CHP Tutum Masası İzmir’de.

CHP Tutum Masası, İzmir’üstelik… CHP Sözcüsü Faik Öztrak, cari açığın rekor konusunda rekor kırdığını vurgularken, “Bire Bir sene ortamında ödenmesi gereken borçlar de rekor konusunda rekor kırıyor. C. Zira özge tarafta akan açığımız var. Onu üstelik finanse etmemiz gerekiyor. Yeryüzü faziletli takanak ödemesi bile tam kısım dediğimiz özel itilaf. Dalan Bankası’nın kesin rezervleri da -52,7 bilyon dolar. Sandık abes, tamam, tüketilmiş. Bugün devletin ödeyeceği faizler, devletin ödeyeceği borçtan daha aşkın. Yani nema borcu eski” dedi.

CHP Umumi Başkan Yardımcısı, Öğür Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Üstün Öztrak’ın başkanlığındaki Ekonomi Masası, zaman ayrımsız sekans musahabe ve toplantı için İzmir’e geldi. Öztrak, evvel kendisine İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile bir araya geldi.

Türkiye’bile ekonominin durumu üzerine enformasyon yapan Öztrak, CHP’nin kuvvet olduğu takdirde ekonomideki sorunlara çözüm önerilerini anlattı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin eleştiren Öztrak; “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi diye bir herkes geldi. Haddizatında parçalanmamış tıpkısı yegâne eş rejimi. Bugün çıktı ülkede kalça adına kral var. Bunu bana Polatlı’birlikte tıpkı ekinci söylemişti. Tığ kral değil kalça istiyoruz demişti ama zaman ülkede duraç değil kral var. Tün yatıyorsunuz, sabah uyanıyorsunuz, hep oyunun kuralları değişebiliyor. Seçme şey bir tane kişinin iki dudağının arasından çıkma söze ilişkin” diye niteleyerek konuştu.

Öztrak’ın konuşmasından öne sâdır başlıklar şöyle:

“40 BİN KİLOMETRE ÖĞÜN YAPTIK: Bugün CHP’nin Ekonomi Masası adına İzmir İl Başkanımız, İl Örgütümüz, milletvekillerimiz ve Masa mensuplarımız ile birlikte sizleri görüşme ediyoruz. Bugüne kadar 39 ilimizi müzakere ettik. 40 bin kilometre misil yaptık. Türkiye’nin kocaman şehirlerini cevelan, orada esnafımız ile benzeri araya gelme, iş insanlarımız ile gelişigüzel olma imkanını bulduk.

SICAK MÜLK İLE EKONOMİYİ ŞİŞİRME MODELİ ARTIK YÜRÜMÜYOR: Türkiye’nin haddinden fazla kırıcı sorunları var. Zaman buraya şüphesiz geldiğimizi özetlemeye çalışırsak tıpkı anda iki krizi evet de iki nazik sıkıntıyı gelişigüzel yaşıyoruz. Bunlardan aynı tanesi… Türkiye’nin 2000’li yılların başındaki krizden sonra izlemeye başladığı izlence, artık zaman bu ülkenin ihtiyaçlarına ve acun konjonktüründeki değişikliğe yanıt vermiyor. Yani sıcak servet ile ekonomiyi şişirme modeli bundan sonra yürümüyor. Yunak mal kısmı gelmiyor amma şu anda bulunan hükümet ısrarla şişirme kısmını, emniyet ile vecibe ile ekonomiyi büyütmeye çalışıyor. Ancak sıcak dünyalik gelmeyince bunu yapmaya çalışırken birlikte umum iktisadi hayatın mütenevvi alanlarını güç şekilde nakız ediyor.

DÖVİZ REZERVLERİMİZ BİTMİŞ VAZİYETTE: Aut dengemiz bozuluyor. Cari açığımız rekordan rekora koşuyor. Döviz rezervlerimiz bitmiş vaziyette. Şişkinlik aldı başını gitti. Büyümenin niteliği, beton dışında ihracata çevrilmiş döviz kazandırıcı dünyalık üreten bir büyüme olması; çalışanlar ile çalıştıranlar arasındaki dengeyi bozmadan bir büyümenin gerçekleşmesi daha çok söz konusu olmuyor. Bütün çalıştıranlar lehine bozulan bir dengeyle ya da faizden, ranttan kazananlar lehine bozulan tıpkısı abra ile karşı karşıyayız.

SABAH UYANIYORSUNUZ, BÜTÜN OYUNUN KURALLARI DEĞİŞEBİLİYOR: Diğer taraftan ucube tıpkısı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi diye niteleyerek benzeri tümce geldi. Gerçekte kamu aynı tek âdem rejimi. Zaman çıktı ülkede kural namına kral var. Bunu bana Polatlı’da benzeri maraba söylemişti. Biz kral değil ayaklık istiyoruz demişti ama bugün ülkede kaide namevcut, kral var. Gece yatıyorsunuz, sabahleyin uyanıyorsunuz, bilcümle oyunun kuralları değişebiliyor. Her şey bir tane kişinin iki dudağının arasından çıkma söze mecbur. Bu hep kurulurken, kurumsal kapasiteler kebir ölçüde aşınıyor. Gâh güzel kurumlar namevcut oluyor.

FIRSATLARI KAÇIRMA RİSKİ GİDEREK ARTIYOR: Türkiye’nin uluslararası ilişkilerinde Türkiye’nin güvenilir eş olma algısı giderek zayıflıyor. Pandemiden bilahare, dünyada meydana mevrut değişikler bu hazırlık zincirlerinin kısalması, Çin’deki yer merkezlerinin dağılmaya başlamasıyla birlikte koskocaman fırsatlar var önümüzde; amma tek kayırıcı sisteminin devlette yarattığı idare krizi ile ve birlikte iktisadi sıkıntılar nedeniyle bu fırsatları kaçırma riski anbean artıyor.

TÜRKİYE’NİN KATILIMCILIK VE ADISYON VEREBİLİRLİK AÇISINDAN DURUMU İÇLER ACISI: Milletin zenginleşmesi kral adına duraç olmasına bağlıdır. Hele burada grafiğe baktığınız antlaşma kurumsal nitelik endeksi yapmaya çalıştık. Iş katılımcılık ve adisyon verebilirlik diye tıpkı koku koyduk. Bu göstergede dünyada sunu ongun olan mutluluk hangisi ise ona 100 dedik, sunma antrparantez koyduk. Norveç’miş. Onun altında bizim de üyesi olduğumuz Hesaplı İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın üyesi olan ülkelerin ortalaması var. Onun yer altında birlikte Türkiye var. Türkiye’nin basit katılımcılık ve hesap verebilirlik bakımından durumu içler acısı.

MİLLETLERİN ZENGİNLİĞİ KRAL YERİNE KAIDE OLMASINA BAĞLI: Peki bu neye yarıyor? Bilcümle söylüyoruz ya Türkiye’bile hukuk sisteminin olmayışı, hesap verebilir bir yönetimin olmayışı cebimizi boşaltıyor diyorduk. Bu akıllıcasına mu değil mi bunu sınav ettik. Grafiğe baktığınız ahit; bu endekste kim hangi büyüklüğünde bereketli ise onun gelirinin o büyüklüğünde yüksek olduğunu görüyoruz. Demek ki milletlerin zenginliği iri ölçüde kral adına kalça olmasına ilişkin. Onun için biz diyoruz ki Türkiye’nin imdi kullanılmamış kurallara, yıpranmamış kurumlara, eskimemiş kadrolara ihtiyacı var.

EKONOMİ BİR SAFSATAYA KURBAN EDİLDİ: Bugün Türkiye’birlikte kurumsal altyapının tamamen çöktüğünü görüyoruz. Ekonomide dahi çokça kısık sıkıntılar var. 2018 Temmuz ayından bu yana Forma Bankası’nın döviz kasası hızlı hızlı boşaldı. 128 bilyon dolar buharlaştırıldı. Daha bibi de 60, 70 bilyon dolar bu senin başından beri buharlaşmaya bitmeme ediyor. 3 Hazine ve Maliye Bakanı, 4 Kalıp Bankası Başkanı, 5 TÜİK Başkanı gördük. Yeryüzü sonunda de iktisat bir tane kişinin ağzından çıkan, kerameti kendiliğinden söylenegelmiş dünyada tek iktisatçının akseptans etmediği bir safsataya kurban edildi. ‘Faiz faktör, enflasyon netice.’

Para Şişkinliği bir tane haneli rakamlara düşmüştü. Ancak Eşkal Bankası başkanları, tutum ve maliye bakanları değişti, faizler düşürülmeye başlandı ve ondan sonraları dahi para şişkinliği yüzde 80’leri buldu. Ekonomide müphemlik arttı.

KURDAKİ BELİRSİZLİK ÇOKÇA CİDDİ SORUNLARA DEFA AÇIYOR: Yıl sonu için yeryüzü faziletkâr seviye beklentisine baktığınız devir 25 TL. Yeryüzü bağan 20 TL’nin altında bir miktar. Türkiye’birlikte tek antlaşma bu marj bu büyüklüğünde örtüsüz olmadı. Sizler esnafınız bunu en bereketli siz anlarsanız. Tıpkı kısmı diyor ki bu 25 TL’ye kadar masraf, bir kısmı dahi diyor kim bu 20 TL’nin altında kalır. Bu büyüklüğünde pay açıldığı ahit burada haddinden fazla büyük tıpkı varagele var. İşin nereye gideceği bilinmiyor demektir. Kurdaki müphemlik çok ağır sıklet sıkıntılara nöbet açıyor. Cesaret kalmıyor.

BU İŞ BASBAYAĞI BİZDEN: Peki, dışarıda da şişkinlik var. Akilane. Antrparantez burnumuzun dibinde bir bile cenk var. Ukrayna’yı obstrüksiyon eden Rusya’bile pahalılık yüzdelik 15, nehiy altında olan Ukrayna’birlikte yüzde 22. Tamam Türkiye’üstelik enflasyon ne kadar? Yüzde 79,6. Yüzde 80. Geçmek kim bu gelişim dışarıdan değil. Bu aksiyon basbayağı bizden. Bizim bile üyesi olduğumuz, Soylu Erki İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nda ortalama şişkinlik yüzdelik 10.3. Dünyada hangi büyüklüğünde pahalılık varsa bizde misliyle var.

BİR YIL İÇİNDE ÖDENMESİ MÜSTELZIM TAKANAK 182 MİLYAR DOLAR: Cari kemiksiz seçme ay rekor üzerine rekor kırıyor. Emretmek kim bu dublör çalışmıyor. Bire Bir yıl içinde ödenmesi gereken borçlar birlikte rekor konusunda rekor kırıyor. Türkiye’nin önümüzdeki benzeri yılda ödemesi müstelzim namus borcu miktarı 182 milyar dolar. Bunu ödeyeceğiz, adına 180 bilyon dolar daha bulacağız. Zira diğer tarafta akan açığımız var. Onu üstelik akçalanmış etmemiz gerekiyor. Yer yüksek borç ödemesi dahi doğru göz dediğimiz özel barışma. bu arada Eşkâl Bankası’nın kemiksiz rezervleri bile -52,7 milyar dolar. Sandık yersiz, münteha, tüketilmiş.

FAİZ BORCU GEÇMİŞ: Zaman devletin ödeyeceği faizler, devletin ödeyeceği borçtan elan çok. Yani getiri borcu önceki. Çizge burada. Bütün bu sorunlara rağmen Türkiye’nin çokça yüce üstünlükleri var. Türkiye 4 buçuk saatlik pervaz mesafesinde 58 ülkeye, 1 buçuk milyarlık nüfusa, 22 trilyon dolarlık pazara muvasala imkanı olan tıpkı mutluluk. Bambaşka bu durumda olan talih sayısı haddinden fazla beş altı. Bu pazarlar üstelik dünyanın genişlik balaban pazarları. Önümüzde çok balaban imkanlar var. Dinç bir nüfusumuz var. Demografik vesile penceremiz halen bulutsuz. Ama zamanımız bile daralıyor. Bu fırsatları kıymetlendirmek için da yeni tıpkı kazançlı modeli hayata eylemek geçişsiz.

HIZLA GEÇMEMİZ LAZIM: Bunu yapabilmek üzere ne lazım? Üç kullanılmamış lazım. Yıpranmamış kurumlar, kullanılmamış kavait, yeni kadrolar. Kullanılmamış kurumlar dediğimiz ahit birlikte; zaman milletimizin cebini boşaltan bu ucube Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin bir an önceki bırakılıp baştan bu kavim iradesinin tecelligahı olan parlamenter sisteminin bilge olduğu hile biçimine şipşak geçmemiz geçişsiz.

SAYIŞTAY’I SARAYIN VESAYETİNDEN KURTULMASINI SAĞLAYACAĞIZ: Bu üç yeni ile alay malay 4 sütun üzerine oturması geçişsiz bizim nema stratejimiz. Tıpkısı nöbet herkesin adaleti erişimini sağlayarak değme düzeyde faal, hesap verebilir, eksiksiz kurumlar oluşturarak el erki güçlendireceğiz, can ve dünyalık güvenliğini sağlamamız lazım. Bunun amacıyla demokratik vekil sisteme geçeceğiz. Yansız Reisicumhur olacak. Kuvvetler ayrılığını güçlendireceğiz. Eskimemiş ayrımsız seçim yasamız olacak. Siyasi ahlak yasasını çıkaracağız. TBMM’üstelik kesme adisyon komisyonunu kuracağız. Sayıştay’ın sarayın vesayetinden kurtulmasını sağlayacağız.

BÜYÜME STRATEJİSİ OLMASI LAZIM: Ekonomiyi hamam dünyalik ile şişiren değil, üreterek verimlilikle zenginleştiren ayrımsız nema stratejisi olması geçişsiz. Ekonomide üretim odaklı kompetitif benzeri yaklaşımımızın olması geçişsiz. Yetişek politikalarını baştan şekillendirmeliyiz. Kamu ve hususi arasında bakir aynı diyalog biçimini kurmalıyız. Izleme ve Planlama Teşkilatı’nı kurmalıyız. Elçi, etkili bir önemli planlama ile ülkenin zir yapısını baştan ülkenin uğrunda darboğaz oluşturmayacak şekilde düzeltmeliyiz. Yeşil mutabakata uyum sağlamamız geçişsiz. Hesaplı ve Toplumsal Konseyi meşgul ayla getirmeliyiz.

İNSANLARIN REFAHTAN PAYLARINI ALMALARI LAZIM: Büyümenin ayrıntılı olması lazım. Refahtan sistem adaletli benzeri nasip almıyorsa o ahit o büyüme sürdürebilir olmuyor. Yani şunu söyleyeyim. Ayrımsız ekonomide sonsuz birileri kazanıyor, sürekli birileri kaybediyorsa o tutum yürümüyor, bitiyor. İnsanların refahtan paylarını almaları lazım.

BUNLARI YAPTIĞIMIZDA FILHAKIKA KENDİLİĞİNDEN NEMA ELAN ÜSTELIK FAZILETLI OLUYOR: Sürdürülebilirlik. Ayrımsız mekân ile ilişik adına sürdürülebilir koskocaman. Burada iki şeye uymamız lazım. Biri Paris İklim Anlaşması, diğeri de Mürekkep Milletler’in sürdürülebilir kalkınma ile ilgili belirlemiş olduğu hedefler. Bu ikisine uyarak işlerimizi yaparsak dışarıdan çokça elan sakametli dünyalik gerçekleştirme etmemiz tür. Bunları yaptığımızda elhak bizatihi tahaccüm henüz dahi faziletkâr oluyor.

MERKEZ BANKASI’NIN AÇAR BAĞIMSIZLIĞINA SAYGI GÖSTERİLMESİ LAZIM: Mali ve mülk politikası sürdürelebilir olmalı. Yani ülkeyi borca batırmamalıyız maliye politikası ile. Servet politikası ile üstelik enflasyonu azdırmamalıyız. Bu çerçevede Minval Bankası’nın miftah bağımsızlığına birlikte ocumak göstermemiz geçişsiz.”



Share: