Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antep ve Mardin’deki kazalarla ilgilendiren konuştu: İhmali olanlar karşı müstelzim yapılacak

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, üç haftalık aradan sonradan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki derinti kestirmece 2 saat 45 an sürdü. Toplantının ardından kameralar karşısına geçen Cumhur Reisi Erdoğan, Gaziantep ve Mardin’de toplam 35 kişinin can verdiği kederli kazalara ilgilendiren açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

Sözlerime Gaziantep ve Mardin’bile saha gelen kazalarda hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek buyurmak istiyorum. Avarız yekpare boyutlarıyla soruşturulmaktadır. Soruşturmalar neticesinde, failler hakkındaki işlemler yapılacaktır. Analog kazaların yaşanmaması amacıyla seçme alanda mukteza tedbirleri belirleyerek hayata geçireceğiz. Bu meselenin üstesinden gelmeye kararlıyız.

“AKIBET KABİNEDEN BU YANA TAKATLI ÇOK ÇALIŞMA GERÇEKLEŞTİRDİK”

Akibet bakanlar kurulu toplantımızdan bu yana ülkemizi ve milletimizi yakından ilgilendiren dokuz canli çok çalışma gerçekleştirdik. GÖZYAŞI toplantımızda kara, deniz ve hava kuvvetlerimizde terfileri görüşüp karara bağladık. Şanla, şerefle yürüttükleri görevlerini başarıyla tamamlayarak emekliye ayrılan cümle komutanlarımıza ülkemize olan hizmetleri zımnında şahsım ve milletim yerine teşekkür ediyoruz.

Yeni etap ve görevleriyle ülkemize mehabetli hizmetlerde bulunacaklarına inandığımız subaylarımıza başarılar diliyorum. Müstevli döneminde kent ziyaretlerimizi seyrekleştirdiğimiz için zorlu çokça ilimize gitme imkanı bulamamıştık.

CEMEVİ ZİYARETİ

Bu çerçevede 6 Ağustos’ta Kocaeli’ni görüşme ettik. Önce bu şehrimize derece katan hareket dünyamızla ayrımsız araya geldik. Şişko açılış töreninde vatandaşlarımızla buluşup hasret giderdik. Yatırım tutarı 8,5 bilyon lirayı güzeşte yüzlerce eserin şişko küşat törenini gerçekleştirdik.

Dünyanın sunma rahat 6. diplomatik misyonuna ehil devlet kendisine şümullü istişareler yapıyoruz. 2023 ve ötesinde akıllı ve sevecen Türk diplomasisi münasebetiyle büyükelçilerimizle ayrımsız mantalite turu yaptık. İnşallah ‘dünya beşten büyüktür’ diyerek anlatım ettiğimiz toptan idare değişikliğiyle ülkemizi doğruluk ettiği yere derk etmek için uğraşacağız. Tıpkısı akşam Hüseyin Gazi Dergahı’na Alevi vatandaşlarımızla Muharrem orucunu açtık. Türkiye’nin ve Türk milletinin ayrılmaz parçası olarak gördüğümüz canlarımızla sebepsiz ve kuma çalışmalar sürdüreceğiz.

“DOĞALGAZ SEVİNCİMİZİ YENİ MÜJDELERLE TAÇLANDIRACAĞIMIZA İNANIYORUM”

Abdülhamid Konak gemimizi 9 Ağustos’ta Antalya Gazipaşa açıklarındaki fariza adına uyguladık. Karadeniz’da 540 milyar metreküplük doğalgaz sevincimizi yıpranmamış müjdelerle taçlandıracağımız bu muayene gemimiz irademizin sembolüdür. Akkuyu’daki çekirdeksel santralimize her an incelemelerde bulunduk. Benzeri zaman akşam ezanı saatlerinde Konya’da düzenlenen 56 değişik ülkeden sporcuların ortaklık ettiği 5. İslami Tesanüt Oyunları’nın açılışını yaptık.

Balkanlar’daki arkadaş ve kardeşlerimizle andıran ilişkilerimizi sürdürmeye hususi ehemmiyet veriyoruz. Bu kapsamda 10 Ağustos’ta Arnavutluk Başbakanı ile aynı araya geldik. İnşallah Ilkgüz’ün evvel haftasında 3 ülkeyi havi Balkan turuna çıkacağız. Benzeri periyot Slovenya Cumhurbaşkanını külliyemizde misafir ettik. Türkiye’nin sadık akarsu kaynaklarını genişlik canlı verimli şekilde koparmak amacıyla baraj inşasına hususi ehemmiyet veriyoruz. 605 yıpranmamış hidroelektrik santraliyle bu doğrultuda majör mesafeler ikmal ettik.

“ÜLKEMİZİ HİDROELEKTRİK DOKUNAKLI BAKIMINDAN DÜNYADA 9.SIRAYA YÜKSELTTİK”

Bu sayının 930’u bulduğunu izah etmek isterim. Ülkemizi hidroelektrik bati itibarıyla dünyada 9. sıraya yükselttik. Hem kuraklığa hem da başat baskınlarına cebin cesim altyapı kurduk. DSİ’nin düzenlediği törende 11 Ağustos’ta 34 hidroelektrik barajını hizmete alarak bu alandaki gücümüzü daha dahi arttırdık.

İstanbul Medeniyet Üniversitemizin 1 milyon betik kapasiteli kütüphanesinin açılışını 12 Ağustos’ta yaptık. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içindeki Budun Kütüphanesi’nin ülkemiz sınırlarını dahi aşan prestiji bize makul istikamette gittiğine belen ediyor. Çorum’de eser ve hizmetlerin resmi açılışını yaptık hem birlikte Sungurlu Birleştirme Sanayi bölgesinde inşasına başlanan çokça yüce savunma endüstri tesisinin temelini attık. 6 bilyon teklik bu envestisman, yılda 2 milyar liralık ilişik değer üreterek akan açığımızın azalmasına 4 bilyon liralık katkıda bulunacaktır. Bu yapı temas şeyiyle yüzdelik 100 evcil ve milli benzeri eser olacaktır.

Nevşehir’bile Hacı Bektaş Veli ihtifal programında hünkarın ayrımsız olalım, kurnaz olalım, dallı güllü olalım tevhidini toplama olduğumuz canlarla paylaştık. Malezya Kralı sayın Padişah Abdullah’ın 16 Ağustos’ta ülkemize yaptığı resmi ziyareti iki devlet ilişkilerinin geliştirilmesi bakımından tarihi dönüm noktası namına değerlendiriyorum. Geçkin akşam dahi ailecek alay malay İstanbul’da tıpkısı arada olduk. Hem iki mevki ortada atacağımız adımların müzakeresini birlikte yaptık.

“AMACIMIZ, PUTİN VE ZELENSKİ’Yİ BİR ARAYA GETİREREK KRİZİ CEZRÎ FASLETMEK”

Rusya Ukrayna savaşı ülkemizle birlikte tekmil insanlığı etkileyen sonuçlar doğuruyor. Türkiye yerine savaşın önüne koymak, peşi sıra barışla sonuçlanması amacıyla gelişigüzel cins gayreti gösterdiğimize hep şahitti. Dünya hububat üretiminin üçte birinden fazlasını Rusya ve Ukrayna’nın gerçekleştirdiği göz önüne alındığında Ukrayna tahılının ülkemiz üzerinden dünyaya gönderilmesi âdemiyet için kritik gelişmedir. Ülkemizin sergilediği kararlı, barışçı, hal odaklı anlayışın olumlu neticelere tahvil edilmesi üzere gayretlerimizi sürdürüyoruz.

Soçi’bile sayın Putin’le bu konunun birlikte iki mutluluk ilişkileri, Ukrayna savaşını eksiksizce müzakere imkanı buldum. Geçtiğimiz Perşembe haset Ukrayna’ya giderek BM Umumi Sekreteri’nin katılımı ile sayın Zelenski ile yaptık. Amacımız Putin ve Zelenski’yi Türkiye’birlikte tıpkısı araya getirerek krizi kirkyillik çözmektir.

Esenler’deki 60 bin konutluk kentsel dönüşüm projesi konutları, yetişek, ibadet kurumları, yeşil alanları, gelişigüzel tip sosyal, kültürel ihtiyaçları karşılayacak alanları ile basit İstanbul’a yakışacak eserdir. Bu eserlerimizle inanıyorum kim oraya ati vatandaşlarımız bizlere çok haddinden fazla dualarda bulunacaktır. İnşallah TOKİ ve Esenler Belediyemizin işbirliği ile hesaplı yılsonuna büyüklüğünde 5 bine ulaşacak bu projeyi etap kadem tamamlayacağız

Cumartesi günü Manisa’daydık. Burada tıpkısı üzüm bağında üreticilerimizle hasbıhal ettik. Hasbıhal ederken beklentilerini da sorduk. Beklentilerin arkası sıra üstelik kemiksiz fiyatı açıkladık. Şehrimize kazandırdığımız 4 milyar 665 milyon lira iz ve hizmetlerin resmi açılışını yaparken ark üzüm hava fiyatını kilogramda 27 lira yerine açıklayarak üreticilerimize müjdemizi verdik.

“CUMA NAMAZINI MALAZGİRT’TE KILACAĞIZ”

Gerçekleştirdiğimiz çok sayıda düet ziyaret, güruh ve programla ülkemize bakım edecek, beklentileri karşılayacak çalışmalar yaptık. Zaman Uyanık ve Deniz Boyu Asayiş Akademimizin mezuniyet törenine iştirak edeceğiz. Erte Filistin Celal Başkanı sayın Abbas’ı müzakere edeceğiz. Perşembe günü Çakal Armudu, Cuma Namazi haset Malazgirt’te olacağız. Sayın Bahçeli ile gelişigüzel bu iki şanlı programımızı inşallah gerçekleştireceğiz. Cuma namazımızı inşallah Malazgirt’te kılacağız. Kült İşleri Başkanımızın imametiyle inşallah cuma namazımızı ifa edeceğiz. Kütahya ve Afyonkarahisar’bile vatandaşlarımızla gelişigüzel olacağız.

Milli iradenin üstünlüğünü yapı yazar, vesayeti etkisizleştirmek, yıldırı örgütlerinin başını hükmetmek, darbecilere ülkeyi sıkı girmek yoluyla mücadelemizin eke kısmını başardık. Serencam dönemde nema, düzem, şişkinlik denklemiyle sınandığımız iktisat alanı olduğu gerçektir. Ekonomimizi batırmak tehdidi ile 2018’den itibaren eskimemiş programı hayata geçirmeye başladık. Envestisman, istihdam, istihsal, dış satım ve akan aşkın yoluyla ülkemizi ilave esasına dair programın nazari dip planı ve uygulamanın anlaşılması biraz mesafe aldı.

“ŞIŞKINLIK İÇİN TEDBİRLER ALIYORUZ”

İşimize baktık, ekonomide güzel dönüşümü yavaş yavaş hayata geçirdik. Yıllar ilk yaptığımız önceliği istihdama ve üretimi ita tercihine zaman ümranlı ülkeler dahi başta tutmak amacıyla tam dünyanın başladığını görüyoruz. Mandater iktisatçılar bibi görmezden gelmeye, üstünü örtmeye, yatmaya devam ediyor. Akıl ve vicdan sahibi iktisatçıları programı biraz mahcup ifadeyle olsa dahi takdir ediyor. İktisat teorileri ve uygulamaları hikmet ve matematik gibi değme yerde geçerli kuralları, formülleri, denklemleri olan konular değildir.

Her ülkenin, toplumun şartlarına, kültürüne, birikimine, kabiliyetine, gücüne göre ayrım gösterir. Aynı ülkede başarılı olan modelin diğerinde birlikte aynı sonucu vereceğin garantisi yoktur. Ülkemizde ısrarla muayyen tutum modellerin kullanılması isteyenlerin fanatizmi ayrıksı menfaat ilişkilerinden kaynaklanmaktadır.

“BILCÜMLE ACUN FAZILETLI ŞIŞKINLIK GERÇEĞİ İLE BOĞUŞUYOR”

Bugün itibariyle bütün dünya efdal pahalılık gerçeği ve başıboşluk tehdidiyle boğuşuyor. Türkiye ise konuşu modeli sebebiyle tarihinin genişlik faziletli istihsal, dış satım, istihdam seviyesine ulaşmıştır. Şişkinlik rakamlarımızın nominal olarak çokça yüksek seyretmesi elbette tartı vericidir. Tığ şişkinlik rakamlarının insanlarımızın hayatındaki hırçın etkilerini, değme kesimin dirimsel seviyesini yükselterek bertaraf etmeye çalışırken tıpkı zamanda enflasyonu düşürecek tedbirleri alıyoruz.

Uzunca süredir enflasyonsuz kazançlı iklimde yaşamaya alışmış ülkelerde bizimkiyle karşılaştırma edildiğinde daha basit gözükün oranların etkileri çok elan yoğun ve tahripkâr hissediliyor. Zaman yaşadığımız pahalılık bütçe ve başıboşluk kaynaklı değil global gelişmelerin tetiklediği tartısız fiyat hareketlerinin sonucudur. Yani maliyet odaklı enflasyondur. Finansal dalgalanmalar ve dirlik hareketleri üzerinden soymayı yakınlık haline getirenler bizi aynı yola sokmak üzere canhıraş tıpkısı çaba içindeler. Ülkemiz ekonomide kişi yolunu çizmiştir, kararlılıkla yürümektedir. Türkiye’nin ihtiyacı faizi yükseltmek değil, yatırım, istihdam, istihsal, dış satım, akan fazlayı arttırmaktır.

“O ESKİ TÜRKİYE ARTIK GERİDE KALDI”

Ümranlı ülkelerdeki bizden henüz koyu farklar içeren siyaset faizi ile pahalılık ilişkisine bakmayanların Türkiye’deki durumu hınç tellallığı edasıyla anlatanların halleri farklıdır. Zaman Türkiye seçkin alanda ayrımsız eksantrik ligin, bir eksantrik dünyanın oyuncusudur. Zat krizlerinin yükünü hafifletmek üzere politikamıza benzer antrparantez henüz istikbal adımlar atan gelişmiş ülkeler görüyoruz.

Hiç kimesne kusura bakmasın. O çarkıt Türkiye artık geride kaldı. Tığ tıpkısı düzenlilik politikalarımız, erke, uran, içtimai politikalarımız üzere, ekonomi politikamızı de kendi ihtiyaç ve çıkarlarımıza bakarak belirlemeyi sürdüreceğiz. 20 yılda yaptığımız yetişek, esenlik, eriştirme, erke, ekincilik, teknoloji yatırımı hasılıkelam düz yazı ettiğimiz rastgele altyapı işte bugünler içindi. Bu yatırımları küresel mal kurumlarına daha çok asıl aktarmak için değil kişi vatandaşlarımızın hanay seviyesini arttırmak, geleceğini yükseltmek içindir. 184 bilyon dolara andıran yatırımla erişim altyapımızı, kendisi ve bölgemizin ihtiyaçlarını karşılayacak hale getirdik.

Ülkemiz yollarında dolaşan taşıtları yeniledik, çoğalttık. 100 milyar doların üstünde yatırımla yerleşmiş enerji gücünü hedeflerine makul seviyeye çıkarttık. Sanayicilerimiz makina ve takım altyapılarını yenilediler, güçlendirdiler. Toplamda 3,5 trilyon dolarlık yatırımla değme alanda ülkemizi bugünlere hazırladık. Bu düzentileme ve çabaların, fedakarlıkların neticesini ahiz vaktidir. Şimdi mecmu unsurlarıyla nazik, dallı güllü, gönençli, müstakil Türkiye’yi tezce düz yazı etme vaktidir. Bizden sonraki nesle bırakacağımız 2053 vizyonumuzu biçimlendirme vaktidir. Belde, ulaştırma, enerji, endüstri, tarımdan konuta büyüklüğünde pekçok alanda bu vizyonun sütunlarını yükseltmeye bile başladık.

“BÜTÇE DİSİPLİNİNDEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ”

Tek kimsenin siyaset mühendisliği, sinsi tuzak, naftalin kokulu toplumsal projeleriyle bizi bu hedeften alıkoymalarına cevaz etmeyeceğiz. Türkiye’nin baştan natamam asrı çok süredir oynanan oyunlarla, hamam servet sömürgesi haline dönüştürülmesine özenç göstermeyeceğiz. Ekonomi modelimizle yatırım eden, etkin, tecim yapan kazanacak. Bunların hasılasıyla da mehabet, bütçe kazanacaktır.

Hükümete geldiğimiz günden beri inceden inceye durduğumuz bütçe disiplininden ivaz vermeyeceğiz. Büyümeden, isdihdam ve ihracata, bütçe gerçekleşmelerinden, toptan ticaretten aldığımız nasip kamu rakamlar iktisat programının öngörülerine uygundur.

Vatandaşlardan bir tane ricam kişi paralarına güvenmeleridir. Yerli parayı koruyacak gelişigüzel makule mekanizmayı oluşturduk. Daha Çok on paralık kimsenin dövize ve altına yönelmesi için faktör kalmamıştır. Tasarruflarını halen döviz ve altında tutan vatandaşlarımızı Türk Lirası mevduatlarına dönmeye davet ediyorum.

“PİYASADA DENETİMLERİ SIKLAŞTIRDIK”

Hepimiz tıpkı Türkiye gemisinin içindeyiz. Bu gemi düzenlilik kadar iktisat üzerinden açılan akarsu alarak batarsa hepimizin boğulacağız. İş dünyamızı ve vatandaşlarımızı yedirmek amacıyla düşük saygınlık Türk Lirasını götürüp dövize veya altına abanmak Türkiye gemisinde dam açmaktır.

Evine, arsasına, arabasına, stoktaki malına, verdiği hizmete, sattığı ürüne enflasyon ve girdi maliyetlerine izahı olmayan fiyatlar fethetmek Türkiye gemisinde hapis fora etmek demektir. Paradan dünyalık bürümek yerine yapacağı yatırımı yapmamak, işçiyi çalıştırmamak, ürünü üretmemek, satabileceği malı satmamak Türkiye gemisinde mahpushane açmak demektir.

Tüm bu gelişmeleri harfiyyen strateji ediyoruz. Belirleme ettiğimiz sorunların çoğunun türel değil aktöresel sırf olduğunu gördüğümüz üzere kamunun mütenavip imkanlarını kullanarak hal arıyoruz. Piyasada denetimleri sıklaştırdık. Gıdadaki muvazenesiz denk artışlarına alın kooperatif marketlerini devreye soktuk.

“MISIR TON FİYATI 5 BİN 700 TL”

Bu miftah ile mısır üreticilerimize aynı müjde vermek istiyorum. Yerey Mahsulleri Ofisimiz hasat dönemi yaklaşan akdarı gurur fiyatını destek dış titrem başına 5 bin 700 liralık yerine uygulayacaktır.

İşçi, memur, emekliye büyüklüğünde rastgele kesimin ecir artışlarını faziletkâr tuttuk. Bağan gelirli kesimin ev ihtiyacını bastırmak üzere Ilkgüz’de açıklayacağımız eskimemiş atılımı birlikte atıyoruz. İstihdamı temel işgücü eğitiminden uzmanlığa kadar her seviyede destekliyoruz. Kamu ç alışanlarını ekleme ses seda, esenlik çalışanlarının şahsiyet haklarını çözdük.

Öğrencilerimizin stajlarını Ulusal Staj Programlarıyla afaki kriterlerle gerçekleştirmelerini sağladık. 100 bini fazla öğrencimizin yararlandığı staj programımızı henüz bile geliştiriyoruz.

“DANIŞMA BİLGİ SİSTEMİ’Nİ DEVREYE ALDIK”

Müzakere Hikmet Sistemi’ni devreye aldık. Üniversiteden çıkışlı olan gençlerimizin amme ve özel sektörde aksiyon bulabilmelerini bulmak üzere kariyer merkezlerinin kapasitelerini güçlendiriyoruz.

Hangi alana adese tutarsak tutalım, her konuda mevcut kazanımlarına topluluk çıkarak ülkemizi daha ileriye taşıyacak, halihazırda yaşadığımız sıkıntıları çözecek çalışmalar içindeyiz. Hazne ve Maliye Bakanımız ve ekibi başta kalkışmak üzere ekonomiyle ilgilendiren kül kurumlarımız zinde koordinasyonla görevlerini namına getirmektedir.

Vatandaşlarımızdan takkadak sabır ve bindi istiyoruz. Hükûmet gündemimizdeki gâh hususlarla ilgili bilgileri ısınmak istiyorum. 3 hafta sonraları 12 Ilkgüz Pazartesi başlayacak olan 2022-2023 terbiye-öğretim yılına hazırlıklarımız bati şekilde devam ediyor. Ücretsiz ibret kitaplarımızın basımı ve dağıtımı tamamlandı.

“TEMEL KİTAPLAR BILE ÜCRETSİZ OLACAK”

Paramızla pusula alamıyorduk. Kitap bulamıyorduk. Peş sınıflardaki abilerimizden üretme notlarını de satın alamıyorduk. Ama demin kuşe kağıtta basılı kitapları ücretsiz namına her yetişek öğretim yılının başında sıralarının üzerinde yavrularımızın önüne koyuyoruz.

Bu sene ibret kitaplarının yanısıra yardımcı kaynakları dahi ücretsiz kendisine okullar açıldığında öğrencilerimizin masalarında hazır edeceğiz. Dağıttığımız havari mahiyet tutarı 130 milyonu buluyor. Milli Terbiye Bakanlığımız cemi okullarımızın arılık, kırtasiye, amiyane tamirat, işlik kabil bütçeleri bu yıl doğrudan okullara gönderdi. Saffet işlerinde çalışacak 60 bin birey okulların açılmasıyla görevlerine başlayacaklar.

10 bin okul projesi kapsamında 3 milyarlık proje kullanarak haddinden fazla bereketli çalışmalar gerçekleştirdik. Sene sonuna kadar esas okulu sayısı 3 bine tamamlanacak. 1 Ilkgüz’birlikte atamalarını yapacağımız 20 bin öğretmenin 7 binden fazlasını ekol öncesi öğretmenliğine tahsis ettik.

YAZ OKULLARI

Yazın açtığımız selen, sanat, hesap ve yabancı komütatör yaz okullarından 1 milyon çocuğumuz yararlandı. Bu yaz yıpranmamış projeyle kapalı köy okullarını mamure ederek köy yaşam merkezleri haline getirdik. Okulların açıldığı tarihe kadar 1500 karye yaşam merkezini faaliyete geçirmiş olacğız. Koca durumu ve bir taleplerle bozukluk tayinine müracaat fail öğretmenlerimizin başvurularının ayrıcasız tamamının karşılandığı müjdesini çevirmek istiyorum.

Uzman ve başmuallimlik kadrolarına 614 bin 446 müracaat oldu. Büyük bölümü mukteza eğitimleri tamamladılar. Erdemli lisans, doktora yapmış olan 80 bin öğretmenimiz elhak muaftır. Boykot çağrılarını milli iradenin tecelligahı olan Meclisimize saygısızlık namına görüyoruz.

“SAĞLIKÇILARIMIZA VERDİĞİMİZ SÖZLERİ YERİNE GETİRİYORUZ”

Sağlıkçılarımıza 14 Mart Tıp Bayramı’nda verdiğimiz sözlerin hepsini birer birer hesabına getiriyoruz. Hekimlerin mağduriyetine kez açan malpraktis sorunu çözüldü. Hekimlerin emekliliklerinde hak kaybına el açan düzenlemeyi tamamladık. Sağlık kuruluşlarındaki bilirkişi hekimlerimizin hastalara henüz aşkın espas ayırabilmeleri üzere 85 bin koruyucu personel kadrosunu açtık.

Aile hekimlerimizin temel ücretlerini birlikte rahatsız yüküne orantılı şekilde baştan düzenledik. Türkiye’nin sunma köklü keyif reformlarını hayata geçirmiş idare olarak son dönemde şikayetlerin tamamını çözüme kavuşturmuş oluyoruz. Kırsal Kalkınma programının 11. çağrısı üzere projeler alınmaya devam ediyor. Destek amacıyla müstelzim puan seviyesini 65’den 30’a düşürüyoruz. Böylece 4 binin altında mütezayit desteklenecek proje sayısını 7 bin 714’de yatırım tutarını da 10 milyar liraya yükselttik.”



Share: