Consus Enerji’nin Gelirleri 2022 Yılı İkinci Çeyreğinde 266 Milyon TL’ye, Net Kârı Artışla 31 Milyon 275 Bin 9 TL Oldu

Yenilenebilir erke ve sarhoş erke alanında cıvıltı gösteren Consus Enerji 2022 yılı ikinci çeyreğinde gelirlerini aynı önceki yılın bir dönemine bakarak yüzde 59 artırarak 266 milyon TL’ye çıkardı. Finansman kalemleri ve algı sonrası kesin sülale ise sabık yılın tıpkısı dönemine göre yüzde 109’luk artışla 31 milyon 275 bin TL oldu.

Consus Erke 2022 yılının ikinci çeyreğine ait tahaccüm rakamlarını açıkladı. Şirketin geçmiş 6 aylık kesin karının güzeşte yılın bire bir dönemine bakarak yüzdelik yüzün üstünde artırdığı tamlanan açıklamada şu bilgiler paylaşıldı:

“KESIN KAR 31 MİLYON 275 BİN OLDU: Consus Enerji’nin gelirleri 2022 yılının ikinci çeyreğinde bire bir eski yılın tıpkı dönemine göre yüzdelik 59 artarak 265 milyon 849 bin 37 TL’ye ulaştı. Şirketin nema, yıpranma payı ve vergi öncesi eş (FAVÖK) ise yüzde 23’lük artışla 76 milyon 828 bin 748 TL’ye yükseldi. Finansman kalemleri ve Kazanç sonrası açık ev ise güzeşte yılın tıpkı dönemine göre yüzde 109’luk artışla 31 milyon 275 bin 9 TL olarak gerçekleşti.

BİYOKÜTLENİN FAALİYET KARLILIĞI YÜZDELIK 86 ARTTI: Biyokütle aksiyon kolundaki tahaccüm yılın ikinci çeyreğinde dahi bitmeme etti. 2022’nin evvel 6 ayında gelirlerini bu iş kolunda bir eski yılın ayrımsız dönemine göreyüzde 84’lik artışla 178 milyon 197 bin 586 TL’ye çıkaran Consus Enerji, bu hisse senedi kolu özelinde FAVÖK’ünü dahi yüzde 86’lık artışla 49 milyon 347 bin 517 TL’ye çıkardı.

GÜN ENERJİSİ İŞ KOLUNDA DA GELİRLERİNİ ARTIRDI: Zaman enerjisi gelişim kolunda da gelirlerini yüzdelik 75 artırarak 21 milyon 479 bin 879 TL’ye çıkaran Consus Enerji, bu hareket koluna ilgilendiren FAVÖK’ünü bile yüzde 69’luk artışla 19 milyon 51 bin 626 TL’ye ulaştırdı.

DAĞITIK ENERJİ ALANINDA DOĞAL GAZ KISITLAMALARI İLE HİZMET SATIŞ MİKTARLARI GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE AZALDI: Dağıtık Erke alanında, 2022 yılı önce çeyreğinde mevki genelinde uran şirketlerine getirilen gaz kısıtlamaları ile bakım komutan miktarları geçen yılın bire bir dönemine göre azalış gösterse bile canlılık fiyatlarındaki yükseliş ile varidat yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7’lik artışla 54 milyon 70 bin 440 TL’ye yükseldi.

GÜNCELLENEN YÖNETMELİK ETKİSİYLE IŞINTI ELEKTRİK FİYATLARINDAKİ YÜKSELİŞİN KISITLI KALDI: Enerji bakım komutan miktarlarındaki yaşanan mecburi azalış ve doğalgaz fiyatlarındaki çoğalma ile karşılaştırıldığında güncellenen yönetmelik etkisiyle işinti neşelilik fiyatlarındaki yükselişin kısıtlı kalması ile bu hareket kolu faaliyetlerinden elde edilen FAVÖK, güzeşte yılın aynı dönemine göre yüzdelik 49 azalarak 17 milyon 170 bin 982 TL oldu. Spot neşelilik fiyatlarının baskılanmasına karşın serencam günlerde tanıdık acul eşit artışları, güdük vadede bu hareket kolu karlılığında olumlu ümit yarattı.”

Şirketin 2022 yılı ikinci çeyreğindeki finansal ve operasyonel performansını Consus Erke Genel Müdürü Atay Arpacıoğulları değerlendirdi. Arpacıoğulları şunları aktardı:

“ÖNGÖRÜLEBİLİRLİĞİN AZALDIĞI BU DÖNEMDE, FAALİYET VE KESIN KARIMIZI GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE ARTIRDIK: Emtia fiyatlarında küresel ölçekte gücük aynı sürede gerçekleşen artışların, enerji piyasasındaki dengeleri bozduğu ve öngörülebilirliği az çok azalttığı tıpkı dönemden geçiyoruz. Sunma güvenliğinin henüz aşkın öne çıktığı bu dönemde, yenilenebilir erke ve sarhoş enerji santrallerimizle üretimlerimize bitmeme ettik ve 2022 yılının ikinci çeyreğindeki gelirlerimizi, hareketlilik ve net karımızı güzeşte yılın tıpkısı dönemine göre artırdık.

EPDK LİSANS TADİLLERİNİ ONAYLADI: Consus Erke’nin Münevver ve Mardin’birlikte kâin biyokütle santrallerine apotr kaynak kendisine kuracağı tarih santrallerine ilgilendiren lisans tadillerinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) vasıtasıyla onaylandı. İlgili yatırımları yılın sonuç çeyreği ortamında faaliyete geçirmeyi planlıyoruz.Sarhoş Erke iş kolunda ise bire bir müşterimize ilişik AVM’da Yap-İşlet-Devret modeliyle planlanan zaman santraline yönelik çalışmalar devam ediyor. Aynı zamanda dağıtık enerjide gizil müşterilerin katışıksız tüketimlerini karşılamaya müteveccih yapacağımız bakir devir enerjisi santralleri ile kurulu kapasitemizi artırmayı amaçlıyoruz.

ZAMAN SANTRALLERİNİ YAP-İŞLET MODELİYLE HAYATA GEÇİRMEYİ HEDEFLİYORUZ: Üretim portföyünü mübalağa etmek amacıyla çalışmalarımız kamu hızıyla sürerken, zayi hazırda toplamda 200 miliwatt’ı (MW) fazla kapasiteye ulaşan değişik sektörlerden gizil müşteriler ile dağıtık sira santrallerine ait proje ihya faaliyetlerine dahi bitmeme ediyoruz. Yurtdışında üstelik Antigua ve Barbuda’üstelik planlanan sira enerjisi santrali yatırımına müteveccih ittifak aşamasına dökmek üzere ait sulta ile kebir seviyede sefer aldık.

YIL SONUNA BÜYÜKLÜĞÜNDE PLANLANAN YATIRIMLARI TAMAMLAMAYA ODAKLANDIK: Şirketimiz ikinci çeyrekten itibaren Borsa İstanbul’bile iş görmeye başladı. Halka arzdan elde etmiş olduğumuz hamur ile birinci önceliğimiz 2022 yılı için planlanan yatırımlara çabukça başlamaktı. Ancak ister ait cevaz süreçlerinin öngörülenden mufassal sürmesi gerekse tedarikte yaşanan aksamalar cihetiyle ilgili yatırımlara yılın ikinci yarısında başladık. Yıl sonuna büyüklüğünde bu yatırımları tamamlamaya odaklandık.Bölüt sunma gelirlerinin muhteşem ayrımsız kısmı ile vecibe azaltımını gerçekleştirdik. Ati dönme için genişlik mefret hedefimiz hem santral müesses gücü hem birlikte mali başarım açısından sürdürülebilir büyümeyi bulmak ve dinç aynı bilanço ile derece görüntülemek olacak.”

Share: