Çoluk Çocuk “Müzekart GNS” ile Türkiye’deki tarihi mekanları ücretsiz geziyor

Toyluk ve Spor Bakanlığınca hayata geçirilen “Zinde Ne Sever?” (GNS) projesi ile Müzekart GNS sahibi olanlar, Yüreklilik Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında ücretsiz konaklarken ilkin 300’den aşkın müze ve örenlik yerini ücretsiz mülakat edebiliyor.

Müzekart GNS projesine referans işleyen 18-30 gözyaşı arası çoluk çocuk, çökertme telefonlarına yüklenen uygulamadaki dijital deneyli sayesinde ülkenin ciharıyek yanındaki tarihi mekanları gezerek çarkıt medeniyetlerin kapılarını aralama fırsatı yakalıyor.

Gençler, proje yardımıyla yaz tatili döneminde KYK yurtlarında ücretsiz konaklayabiliyor.

Fatih Odalık Mehmet Dünyalık Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü Öğrencisi Mustafa Kırıcı, AA muhabirine, GNS projesini kullanarak müze ve örenlik yerlerini dakikasında gezebildiğini söyledi.

İstanbul ve Ankara’daki çok sayıda müzenin peşi sıra Kapadokya’daki turistik merkezleri başvurmak üzere Nevşehir’e geldiğini anlatan Kırıcı, planladığı gezi rotasındaki KYK yurtlarında konaklayarak yolculuğunu sürdürdüğünü belirtti.

Tehlikeli, “seyahatsever.gsb.gov.tr” genel ağ sitesindeki yöre anahtar formunu doldurduktan sonraları Müzekart GNS uygulamasını telefonuna indirip seyahate başladığını aktararak, “Göreme Açıkça Albeni Müzesi ücretliyken, Cumhurbaşkanımızın öncülüğündeki bu projeyle ücretsiz girdik. Projeyi içtimai medyada duydum. Öncelikle İstanbul’daki müzeleri gezdim. Oradaki yapıların tarihini inceledim. İstanbul ve Ankara’daki belli müzeleri gezip KYK yurdunda konakladım. Demincek bile Göreme Örtüsüz Gelgel Müzesi’ne geldim. Bu rota üzerinde alelade hayatımda deneyimleyemediğim fırsatı bulmuş oldum.” diye konuştu.

“Kül arkadaşlarımızı uygulamayı kullanmaya çağırma ediyorum”

Seyahat rotasında konakladığı KYK yurtlarında verilen imkanlardan mutlu kaldığını dile getiren Dokunaklı, şunları kaydetti:

“KYK yurtlarından beklentimden elan gür takat sınırı gördüm. Hem temizlik hem yemek noktasında devletimizin gençlere iyicene imkan sunduğunu gördüm. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bu proje sebebiyle Türkiye’nin gezilebilecek ayrımsız zahir hava müzesi olduğunu göstermiş oldu. 18-30 yaş arası gençlerimizin elverişsiz dışındaki gezi ve seyahatlerinden önce Türkiye’deki müzeleri gezmelerinin önünü açmış oldu. Uygulamanın devam etmesini istiyorum. Bütün arkadaşlarımızı bile bu uygulamayı kullanmaya davet ediyorum.”

Bunaltıcı, seyahatini Nevşehir’den Samsun’a geçerek sürdüreceğini rapor etti.

Üniversite sınavlarına hazırlanan Nuh Ölümsüz Gürsoy birlikte Müzekart GNS uygulamasını telefonuna yükledikten sonraları evvel ziyaretini Topkapı Sarayı’na yaptığını, ardından türlü müzeleri gezdiğini söyledi.

Kapadokya’nın yeryüzü çokça görüşme edilen turizm merkezlerinden Göreme Kategorik Albeni Müzesi’ni beğendiğini kaydeden Gürsoy, “Şanlı olan gençlerin sosyalleşmesi, gezmesi, buralardaki tarihi öğrenmesi. Sıkıntılı dışını değil üstelik ülkemizi müracaat etmek elan majör geliyor bana. Aplikasyon sebebiyle gezmiş ve sosyalleşmiş oluyoruz, farklı kültürleri ve insanları tanıyoruz.” diye konuştu.



Share: