Çocuklarda elem ve öksürükle ilgilendiren akıllıca tanıdık yanlışlar

Çocuklarda acı ve öksürükle ait makul bilinen yanlışlar

Yavru Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kaplan:

“Doktorunuz yoluyla önerilmedikçe antibiyotikle otama üstüne ısrar etmemek gerekir”

DENİZLİ- Şita mevsiminin gelmesiyle çocuk kliniklerine elem ve öksürük şikayetleriyle başvuruların arttığını vurgulayan Denizli Ululuk Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kaplan, hem ebeveynleri ferahlatmak hem da akıllıcasına tanıdık yanlışları kazanmak için bazen ikaz ve tavsiyelerde bulundu.

Çocuklarda ateşli aslında vücudun defans mekanizması olduğunu ve şipşak dokunaklı düşürücülere sarılmanın doğru olmadığını belirten Denizli Fehamet Hastanesi Bala Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kaplan, ateşi olan çocukta kıyafetleri inceltmek, ılık duş sığdırmak, destek altı ve kasık bölgelerine ılık kompres uygulamanın önce yapılacak işlemlerden biri olduğunu belirtti. Dr. Kaplan, “Yapılan uygulamalara rağmen 38 etap ve üstüne çıkan ateşte, ilaçla hafifletmek gereklidir. Izdırap düşürücü yerine ilk tercih parasetamol grubu yara düşürücüler eğer bunlarla gerilemiyorsa biberli ıbuprofen grubu tercih edilmelidir. Parasetamol grubu ilaçlar, ıbuprofen grubu ilaçlara bakarak elan birkaç toksik külfet yaptığından önceki tercih olmalıdır. Ateş düşürücüleri dönüşümlü koparmak ise toksik etkiyi henüz da arttırarak çocuğumuza beis verebilir. Yavru keskin düşürücüleri kusuyor veya soğurmak istemiyorsa yemiş püresi, yoğurt ve süte karıştırılabilir” diyerek konuştu.

“Doktorunuz önermedikçe antibiyotik kullanmayınız”

Çocuklarda tün uykudan uyandıran öksürük, yara ve hırıltılı solunum gibi hâller yaşandığında hızlı hızlı çocuk hekimine başvurulması gerektiğini tamlayan Dr. Kaplan, “Aşina bu aylarda bronşiyolit ve zatüre çok kesif görüyoruz ve aileler alelumum öksürük ve hırıltılı solunum şikayetleri ile kliniklerimize sık sık başvuruyor. Alelhusus öksürük geceleyin uykudan uyandırıyorsa, öksürüğe çığlık haremlik ediyorsa, hırıltılı solunum evet üstelik aceleci dem alıp ita eşlik ediyorsa, art arda okunabilen öksürük varsa alelacele bala hekimine başvurulması gerekir. Antrparantez enfeksiyon dönemi geçtiği halde 2 haftadan detaylı süren özellikle tün ve sabaha karşı olan öksürük alerjik olabileceğinden bala hekimi görüşü alınmalıdır. Toplumda falsolu bilinen benzeri ayrıksı durumda öksürüğün antibiyotiksiz geçmeyeceği inancıdır çoğu öksürükle seyreden çor viral kökenlidir ve antibiyotiklerle tedavi edilemez, gereksiz yere kullanılan antibiyotiklerse vücutta dayanım gelişmesine faktör olduğundan doktorunuz aracılığıyla önerilmedikçe antibiyotikle tedavi üstüne ısrar etmemek gerekir. Öksürük tedavisinde arz muhteşem aşamayı koku alma organı yıkama ve postural direnaj oluşturur. Kapanık burun açılmadığında yalın kat tıpkısı enfeksiyonun kulaklara ve alt teneffüs yollarına yayılmasına ayrıca çocuğun hanay kalitesinde de düşüşe etken olur bu yüzden hasis çocuklarda burnu serum fizyolojik ile yıkama, büyük çocuklarda ise vira etmek bildirme muhteşem basamaktır. Diğer koca kısımda postüral direnaj, bronşiyolit ve zatürede akciğere inip tıkaç özne balgamı üst çıkarıp hastalığı kolay atlatmayı sağlar” diye konuştu.

“Grip aşısı 6 aydan iri seçme çocuğa yapılmalıdır”

Bala kliniklerinde sıkça karşılaşılan bir başka konunun da multivitamin desteğinin kış aylarında çok murat edilmesi olduğunu tabir eden Çevrimli Dr. Çiğdem Kaplan, bu ilaçların boş kullanımında tüm tersine böbrek ve karaciğere zarar verebileceğini ve erken yeni yetmelik üzere dayanabilen çok endokrin patolojiye etken olabileceğini söyledi. Kaplan, “Hastalıklardan korunmada sunu cesim bölük çocuğun aymazlık düzeni, beslenmesine dikkat edilmesi, ortamların akla yatkın havalandırılması, diş ve halk hijyenine önem verilmesi, sigara içilen ortamlardan uzak tutulması oluşturur. Seçkin türlü sebze ve meyvenin yetiştiği ülkemizde hele vücudun muafiyet sisteminin aklık çalışmasında berenarı etken olan C vitamininin günlük namına alınması gerekir. C vitamini en çok turunçgiller, marul ve ıspanakta bulunur. Ayrıca çocuklarımız üzere hem iyi benzeri rızık kaynağı olan hem üstelik antimiktobiyal etkinliği olan balda sık sık tüketilmelidir. Ama balla ait ailelerin bilmesi müstelzim tıpkı gözyaşı altına verilmemeli, bire bir yaşından sonradan 3 dolaşma kuralına bakarak başlanmalıdır. Sonuç kendisine enflüanza aşısı 6 aydan şişman rastgele çocuğa yapılmalıdır. Aşılar Ekim ayı başından sunma geç Karı ayına büyüklüğünde yapılabilir. Şayet çocuğunuz ilk kez aşılanıyorsa bir ay arayla iki düze, eğer daha evvel aşılandıysa yegâne doz yeterlidir” şeklinde konuştu.

Share: