği belirtildi. İfadesinde asıl amacının Eskişehir’birlikte cemevine atılmak olduğunu tamlayan Karaca, “Eskişehir’birlikte cemevi bulunmadığı için Ankara’ya geldim. Google üzerinden yaptığım kontrol sonrası tayin ettiğim yerlere saldırıda bulundum” dedi.Diğer 2 sakil ise Eskişehir’birlikte mektepli olduklarını, Kişmiri’nın İzmir’den arkadaşları olması dolayısıyla yanlarına geldiğini ve yaptığı ofans ile ilişkin bilgilerinin bulunmadığını söyledi. İddianamede, saldırılar sırasında 2 kişinin yaralandığı ve hasar meydana geldiği bile belirtildi.’AKLİ DENGESİ YERİNDE DEĞİL’ RAPORUİddianamede, sakil Karaca’nın akılsal dengesinin yerinde olup olmadığı yönünde anlatım alınması için atıf edildiği Ankara Site Hastanesi’nde 3 hafta gözlem altına alındığını, yapılan gözlemin arkası sıra sayrılarevi yoluyla planlı raporda şüphelinin ‘işlediği fiillerin türel anlam ve sonuçlarını algılamasında, bu fiillerle ilgilendiren davranışlarını manipülasyon yeteneğinde tenakus olduğu, cezai ehliyetini bulunmadığı’ yönünde düşün bildirildiği belirtildi.3 ŞÜPHELİNİN ÜSTELIK CEZALANDIRILMASI İSTENDİ

İddianamede, raporda belirtilen hususlara ilgili takdirin mahkemece değerlendirilmesi gerektiği belirtilerek, agresif Kişmiri’nın, ‘Halkı garaz ve düşmanlığa tahrik etme’, ‘İnanç, akıl ve orgazm hürriyetinin kullanılmasını engelleme’, ‘İbadethanelere uymazlık verme’ ve ‘basit yaralama’ suçlarından 12 sene 10 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi. Savcı, şüphelinin akıl hastası olduğuna mahkemenin üstelik yetinme getirmesi halinde kanı hastalarına saf asayiş tedbirlerinin uygulanmasını irade etti. İddianamede, diğer 2 şüphelinin üstelik saldırgan Kara ile alay malay düşünüm birliği zarfında debi ettikleri belirtilerek, tıpkı suçlardan 12 sene 10’ar taban kadar hapisle cezalandırılmaları kâm edildi.

Share: