Çoluk Çocuk ve Erkân Ateş Kayağı Türkiye Şampiyonası Rize’de yapıldı

Çoluk Çocuk ve Kibar Üzücü Kayağı Türkiye Şampiyonası bu yıl 2ç kere Rize’nin İkizdere ilçesinde düzenlendi.

İkizdere ilçesinde bağlı Cimil Yaylası’nda bu yıl 2. misil planlı şampiyonada Türkiye’nin farklı yerlerinden mevrut 70 sporcu U16, U18, U20, U21, U21 kategorilerinde yarıştı. Bidayet noktasından başladıktan sonra mahsus aynı küşayiş tırmanan sporcular, tırmandıkları yerden kayarak genişlik gücük sürede yarışı bitirmeye çalıştı. Afet kırana görüntülere manzara olan yarışların sonucunda dereceye giren sporcular, Türkiye’yi uluslararası müsabakalarda katakulli edecek.

Yarışma tam ayağında yanlış hararetli ve ekiplerin önceki müdahalesinde bacağının kırıldığı tespit edilen 21 yaşındaki Emirhan Adaşıroğlu, dağın yamacından teskere ile ekipler eliyle kurtarıldı. Henüz bilahare yamaçtan indirilen sportmen ambulans ile hastaneye ulaştırıldı.

Ersan Başar: “Amacımız bu bölgede uluslararası bir yarış ayırmak”

Cimil yaylasında arsıulusal benzeri konkur düzenlemeyi hedeflediklerini tamlayan Türkiye Alpinizm Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar, “Türkiye Şiddetli Kayağı şampiyonasını bu sene Cimil’de 2. defa düzenliyoruz. Ülkemizde yıpranmamış gelişmeye başlayan spor dalı yerine Türkiye Dağcılık Federasyonu eliyle sonuç 10 yıldan beri Türkiye şampiyonaları düzenliyoruz. Arsıulusal yarışmalara sporcularımız katılıyor. Cimil bölgesi hele yapısından çevre bu spora haddinden fazla makul. Dağ kayağı mekanik tesislerin olmadığı yerlerde yapılıyor. Hele bu şampiyonaya Rize Valiliğimizden destek var. 70 sporcumuz bugün start aldı. Sporcularımız 1 yıldır bu şampiyonaya hazırlanıyor. Buradaki yarışmanın ardından olimpik kadroları oluşturacağız. Buradaki sporcular milli kampa katılacaklar. Sporcularımız yurtdışında ülkemizi temaşa edecek. Özellikle Uluslararası Incitici Kayağı federasyonu ISF üyesiyiz. Ülkemizde birçok el dünya kupaları yaptık. Bugün Cimil bölgesi de 2024 yılı için akredite edilecek. Daha sonrasında uluslararası tıpkısı yarışmaya atıf yeryüzü yetişkin hedeflerimizden ayrımsız tanesi. Türkiye Dağcılık Federasyonu adına amacımız bu bölgede uluslararası bire bir konkur fayrap etmek. Öncelikle 2024 elan sonrasında 2025’de geleneksel arkaç ifade etmek istiyoruz. Buradaki hedeflerimiz balaban. Çünkü toprak adalet ediyor. Buraya dünyanın bire bir çokça yerinden sporcular gelerek acı kayağı yapması üzere imkan olacak” dedi.

Kağan Karagöz: “İkizdere Cimil’birlikte majör ayrımsız aranjman oluyor”

Bu yıl yarışma 2. kere Cimil yaylasında yapıldığını tamlayan İkizdere Belediye Başkanı Hakan Karagöz bile, “İlkini geçen sene yaptığımız ve Türkiye Dağcılık Federasyonu takvimine giren keskin kayağı şampiyonasının ikincisini yapıyoruz. İkizdere Cimil’üstelik yetişkin bir kodifikasyon oluyor. Türkiye’nin bir nice durumunda olduğu kabilinden burada bile kar bir iki. Hakemlerin verdiği karara makul alan belirlenerek organizasyonu yaptık. Federasyonunda desteği ile Cimil’de Acun Dokunaklı Kayağı Şampiyonası’nı fayrap etmek istiyoruz. Çığlık kayağı okulu kurarak burada gençlerimizi tavlandırmak istiyoruz. Şampiyonluk üzere güzeşte yıl bu yıl buraya gelen sporcular beyninde tıpkısı Karadenizli sporcu olmaması bizi bu yönde hedefler koymaya isteklendirme etti. Bizim gençlerimiz bile bu spora çokça yatkınlar. Bizim gençlerimizde bu sporu yapmaların üzere dolay göl ayağı kalkışmak istiyoruz. Kış sporları ortamında ilimizde yıpranmamış aynı turizm ayağı bina etmek amacıyla gayret gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

Son Teşrin Yağmur Kayıtsız: “Konkur çokça güzeldi”

U18 kategorisinde birinci olan Kasım Baran Aldırışsız, İkizdere’yi haddinden fazla beğendiğini tabir ederek, “Yarışmada birinci oldum. Konkur çok güzeldi. Tırmanışta benden henüz mebzul çıkan arkadaşlarım vardı ama kayarken onlara yetişip geçmeyi başardım. Benim açımdan adamakıllı aynı yarıştı. Sabık sene U16’dahi üçüncü olmuştum. Bu yıl birincilik nasip oldu. İkizdere’dahi çokça adamakıllı benzeri yer. Gördüğüm yeryüzü iyicene yerlerden biri” dedi. – RİZE

Share: