Civan Canova Hayatını Kaybetti!

‘Çiçek Taksi’, ‘Hurdahaş’, ‘Karadayı’ ve ‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’ kabilinden müstehap projelerden tanıdığımız aktör Civan Canova, kolunda hissettiği ağrı zımnında gittiği hastanede çekilen MR sonucunda akciğerinde kitle tayin edildiğini söylemişti.

Ünlü oyuncudan şiddetli olgun geldi. 67 yaşındaki Civan Canova, hayatını kaybetti.

ESRA DERMANCIOĞLU DUYURDU

Kötü haberi sanatçının yakın dostu Esra Dermancıoğlu duyurdu. Dermancıoğlu, “Hayat süresince yat. Elbet bire bir yerlerde yeniden buluşacağız” ifadelerini kullandı.

‘TABURCU EDECEKLER’ DEMİŞTİ

Geçtiğimiz haftalarda toplumsal medya hesabından tıpkısı paylaşım yapan Canova, “15 gündür hastanedeyim. Tıpkı kaç çevrim daha burada kalacağım, sonraları taburcu edecekler” dedi.

Canova, Instagram hesabından paylaştığı videoda şu ifadeleri kullandı:

“Gelişigüzel madde 2014 yılında Gümüşlük sahilinde dolaşırken başladı. Sol bileğimden ameliyatlıydım, kemik ölümü vardı bileğimde onu çıkardılar. Kafeye akıllıcasına giderken simsiyah tıpkısı köpeğin üstüne bastım. Hayvan bile sıçradı beni yere attı. Sağlıklı kolumun konusunda düştüm. Orada kemik ölümü, tendon kopması, adele erimesi meydana geldi. Henüz sonradan MR çekildi ve hekim ‘Protez taktırman gerek’ dedi.

Onu de ego istemedim, boşlama ettim. 2.5, 3 kamer önce kederli ağrılarım başladı. Gece uyutmayacak büyüklüğünde. Hastaneye gittim ve MR çektirdim. Koluma protez takılması gerektiğini söylediler. Ancak o deminden 2. planda kaldı. Çünkü akciğer filmi çekerken belirsiz bire bir kütle olduğu belirleme edildi. Şimdi bütün demet onun üstüne toplandı. 15 gündür hastanedeyim. Ailem yanımda. Birkaç dönem henüz burada kalacağım, bilahare taburcu edecekler…”

CİVAN CANOVA KİMDİR KAÇ YAŞINDA?

Ahmet Civan Canova, 28 Haziran 1955 yılında; Ankara’üstelik dünyaya geldi. Türk piyes, sinema ve kol oyuncusu, baziçe yazarı, senaryocu ve piyes yönetmeni.

1979 yılından itibaren Azamet Tiyatrosu sanatçısı kendisine birçok oyunda görkem aldı. 1990’lı yıllardan itibaren yazdığı oyun oyunları ile ödüller aldı. Kavi çok saf ve filmde düzlük düz sanatkâr, 2006 yılında Eve Dolaşma filmindeki işkenceci polis rolü ile Zer Portakal Yer İyi Apotr Erkek Aktör Ödülü’nü, 2011 yılında Ölüleri Gömün oyunundaki rolü ile Iffetli Tiyatro Ödülleri Yılın Yer Liyakatli Eş Oyuncusu Ödülü’nü kazanmıştır.

1955 yılında Ankara’da doğdu. Babası tiyatrocu Dirayetli Canova, annesi Devir Sencer’dir. Süfli yaşta iken asıl ve babası ayrıldı, anneannesi eliyle büyütüldü. Annesi ikinci evliliğini aktör Kartal Tibet ile yaptı. İlkokul yıllarında Ankara Radyosu’nda babasının yönetmenliğini yaptığı Radyo Yavru Saati’nde alelade roller aldı. Üvey babası Kartal Tibet onu film setleri ile tanıştırdı. İlkokuldan sonradan yatılı adına TED Ankara Koleji’nde okudu.

1973 yılında Ankara Koleji’nden mezuniyetinin ardından konservatuvar sınavlarına hazırlandığı 1974 yılının yaz aylarında Yılmaz Güney’in Eş filminde oyunculuğa başladı. Benzeri yıl Ankara Oran Konservatuvarı Temaşa Bölümü’ne kaydoldu. Öğrenciliği sırasında Mukaddes Gören’in yönettiği Nehir (1977) adlı filmde racon aldı. Konservatuvardan 1979 yılında mezun oldu ve Ihtişam Tiyatroları kadrosuna girerek İstanbul Mehabet Tiyatrosu’nda çalışmaya başladı, bir nice oyunda görev aldı. Sanatçı, tiyatronun yanı sıra beyaz perde filmlerinde dahi cila aldı. Tafsilatlı ahit filmlerde tecavüzcü dinç, ensesi kalın, şımarık çocuk rollerini canlandırdı.

Yazarlığa ilk kez, 1989 yılında Kör Telaki isimli bire bir film senaryosu yazarak başladı. Bu senaryo Kültür Bakanlığının açtığı senaryo barı yarışmasında önce ona girdi. 1994’te evvel oyunu Kıyamet Sularında’yı yazdı. Bu oyunu Kenan Işık vasıtasıyla sahnelendi; İsmet Küntay Sunu İyi Edip Ödülü’ne ve Avni Dilligil Yer İyi Piyes Yazarı Ödülü’ne derece görüldü. Kızıl Ötesi Aydınlık adlı oyunun sonradan yazdığı üçüncü oyunu Sokağa Hayat Yasağı’nda (1997) ayrımsız sayım günü sokağa çıkamayan otel müşterilerinin geçirdikleri ayrımsız günü ironik aynı dille anlattı. Bu baziçe ile Cevdet Kudret Gökçe Yazın Ödülü’nü kazandı. 1998’de sanatkâr Açelya Akkoyun ile evlendi, koşa 2004 yılında boşandı. Canova’nın koca dünyasına saçma bir bakış içeren Erkekler Tuvaleti (1999), öz evliliğinden yola çıkarak kaleme aldığı ve kendisinden elan marifet aydın benzeri erkekle evlenen zinde aynı kadının bakış açısından bu evliliği anlatan biricik yabanlık Dernek Şarkısı (2002), genel ağ çağının yalnızlaşmış ilişkilerini ele düz Ful Yaprakları (2005), adlı oyunları genişlik çok sahnelenen oyunları ortada yer aldı.

Canova, 1996 yılında Bizim Familya dizisinin senaryosunu yazmış ve dizide Ataç karakterini canlandırmıştır. Çiçek Göçüm dizisinde Sanatkâr Kerem, Paramparça dizisinde Rahmi Gürpınar rollerini canlandırdı.

2006 yılında, Eve Gün filmindeki işkenceci polis güçleri rolü ile 43. Altın Portakal Film Festivali’nde Zer Portakal Genişlik İyi Apotr Erkek Aktör Ödülü’nü kazandı ve 12. Sadri Menus Sinema ve Seyretme Aktör Ödülleri’nde Sunma İyi Koruyucu Ayvaz Oyuncu Ödülü’nü “Sis ve Tün” filmindeki Cuma Namazı rolünü canlandıran İlyas Salman ile paylaştı.

İstanbul Cesamet Tiyatroları’nda oyunculuğa bitmeme eden Canova, Bir Casusa Mersiye oyunundaki rolü ile 2. Afife Seyir Ödülleri’nde Yılın En Liyakatli Eş Oyuncusu ödülüne (1998), Kaktüs Çiçeği oyunundaki rolü ile 5. Afife Tiyatro Ödülleri’nde Yılın Sunu Kudretli Müzikal ya dahi Güldürü Erkek Oyuncusu Ödülü’ne (2001) namzet oldu. 2011 yılında Ölüleri Gömün oyunundaki rolü ile Afife Tiyatro Ödülleri Yılın Yer Başarılı Erkek Oyuncusu Ödülü’nü kazanmıştır.

Resim sanatı ile dahi uğraşan Canova, 2016’birlikte Teşvikiye Huzur Hanek Galerisi’nde, 2017 yılında İstanbul Beyoğlu’ndaki Bitiyatro’de fotoğraf sergisi açtı.

Civan Canova, 20 Ağustos 2022’birlikte ölüm etti.

Share: