CHP Sözcüsü Öztrak, MYK toplantısına ilişik izah yaptı Açıklaması

CHP Genel Başbuğ Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Üstün Öztrak, dün altı ihtilaf partisinin aynı araya geldiği Liderler Buluşması’nı hatırlatarak, “Esbak bir defa henüz sağlam şekilde şeş çizildiği kabil, milletimiz sakıncasız olsun kuma reisicumhur adayımız altılı ganyan masada belirlenecektir.” dedi.

CHP Tarz Yönetim Kurulu (MYK), Umumi Başkan Eksiksizlik Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Toplantı bitmeme ederken açıklamalarda mevcut Öztrak, hafta sonu Gaziantep ve Mardin Derik’te yaşanan trafik kazalarında yaşamını yitirenlere rahmet, ailelerine mir sağlığı diledi.

Mardin Derik’te yaşanan kazalardaki tırların tıpkısı firmaya ilgilendiren olduğunun söylendiğini ifade fail Öztrak, bunun dahi aksiyon ve anahtar güvenliği üzerine ödünleme verildiği kuşkularını artırdığını kaydetti. Öztrak, kazaların ciddiyetle soruşturulmasını ve sorumluları hakkında yer ağır cezaların verilmesini beklediklerini dile getirdi.

Hükümetin dış politika yönetimini eleştiren Öztrak, aut politikanın milli olma vasfını yitirdiğini savundu.

Suriye krizinin esasen itibaren, diyalog ve müzakereden yana olduklarını rapor eden Öztrak, Suriye ile doğru tarihi geçmişin olduğunu ve 850 kilometrelik esmer sınırı bulunduğunu söyledi.

İktidar olmaları halinde aut politikanın baştan partiler üstü olacağını dile getiren Öztrak, partinin değil, milletin ve devletin yüksek menfaatlerinin gözetileceğini kaydetti.

“Erkin ortalık ekonomisinin çanına duman tıkıyorlar”

Hükümetin tutum politikasını de eleştiren Öztrak, haziran zirai girdi fiyatlarının açıklandığını hatırlatarak, “Serencam ayrımsız yılda, zirai girdilerin maliyeti yüzde 135 arttı. O bile TÜİK’in makyajlı rakamlarıyla. Son aynı yılda üretimde kullanılan girdilerden mazotun fiyatı yüzdelik 228, gübrenin fiyatı yüzde 234, ilacın fiyatı yüzde 101 arttı.” dedi.

Üstün Öztrak, arık üzümde 27 lira değer açıkladığını, bu fiyatın, çiftçinin bu yıl emeğinin karşılığını alması, ati sene dahi tarlasını baştan ekebilmesi için yeterli olmadığını savundu.

Hükümetin enflasyonla uğraş etmediğini öne süren Öztrak, “Tarım Yüreklilik Kooperatifi marketlerinde tezyinî 20-30 kuruşluk indirimlerle milletin gözünü boyamaya çalışıyorlar. Ama milletimiz bundan sonra algıya değil, bedel etiketlerine bakıyor.” diye konuştu.

CHP Sözcüsü Öztrak, şöyle bitmeme etti:

“Son birkaç günde aldıkları kararlar, tıpkı yandan faizi indirirmiş kabilinden yapıyorlar, Biçim Bankası’nın tabela faizini düşürüyorlar. Amma gayrı tarafta ülkenin, çiftçinin, esnafın borçlanma faizi düşmüyor. Tersine daha de artıyor. Türkiye’nin riziko primi sıçrıyor. Bugün bakımından ülkemizin risk primi baştan 800 puanın üzerini gördü. Dış finansman bulmak her bölüm henüz birlikte zorlaşıyor.

Bakıyorlar bankalar bu işten çok kar edecek, bankaların açacağı krediye hem hacim, hem da ürem sınırı getiriyorlar. ‘Bankalara çokça itimat vermeyin.’ Verecekseniz dahi faizde yüzde 30’u geçmeyin.’ diyorlar. Bu faizi geçerseniz bana birlikte baç vereceksin, hazineyi ucuza fonlayacaksın.’ diyorlar. Azade çevre ekonomisinin çanına maden tıkıyorlar.”

Bir puanlık resim faizi indirimiyle bankaların mudiye ödeyeceği Düzey Korumalı Yatırım faizinin bayağı çekildiğini ama döviz kurunun uçmaya, paranın pul olmaya bitmeme ettiğini savunan Öztrak, “Sonuçta bankanın maliyeti düşüyor ama devletin ödeyeceği repo ve düzem garantisi artıyor. Bankaların karları, tevdiat çokluk faizleri düştüğü için artıyor. Amma milletimiz hayat pahalılığı altında ezilmeye bitmeme ediyor.” dedi.

“Proses aksamadan işliyor, işlemeye bitmeme edecek”

Öztrak, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Altı mugayeret partisinin cumhur reisi adayı konusunu müptedi altılı masa toplantısında ele alıp almadığı sorusuna Öztrak, şu yanıtı verdi:

“Sürecin lacerem işleyeceğini yeniden beri altı parti birlikte açıklıyor. Seçme kararı alınsın, eğer isim haddinden fazla nikbet ediliyorsa ismin o ant açıklanacağı defalarca söylendi. Süreç gayet pir işleyecek. Intihap öncesi seçme dönemi, intihap haset, intihap sonrası kül süreçlerde güzeşte gelişigüzel yol volta kararı çıkmıştır. Tek kimse iptila etmesin. Her molekül vaktiyle ve zemininde yapılacaktır. Daha önce taahhüt edildiği kadar. Bundan sonraki güruh 2 Ekim’dahi saat 14.00’te, Umumi Merkezimizde yapılacak. Proses tıkır tıkır işliyor, işlemeye bitmeme edecek.”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Ağır Sıklet’ın reisicumhur adayı olması üzerine yapılan açıklamalar olduğu hatırlatılarak, değerlendirmesi sorulan Öztrak, “Sayın Ciddi, Ankaralılar eliyle Ankara Büyükşehir Şehremini’mız olarak seçilmiştir. Tamam büyükşehir şehremaneti başkanlarımız üzere üstün hizmetler vermektedir. Güzeşte bir defa henüz kuvvetli şekilde şeş çizildiği gibi, milletimiz emin olsun ortak cumhur reisi adayımız altılı ganyan masada belirlenecektir. Hem Türkiye Cumhuriyeti’nin 13. Cumhur Reisi hem dahi herkesin reisicumhur olacak.” şeklinde konuştu.

“CHP Umumi Başkanı Kılıçdaroğlu’nun, ‘S-400’leri kime alın kullanacaksınız?’ sözlerine tepkiler geldi. Tepkileri pekâlâ yorumlarsınız?” sorusu üzerine de Üstün Öztrak, şunları kaydetti:

“S400’ler alındı ama ayrımsız çeşit aktive edilmedi. Dünyanın en fiyatlı hurdası halinde yatıyor. Yetmiyor üzerine yenilerini alıyoruz. Ego buradan soruyorum, Türkiye, İdlib’üstelik askerlerimizin korunması amacıyla albeni savunmasına ihtiyaç duyduğunda bu S-400’ler neredeydi? 34 askerimiz orada şehit oldu. O devir bu S-400’ler alınmıştı. Ama askerimize hava koruması sağlayamadık. Bizim, ‘Siz bunu kime alın kabul etmek üzere aldınız’ diye niteleyerek araştırmak bile hakkımızdır.”

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “İçişleri Bakanlığı, ILAÇ ve Utku Partisi beyninde sığınmacı müntehip tartışması yaşanıyor. Değerlendirmeniz nedir?” sorusuna, “Bu konu bizim bile yakından izleme ettiğimiz bire bir konudur. Amma kimsenin endişesi olmasın. Biz sandıklara ehil çıkmaya kararlıyız. Seçmen listelerini yegâne tek inceleyeceğiz. Bilcümle gelişmeleri izleme ediyoruz. Gerekirse Türkiye’nin rastgele durumunda bundan geçmiş sonuç seçimde olduğu üzere düşünce çuvallarının birlikte üstünde yatarız.” yanıtını verdi.

Share: