Cumhur Reisi Erdoğan, Ukrayna dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı: (2)

Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Bizim elimizdeki seçmen bilgileri, Faziletkâr Seçim Kurulunun (YSK) elinde yok.” açıklamasına ait, “Bana bakarak, YSK Başkanı ve ekibi bunu yargıya taşımalı. Yargıya katlanmak vasıtasıyla bundan sonra bu adama fiyat ödetmeli.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

“Yakın zamanda İsrail’le bile normalleşme süreci başlamıştı ve büyükelçilerin atanmasına de karar verildi. Suudi Arabistan, Bir Gündüz Feneri Emirlikleri yeryüzü nihayetinde İsrail… Mısır’dan da yaşıt verdiniz. İsrail’le olan ilgiler Doğu Akdeniz’da Mısır’la de olursa, bu ilişkilerimiz amacıyla genel anlamda erke eksenli tıpkı münasebet, angajman diyebilir miyiz acaba?” sorusuna Erdoğan şu yanıtı verdi:

“bundan sonra siyasa eksenli dersek uygun peki. Yani siyasetin gereği bu. Onun amacıyla da siyasette dargınlık olanaksız. her an hazar içre olacaksın. giderek görüşebilme imkanı yakalayacaksın. Söz Gelişi Akdarı’la şu anda üst düzeyde, matlup yerde değil ama biz demin Akdarı’la üstelik arkadaşlarla alt düzeyde yani bakanlar seviyesinde bu işi sürdürelim ve peşi sıra da istek ederiz ki ense düzeyde da bu adımı yeryüzü güzelce şekilde atalım. Zira Darı halkı bizim kardeşlerimiz. Bizim Mısır halkıyla küs olmamız cins değil. Onun için birlikte benzeri an ilk orayla bile bu barışı bizim realizasyon etmemiz gerekiyor. Suriye ile elan gelecek seviyede adımları gerçekleştirme etmemiz gerekiyor. Bu adımları kovmak kanalıyla, mecmu bölgede yani İslam dünyasının bizim komşularımızla olan bu bölgesinde inşallah bir nice oyunu biz bozarız.”

Abdülhamid Han muayene gemisi

“Abdülhamid Eğlek araştırı gemisi amacıyla ilan edilen NAVTEX’bile eke bire bir tafsilat vardı. Kıbrıs’ta katledilen, Kıbrıslı martir kardeşler Hakan, Mukaddes, Hedef İlhan kardeşlerin ismini haiz 3 gemi Abdülhamid Han’a refakat ediyor. Bu çok eke, kıvrak ayrımsız sıkıntı namına algılandı. Öte yandan Veli bölgesinde Yunan tarafının tavrı de arasında. Zahir aynı değerlendirme yapabilirsiniz?” sorusunu üstüne Erdoğan, üç kardeşin ismini alan gemilerin Abdülhamid Konak tetebbu gemisine refakat etmesinin sevindirici olduğunu ve kendilerini bahtiyar ettiğini dile getirdi.

“İnşallah buradan muhtemel neticeler alınmaya başlarsa tabii bizi çok daha mutlu edecek.” diyen Erdoğan, 12 bin metreye kadar sondaj yapabilme kabiliyetine eş Abdülhamid Eğlek’ın dünyada az gemiler beyninde yer aldığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti:

“Alanında şu anda eşi bir bulunmayan. Böyle ayrımsız özelliği, böyle bire bir güzelliği var. Beklentimiz inşallah yıpranmamış müjdeler olması. Bakalım ne getirecek? Tabiatıyla başta anne mugayeret görünmek üzere birileri bundan çokça rahatsız oluyor. Gemiye Abdülhamid Konak ismini koyduk. Bundan kimlerin huzursuz olduğunu gördünüz. Düşünün, politika yapıyor ve tarihçi, tarihi çok iyi bildiğini söylüyor. Bittabi biliyorsa tarihi? Abdülhamid Han’a saygısızlık yapacak kadar doğacak gidebiliyor. Lafa bile geldiği ant muhafazakar havalarına giriyor. Öyle yahut böyle biz Abdülhamid Eğlek istikşaf gemimizle inşallah o beklenen neticeleri aldığımız anda bunu milletimizle paylaşacağız. Hele hele ayrımsız de inşallah natürel gazımız, petrolümüz çıkmaya başladığı andan itibaren çok elan ayrımlı olacak.”

Malezya Kralı Hükümdar Abdullah Ri’ayatuddin Hıyanet-Mustafa Billah Şah’ın Türkiye’ye ziyaretini hatırlatan Erdoğan, “Beraber sayın Malezya Kralı’nın ülkemizi ziyaretinde kâh konuları görüştük. Bunlardan tıpkısı tanesi birlikte Petronas ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının ortaklaşa tıpkısı girişim atması hususuydu. Bu konuyla ilgili belirlenen birkaç bölgede omuz omuza himmet planlıyoruz. İnşallah bu çalışmada tıpkı tarafta Erke ve Elbette Kaynaklar Bakanlığımız ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı öteki tarafta Petronas ve tıpkısı farklı tarafta Çinliler, ihtimal 3 ayaklı adına inşallah tıpkısı adımı dahi baş başa atacağız. Tabiatıyla sevincimiz şu anda 4 istikşaf gemimiz var, 2 sismik araştırı gemimiz var. Bilcümle bunlarla bu arada artık tıpkısı gücüz. Tanrı sonucunu üstelik inşallah hayır verir.” diye konuştu.

“Malezya ile olan bu ortak kontrol faaliyetleri Akdeniz’dahi, Karadeniz’üstelik mi yoksa eksantrik bölgelerde mi?” sorusuna Reisicumhur Erdoğan, “Hayır başka.” karşılığını verdi.

“Önümüzdeki dolaşma ülkemizi müspet gelişmelerin beklediğini görüyoruz”

” DÜRÜST Parti’nin 21’inci yapı sene dönümü nedeniyle yaptığınız konuşmada Türkiye Tutum Modeli’hangi değindiniz, iç tutarlılığı olduğunu söylediniz. Programın gidişatına ait satır başlarıyla tıpkısı yorum yapabilir misiniz? Tıpkı dahi özellikle bağ bozumu ayları üzere ağırlıklı adına enerji faturasındaki erdemli artış zımnında ödemeler dengesinde Türkiye’nin takı yaşayabileceğine ilgilendiren uluslararası kuruluşların raporları, değerlendirme notları, bütünü sıkışık gelmeye başladı. Böyle tıpkısı negatif enerji birikiyor sanki sonbahar ayları için. O noktada de tıpkısı piyasaya mesajınız evet mu?” sorusunu Erdoğan şöyle yanıtladı:

“Türkiye Iktisat Modeli ile makroekonomik istikrarı sürdürülebilir kılmayı hedefledik. Yüksek munzam kızıl üretimi artırmayı özellikle hedefledik. Akan dengede kalımlı iyileşmeyi hedefleyen bir politikalar hepsi kendisine bunu anlatım ettik. Modeli oluştururken ülkemizin eski tecrübelerini, iç ve dış dinamiklerini, erbap olduğu jeostratejik avantajı, Kovid-19 salgını ve sonrasında kullanılmamış global ekonomik düzenin ortaya çıkarmış olduğu fırsatları havi birçok parametreyi dikkate aldık. Tabiatıyla modelin tasarımında başıboş meydan ekonomisi ilkelerinden katiyen ödünleme vermiyoruz. Modelin esas politika araçlarını, Türk lirası tasarrufların özendirilmesine yönelik adımlar, seçmeli kredi politikaları, envestisman ortamının iyileştirilmesine çevrilmiş tedbirler oluşturuyor. Serencam dönemde benzeşim kapsamında uyguladığımız politikaların müspet sonuçlarını da almaya başladık. bununla birlikte hele IMF’nin yaptığı sonuç açıklamalara baktığımız ahit, Türkiye’nin konuşu adına dünya ülkelerinden ayrımlı tıpkı konumda olduğunu, çok henüz uygun tıpkı nema parametresini yakaladığını IMF kendisi anlatım ediyor. Böyle aynı konumdayız ve tığ önümüzdeki bölüm üzere ülkemizi menfi değil, eksiksiz tersine müspet gelişmelerin beklediğini görüyoruz.”

Tarım Krediye ilişkin marketlerdeki indirimli satışlar

“Iktisat demişken gündemdeki ayrımsız mevzuyla bitmeme edelim. Ekincilik Cesaret Kooperatiflerinde indirimler başladı. Aslında siz tekrar bir güçlükle dışı ziyaretinde ‘Ekincilik Emniyet Kooperatifleri market sayısını 1000 yapacağız.’ diye niteleyerek bire bir saraka vermiştiniz. Bu sözünüzü tuttunuz, antrparantez aştınız. 1000 hedefini yüzde 40 aşmış gözüküyorsunuz şu anda. Ekincilik Yüreklilik Kooperatifleri ile ilgili tenzilat olduğu da gözüküyor rakamlarda. Size gelen bilgiler nasıl bu marketlerle ilgilendiren? Devletimiz doğrusu iktisadi namına büyüyor. Tıpkısı yandan da vatandaşın ekonomisi fahiş fiyatlardan muhit sorumluluk geçiriyor. Bunu daha önce siz birlikte dile getirmiştiniz. Fahiş fiyatı işgal noktasında dizge yerine oturur mu Tarım Yüreklilik Kooperatifleriyle? İndirimler dönemsel mi kalıcı mı? Temelli peki mu bu indirimler?” sorusu üzerine Erdoğan şunları söyledi:

“Öncelikle Ekincilik Yüreklilik Kooperatiflerinin attığı bu adımla biz vatandaşımıza uygun pahalı ürünleri ulaştırırken tıpkı yandan de birilerini terbiye ediyoruz. Şu anda Tarım Kredi Kooperatiflerinin 1300-1400 marketi var. Tığ şimdi Tarım Krediye diyoruz kim ‘Ekincilik Cesaret, da ki market beğenmek için bana işte 250, 300, 400 metrekarelik çatı ile eş. Ürünü tığ verelim. Sen yayın üzere işletme sermayesi koyma. Onu Tarım Emniyet sana versin’. Bunu niye diyoruz? Şu andaki market sayısını 1400 değil, 2 bine, 2 bin 500’e çıkaralım ve piyasayı Ekincilik Kredi yerine tığ balanse edelim. Zira bizim derdimiz burada servet kabul etmek değil. Bizim yegâne derdimiz var: Vatandaşımıza tıpkısı, nitelikli iz; iki, kaput iz sunalım. Mesela deri ürünleriyle ilgilendiren bunu hemen kucak kuzuda değil, büyükbaşta bile yapalım. Demin bakın hızlı hızlı aykırılık çılgına döndü, ‘Aldatıyorlar, kandırıyorlar, namevcut şöyle bulunmayan böyle.’ falan festekiz. Şu anda Ekincilik Emniyet raflarında eser kalmadı. Sakil ayrımsız şekilde yapıt yetiştirmeye çalışıyorlar. Ben iki devir evvel Genel Müdürle bile konuştum, dedim hemencecik depoların sayısını da artıralım, bu depolarla birlikte Türkiye genelinde marketlerimize kitap yetiştirmede tartı yaşamayalım. Şu anda ister Bakanım lüzumlu Genel Müdürümüz bu çalışmayı tezce bitmeme ettiriyorlar. Doğrusu bu Ekincilik Yüreklilik marketlerindeki olayla, ayrıksı zincir marketler fiyatları çarçabuk indirmeye başladılar, başlayacaklar. Bizim derdimiz filhakika servet bağışlamak değil. Burada yegâne derdimiz piyasayı balanse emretmek, vatandaşa çap, nitelikli im iaşe etmek.”

“Depreme alın tedbirlerimizi kararlılıkla temdit gayreti içindeyiz”

“17 Ağustos depreminin üzerinden 23 yıl geçti. Kentsel dönüşümde hangi noktadayız? Benzeri üstelik nazik aynı çoğunluk toplumsal hane projesini merakla bekliyor. Burada ayrıcalıklı kesimler, kota ayrılan kesimler genişletilecek mi? Söz Misali engelliler bile bunun içerisine alınacak mı?” sorusu konusunda Erdoğan şunları kaydetti:

“Depreme alın tedbirlerimizi kararlılıkla temdit gayreti içindeyiz. Bu kapsamda kentsel transformasyon adımları önceliklerimiz arasında bulunuyor. 20 yılda TOKİ’yle 1 milyon 170 bin basamak ve hareket yeri yaptık. Şu anda 81 ilimizde 350 bin konutun dönüşümüne anında devam ediyoruz. 60 bin konutluk Büyük İstanbul Dönüşümü kapsamında Esenler’deki önce hamle konutların teslim törenini yıldız olursa zaman yapacağız. Içtimai göz kampanyamızla birlikte hedefimiz 2+1, 3+1 konutlarla halkımızın taleplerine cevap çevirmek. Bu konutlardan engelli kardeşlerimiz, şehit ailelerimiz ve gazilerimiz, zahmetli vatandaşlarımız de yararlanabilecek. İlk el çoluk çocuk ve yeni evli kardeşlerimize da ayrı aynı kontenjan ayırıyoruz. Vatandaşımıza yeryüzü akla yatkın fiyatları ve ifa seçeneklerini sunacağız. Tabiatıyla burada şunun üzerinde ısrarla durmakta büyük yarar var. Bakın Avrupa’nın birçok ülkesinde şu anda depremde, selde, türlü afetlerde ev yetiştiremiyorlar, hane vermiyorlar, oralardaki kentsel dönüşümü değişimi yapamıyorlar.

Fakat tığ Bingöl depreminden tutun Van, Malatya, Elazığ depremlerine varıncaya kadar bütün buralarda derhâl, tıpkısı yılı bulmadan anında altyapısıyla, üstyapısıyla konutlarımızı yaptık ve vatandaşlarımıza bunları yetiştirdik. Kendisi bittabi rahmetli oldu ama sayın Ecevit’in başbakanlığı döneminde biz bire bir Azmak depremini yaşadığımız antlaşma bırakın siz evleri, oba da yoktu. Ego o zaman belediye başkanı değildim, cezaevinden çıktım, akla yatkın bölgelere gittim ve o bölgelerde vatandaşla hemhal olduk. O Bataklık hangi haldeydi, Sakarya ne haldeydi, Yalova ne haldeydi? Yapabildiler mi? Yapamadılar ama biz hamdolsun hepsinde bile geldik ve oraların hep göz ihtiyaçlarını, taleplerini karşıladık. İşte Malatya’evet bakın, bir şekilde konutlardan ahırlarına varıncaya büyüklüğünde yaptık, konfirmasyon ettik. Bu iş amor işidir ve aşkınan koşan yorulmaz. Bundan ahir süreçte da bu böyle devam edecek.”

Kılıçdaroğlu’nun müntehip bilgileri açıklaması

“CHP Umumi Başkanı Kılıçdaroğlu sabık günlerde ‘Bizdeki seçmen bilgileri Faziletkâr Intihap Kurulunda dahi bulunmayan.’ diye niteleyerek yabansı bir alay sarf etti. bununla birlikte bazen spekülasyonlar var, aha ‘Hükümetin yapmayı planladığı gâh icraatlar ilkin Kılıçdaroğlu’na servis ediliyor ya de sızdırılıyor.’ şeklinde. Bu ilginç duruma dair neler hikâyelemek istersiniz?” sorusu üzerine Erdoğan şu değerlendirmeyi yaptı:

“Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamalarına inanıyor musunuz? Adamın hayatı dolma. Ayrımsız molekül bildiğinden değil. Elbette bana bakarak, YSK Başkanı ve ekibi bunu yargıya taşımalı. Yargıya döşemek suretiyle artık bu adama karşılık ödetmeli. Yeri geliyor savcılara saldırıyor, yeri geliyor hakimlere saldırıyor amma nedense onlar çekiniyorlar, korkuyorlar. Anayasayla güvence altındasınız. Anayasa’dahi bununla ilgilendiren ‘Kesinlikle yargıya müteveccih bu kök beyanlarda bulunulamaz’ diyor. İnşallah 2023’te milletim sandıkta buna benzeri sefer daha dersini verecek.”

(Bitti)

Share: