Cenup Sudan, Sudan ile Etiyopya arasındaki temel anlaşmazlığında arabuluculuk yapacak

Güney Sudan Şevket Başkanı Danışmanı Tut Gulwak, Güney Sudan’ın Sudan ile Etiyopya arasındaki çizik anlaşmazlığına arabuluculuk yapacağını açıkladı.

Sudan Tribune’ün haberine göre, Gulwak, Etiyopya’ya yaptığı görüşme sırasında, Etiyopya’nın Nil Nehri üzerinde mensur ettiği büyük Hedasi Barajı’nı ziyaret etti.

Etiyopya halkı ve liderleri ortada Sudan’a mahsus hamaset, ilişik ve saygının balaban olduğunu ve hissedildiğini belirten Gulwak, “Çoğu dal dozaj Habeş mezun, Sudan’dayken gördükleri muameleyi takdir ediyor. Bu nedenle, Etiyopya’nın Cenup Sudan Azamet Başkanı Salva Kiir Mayardit’in çizik anlaşmazlığının sona erdirilmesi için ara buluculuk rolü oynama önerisini akseptans etmesi mahdut oldu.” dedi.

Öte yandan Gulwak, Hedasi Barajı’na ziyaretinin ardından, barajın, bayağı toprak ülkeleri üzerinde menfi benzeri etkisi olmayacağını ve bölgesel enerji entegrasyonu için yarar sağlayacağını söyledi.

Gulwak, “Barajın yapım sahasını görmek amacıyla bu fırsatı değerlendirdik ve barajın gelişigüzel damarlı etkisi olmadığını gördük. Amiyane balaban tıpkısı proje ve bilcümle yandaki ülkelere canlılık sağlayabilecek. Etiyopya, Sudan’a ve Cibuti’ye faaliyet satmaya başladı. Yakında Kenya de devreye girecek.” diyerek konuştu.

Güney Sudan ve Etiyopya arasında güvenlik anlaşması imzalandı

Öte yandan, Cenup Sudan ve Etiyopya, cemaziyelevvel, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’bile, düet ilişkileri geliştirmeyi taahhüt fail benzeri asayiş anlaşması imzaladı.

Tut Gulwak, imzalanan anlaşmanın, iki mevki ortada bilgelik paylaşımı, paçarız ziyaretler, kafile, terörle savaş ve hudut dışı suçlar karşı eğitim bilimi kapasitesinin geliştirilmesini üstlenme ettiğini ifade etti.

Share: