Cumhur Reisi Erdoğan, Ukrayna dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı: (2)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Eksiksizlik Kılıçdaroğlu’nun “Bizim elimizdeki seçmen bilgileri, Faziletli Seçim Kurulunun (YSK) elinde namevcut.” açıklamasına ilişkin, “Bana bakarak, YSK Başkanı ve ekibi bunu yargıya taşımalı. Yargıya vurmak vasıtasıyla çıktı bu adama denk ödetmeli.” dedi.

Cumhur Reisi Erdoğan, Ukrayna ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

“Mümasil zamanda İsrail’le bile normalleşme süreci başlamıştı ve büyükelçilerin atanmasına birlikte karar verildi. Suudi Arabistan, Mürekkep Fellah Emirlikleri en sonunda İsrail… Akdarı’dan dahi denk verdiniz. İsrail’le olan ilgiler Şarki Akdeniz’dahi Mısır’la üstelik olursa, bu ilişkilerimiz üzere genel anlamda enerji eksenli bire bir ahzüita, bağlantı diyebilir miyiz acaba?” sorusuna Erdoğan şu yanıtı verdi:

“imdi yöntem eksenli dersek isabetli evet. Yani siyasetin gereği bu. Onun amacıyla dahi siyasette dargınlık olmaz. giderek barış ortamında olacaksın. her an görüşebilme imkanı yakalayacaksın. Örneğin Mısır’la şu anda ense düzeyde, matlup yerde değil ama biz demin Darı’la üstelik arkadaşlarla alt düzeyde yani bakanlar seviyesinde bu işi sürdürelim ve ardından dahi istek ederiz ki eğin düzeyde üstelik bu adımı en domuzuna şekilde atalım. Çünkü Darı halkı bizim kardeşlerimiz. Bizim Darı halkıyla soğuk olmamız tür değil. Onun amacıyla de bir zaman önceki orayla dahi bu barışı bizim realizasyon etmemiz gerekiyor. Suriye ile elan doğacak seviyede adımları realizasyon etmemiz gerekiyor. Bu adımları alaşağı etmek aracılığıyla, eksiksiz bölgede yani İslam dünyasının bizim komşularımızla olan bu bölgesinde inşallah bir nice oyunu tığ bozarız.”

Abdülhamid Konak tetebbu gemisi

“Abdülhamid Konak tetebbu gemisi için zar edilen NAVTEX’üstelik yetişkin bir detay vardı. Kıbrıs’ta katledilen, Kıbrıslı şehit kardeşler Hakan, Lahut, Garaz İlhan kardeşlerin ismini haiz 3 gemi Abdülhamid Konak’a refakat ediyor. Bu çok balaban, kıpırdak bir mütalaa yerine algılandı. Öte yandan Ege bölgesinde Yunan tarafının tavrı de arasında. Elbet benzeri yorum yapabilirsiniz?” sorusunu üzerine Erdoğan, üç kardeşin ismini düzlük gemilerin Abdülhamid Han istikşaf gemisine refakat etmesinin müjdeli olduğunu ve kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.

“İnşallah buradan muhtemel neticeler alınmaya başlarsa elbette bizi çok henüz mutlu edecek.” diyen Erdoğan, 12 bin metreye büyüklüğünde sondaj yapabilme kabiliyetine cemaat Abdülhamid Han’ın dünyada basit gemiler ortada kayran aldığını vurguladı.

Reisicumhur Erdoğan şöyle devam etti:

“Alanında şu anda eşi tıpkısı yok. Hakeza bire bir özelliği, böyle bir güzelliği var. Beklentimiz inşallah yeni müjdeler olması. Bakalım hangi getirecek? Bittabi başta temel muhalefet gelmek amacıyla birileri bundan haddinden fazla rahatsız oluyor. Gemiye Abdülhamid Han ismini koyduk. Bundan kimlerin tasalı olduğunu gördünüz. Düşünün, siyasa yapıyor ve müverrih, tarihi çokça iyi bildiğini söylüyor. Lacerem biliyorsa tarihi? Abdülhamid Han’a hürmetsizlik yapacak kadar müstakbel gidebiliyor. Lafa de geldiği ahit muhafazakar havalarına giriyor. Öyle yahut böyle tığ Abdülhamid Han taharri gemimizle inşallah o beklenen neticeleri aldığımız anda bunu milletimizle paylaşacağız. Hele alelhusus bire bir bile inşallah tabii gazımız, petrolümüz çıkmaya başladığı andan itibaren çok elan ayrımlı olacak.”

Malezya Kralı Padişah Abdullah Ri’ayatuddin Aldatma-Mustafa Billah Şah’ın Türkiye’ye ziyaretini hatırlatan Erdoğan, “Bu Arada sayın Malezya Kralı’nın ülkemizi ziyaretinde gâh konuları görüştük. Bunlardan tıpkısı tanesi dahi Petronas ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının kolektif tıpkısı kadem atması hususuydu. Bu konuyla ilgili belirlenen bir iki bölgede baş başa emek planlıyoruz. İnşallah bu çalışmada tıpkısı tarafta Enerji ve Tabiatıyla Kaynaklar Bakanlığımız ve Türkiye Petrolleri Çok Ortaklı Ortaklığı sair tarafta Petronas ve ayrımsız değişik tarafta Çinliler, ihtimal 3 ayaklı olarak inşallah aynı adımı birlikte beraberce atacağız. Tabii sevincimiz şu anda 4 muayene gemimiz var, 2 sismik araştırı gemimiz var. Bütün bunlarla bu arada bundan sonra ayrımsız gücüz. Allah sonucunu üstelik inşallah yararlı verir.” diye niteleyerek konuştu.

“Malezya ile olan bu kuma taharri faaliyetleri Akdeniz’dahi, Karadeniz’bile mi yoksa eksantrik bölgelerde mi?” sorusuna Reisicumhur Erdoğan, “Hayır apayrı.” karşılığını verdi.

“Önümüzdeki dönem ülkemizi olumlu gelişmelerin beklediğini görüyoruz”

” DÜRÜST Parti’nin 21’inci yapı sene dönümü nedeniyle yaptığınız konuşmada Türkiye Iktisat Modeli’ne değindiniz, bağırsak tutarlılığı olduğunu söylediniz. Programın gidişatına ilişkin satır başlarıyla bir değerlendirme yapabilir misiniz? Bire Bir dahi hele sonbahar ayları amacıyla ağırlıklı yerine erke faturasındaki faziletkâr artım zımnında ödemeler dengesinde Türkiye’nin rehavet yaşayabileceğine ilişik arsıulusal kuruluşların raporları, yorum notları, kâffesi yoğun gelmeye başladı. Böyle ayrımsız olumsuz erke birikiyor güya güz ayları için. O noktada bile tıpkı piyasaya mesajınız peki mu?” sorusunu Erdoğan şöyle yanıtladı:

“Türkiye Iktisat Modeli ile makroekonomik istikrarı sürdürülebilir kılmayı hedefledik. Faziletkâr ilişik kızıl üretimi artırmayı hele hedefledik. Cari dengede mihman iyileşmeyi hedefleyen tıpkı politikalar kâffesi namına bunu tabir ettik. Modeli oluştururken ülkemizin esbak tecrübelerini, bağırsak ve aut dinamiklerini, eş olduğu jeostratejik avantajı, Kovid-19 salgını ve sonrasında kullanılmamış küresel iktisadi düzenin ortaya çıkarmış olduğu fırsatları kapsayan birçok parametreyi dikkate aldık. Elbette modelin tasarımında serbest piyasa ekonomisi ilkelerinden katiyen ödün vermiyoruz. Modelin asıl politika araçlarını, Türk lirası tasarrufların özendirilmesine yönelik adımlar, selektif cesaret politikaları, yatırım ortamının iyileştirilmesine çevrik tedbirler oluşturuyor. Akıbet dönemde misal kapsamında uyguladığımız politikaların olumlu sonuçlarını da almaya başladık. bununla birlikte özellikle IMF’nin yaptığı son açıklamalara baktığımız ant, Türkiye’nin ekonomik adına acun ülkelerinden farklı ayrımsız konumda olduğunu, çok henüz uygun tıpkısı büyüme parametresini yakaladığını IMF kendisi anlatım ediyor. Hakeza benzeri konumdayız ve biz önümüzdeki dönme amacıyla ülkemizi hırçın değil, cemi aksine olumlu gelişmelerin beklediğini görüyoruz.”

Tarım Krediye ait marketlerdeki iskontolu satışlar

“Iktisat demişken gündemdeki aynı mevzuyla bitmeme edelim. Ekincilik Cesaret Kooperatiflerinde indirimler başladı. Aslında siz gene bire bir elverişsiz dışı ziyaretinde ‘Ekincilik Yüreklilik Kooperatifleri market sayısını 1000 yapacağız.’ diyerek bir hezel vermiştiniz. Bu sözünüzü tuttunuz, hassaten aştınız. 1000 hedefini yüzdelik 40 aşmış gözüküyorsunuz şu anda. Tarım Cesaret Kooperatifleri ile ilişik indirim olduğu bile gözüküyor rakamlarda. Size gelen bilgiler lacerem bu marketlerle ilişik? Devletimiz filhakika soylu erki olarak büyüyor. Benzeri yandan dahi vatandaşın ekonomisi fahiş fiyatlardan periferi bastırık geçiriyor. Bunu henüz önceki siz bile dile getirmiştiniz. Fahiş fiyatı nehiy noktasında hep namına oturur mu Ekincilik Itimat Kooperatifleriyle? İndirimler dönemsel mi temelli mı? Kalıcı peki mu bu indirimler?” sorusu üstüne Erdoğan şunları söyledi:

“Öncelikle Ekincilik Güven Kooperatiflerinin attığı bu adımla biz vatandaşımıza akıllıca fiyatlı ürünleri ulaştırırken tıpkı yandan bile birilerini terbiye ediyoruz. Şu anda Tarım Cesaret Kooperatiflerinin 1300-1400 marketi var. Tığ deminden Ekincilik Krediye diyoruz ki ‘Ekincilik Kredi, dahi kim market fora etmek için bana aha 250, 300, 400 metrekarelik bina ile gelin. Ürünü tığ verelim. Sen nişane amacıyla pres sermayesi koyma. Onu Ekincilik Cesaret sana versin’. Bunu neden diyoruz? Şu andaki market sayısını 1400 değil, 2 bine, 2 bin 500’e çıkaralım ve piyasayı Tarım Emniyet adına biz balanse edelim. Zira bizim derdimiz burada mal fethetmek değil. Bizim tek derdimiz var: Vatandaşımıza tıpkı, birinci sınıf yapıt; iki, huzursuz iz sunalım. Bilfarz cilt ürünleriyle ilişkin bunu sadece koyun kuzuda değil, büyükbaşta üstelik yapalım. Deminden bakın lahzada ihtilaf çılgına döndü, ‘Aldatıyorlar, kandırıyorlar, yok şöyle yok böyle.’ falan festekiz. Şu anda Tarım Güven raflarında kitap kalmadı. Sakil tıpkı şekilde yapıt yetiştirmeye çalışıyorlar. Ben iki çevrim geçmiş Genel Müdürle birlikte konuştum, dedim tezelden depoların sayısını de artıralım, bu depolarla dahi Türkiye genelinde marketlerimize yayın yetiştirmede güçlük yaşamayalım. Şu anda lüzumlu Bakanım lüzum Genel Müdürümüz bu çalışmayı çabucak bitmeme ettiriyorlar. Elhak bu Ekincilik Emniyet marketlerindeki olayla, diğer zincir marketler fiyatları hemencek indirmeye başladılar, başlayacaklar. Bizim derdimiz filhakika para koymak değil. Burada tek derdimiz piyasayı balanse eylemek, vatandaşa sakametli, nitelikli yayın tavlandırmak.”

“Depreme karşı tedbirlerimizi kararlılıkla sürdürme gayreti içindeyiz”

“17 Ağustos depreminin üzerinden 23 sene geçti. Kentsel dönüşümde ne noktadayız? Ayrımsız bile nazik benzeri ekseriyet içtimai ev projesini merakla bekliyor. Burada ayrıcalıklı kesimler, kota ayrılan kesimler genişletilecek mi? Söz Gelişi engelliler de bunun içerisine alınacak mı?” sorusu üstüne Erdoğan şunları kaydetti:

“Depreme cebin tedbirlerimizi kararlılıkla sürdürme gayreti içindeyiz. Bu kapsamda kentsel tahavvül adımları önceliklerimiz beyninde bulunuyor. 20 yılda TOKİ’yle 1 milyon 170 bin bölük ve hareket yeri yaptık. Şu anda 81 ilimizde 350 bin konutun dönüşümüne alelacele devam ediyoruz. 60 bin konutluk Nazik İstanbul Dönüşümü kapsamında Esenler’deki önceki adım konutların doğrulama törenini baht olursa zaman yapacağız. Toplumsal bölük kampanyamızla dahi hedefimiz 2+1, 3+1 konutlarla halkımızın taleplerine cevap atfetmek. Bu konutlardan mânialı kardeşlerimiz, martir ailelerimiz ve gazilerimiz, tekaüt vatandaşlarımız birlikte yararlanabilecek. İlk kez gençler ve bakir evli kardeşlerimize da ayrı tıpkısı kontenjan ayırıyoruz. Vatandaşımıza en akla yatkın fiyatları ve ifa seçeneklerini sunacağız. Tabii burada şunun üzerinde ısrarla durmakta büyük yarar var. Bakın Avrupa’nın bir nice ülkesinde şu anda depremde, selde, değişik afetlerde hane yetiştiremiyorlar, basamak vermiyorlar, oralardaki kentsel dönüşümü değişimi yapamıyorlar.

Fakat tığ Bingöl depreminden tutun Van, Malatya, Elazığ depremlerine varıncaya kadar bütün buralarda tezelden, tıpkısı yılı bulmadan hemencecik altyapısıyla, üstyapısıyla konutlarımızı yaptık ve vatandaşlarımıza bunları yetiştirdik. Kendisi tabiatıyla merhum oldu amma sayın Ecevit’in başbakanlığı döneminde tığ aynı Azmak depremini yaşadığımız antlaşma bırakın siz evleri, otağ dahi yoktu. Ego o devir belediye reisi değildim, cezaevinden çıktım, makul bölgelere gittim ve o bölgelerde vatandaşla hemhal olduk. O Taşmak hangi haldeydi, Sakarya ne haldeydi, Yalova hangi haldeydi? Yapabildiler mi? Yapamadılar amma tığ hamdolsun hepsinde bile geldik ve oraların bilcümle konut ihtiyaçlarını, taleplerini karşıladık. İşte Malatya’evet bakın, benzeri şekilde konutlardan ahırlarına varıncaya büyüklüğünde yaptık, doğrulama ettik. Bu hareket amor işidir ve aşkınan koşan yorulmaz. Bundan ahir süreçte üstelik bu böyle devam edecek.”

Kılıçdaroğlu’nun müntehip bilgileri açıklaması

“CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu geçen günlerde ‘Bizdeki müntehip bilgileri Yüksek Seçme Kurulunda dahi yok.’ diye tuhaf benzeri kortej harcama etti. bununla birlikte kimi spekülasyonlar var, aha ‘Hükümetin yapmayı planladığı bazen icraatlar önceden Kılıçdaroğlu’na servis ediliyor evet üstelik sızdırılıyor.’ şeklinde. Bu ilginç duruma dair neler ikna etmek istersiniz?” sorusu üstüne Erdoğan şu değerlendirmeyi yaptı:

“Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamalarına inanıyor musunuz? Adamın hayatı dolma. Aynı öz bildiğinden değil. Tabii bana göre, YSK Başkanı ve ekibi bunu yargıya taşımalı. Yargıya kaldırmak vasıtasıyla imdi bu adama fiyat ödetmeli. Yeri geliyor savcılara saldırıyor, yeri geliyor hakimlere saldırıyor ama nedense onlar çekiniyorlar, korkuyorlar. Anayasayla güvence altındasınız. Anayasa’de bununla ilgili ‘Kesinlikle yargıya müteveccih bu cins beyanlarda bulunulamaz’ diyor. İnşallah 2023’te milletim sandıkta buna aynı kat daha dersini verecek.”

(Bitti)

Share: