Cumhurbaşkanı Erdoğan, STK temsilcileri ve muhtarlarla tıpkı araya geldi: (1)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bizim üzere aslolan milletimizin ne dediği, hangi yaşadığı, hangi istediğidir. Varsın birileri on binlerce kilometre ötede benzin istasyonlarında berbat görüşmeler yapsın, biz 81 vilayetimizi adım adım dolaşıyoruz.” dedi.

Reisicumhur Erdoğan, Muğla’da Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğrenci Sarayı’nda “Sivil Toplum ve Muhtarlar Buluşması”na katıldı.

Konuşmasında, Muğlalıları selamlayan Erdoğan, programı organize edenlere teşekkürname etti.

Hem ürün ve hizmetlerin açılışını boşaltmak hem de Muğlalılar ve Fethiyelilerle koçuşmak amacıyla burada olduklarını tamlayan Erdoğan, zaman evvel adına şişman açım töreni gerçekleştirdiklerini anımsattı.

Bakanlıkların ve belediyelerin mecmu yatırım bedeli 5 milyar 744 milyon lirayı bulan kitap ve hizmetlerin uz olmasını dileyen Erdoğan, bu iz ve hizmetlerin kazandırılmasında katkısı olanları tebrik kartı etti.

Cumhur Reisi Erdoğan, buradan Fethiye’ye geçeceklerini ve orada kendilerini muntazır vatandaşlarla gençlerle özlenti gideceklerini belirtti.

“Biz şehirlerimizi ve insanlarımızı seçimden seçime hatırlayanlardan asla olmadık, olmayız.” diyen Erdoğan, süfli fevk seçkin hafta sonu bir ilin misafiri olmaya, vatandaşlarla gençlerle kadınlarla esnafla karşı karşıya muhabbet etmeye özel önem verdiklerini söyledi.

Cumhur Reisi Erdoğan, “Çünkü bizim amacıyla aslolan milletimizin ne dediği, ne yaşadığı, hangi istediğidir. Varsın birileri on binlerce kilometre ekstrem benzin istasyonlarında yabansı görüşmeler yapsın, tığ 81 vilayetimizi adım adım dolaşıyoruz.” diye konuştu.

Kimseyi ayırmadan, dışlamadan 85 milyonun beherglas ferdini açık açık bağırlarına bastıklarını ifade eden Erdoğan, son 20 yıldır olduğu kabilinden bugün da aşkla fiilen 780 bin kilometrekare yurt toprağını eserleriyle dokunmak düşmek dokuduklarını kaydetti. Erdoğan, “Cenabıhak, üzeri ve milletimiz dahi bitirme verdikçe Muğla ile gelişigüzel birlik şehirlerimize bakım etmeyi sürdüreceğiz. Rabb’im defa arkadaşlığımız ve beraberliğimizi sonsuz eylesin.” ifadesini kullandı.

Muhtarlar ve oda başkanlarının, demokrasinin yereldeki yeryüzü önemli temsilcileri olduğunun altını çizen Erdoğan, “Mahalle sakinlerinin yahut basar mensuplarının teveccühüyle göreve gelen bu kardeşlerimiz, sorumluluk duygusunun ne kadar çetin tıpkısı yük olduğun gayet bol bilirler.” dedi.

“Milletimiz, feraset ve zihniyet sahibidir”

ara sıra bu vazifelerin siyasette çokça elan iri makamların evvel adımı, başlangıcı, girizgahı konumunda olduğunu anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Siyasete bu görevlerden ‘bismillah’ deyip akabinde ilçesine, iline üste kül Türkiye’ye bakım etmiş it canlı çokça seçkin sima vardır. Buradaki siz kardeşlerimizden bile inşallah bu şekilde temayüz edecek, siyaset merdiveninin üst basamaklarına çıkacak dostlarımız olacaktır. Milletle bağını muhafaza eden, emanete hıyanet etmeyen, temsilcisi olduğu insanlara alın mesuliyetini gerçekten yerine getiren beherglas kardeşimizin uğrunda kapılar sonuna büyüklüğünde açıktır. Hangi makamda olursa olsun aşkla tutkuyla fedakarlıkla ülkesine ve milletine bakım edenlerin aşamayacağı tek bariyer yoktur. Bizim milletimiz, feraset ve hesap sahibidir. Kimin kendine hizmetkar olduğunu, kimin da ayn boyamayla ara öldürdüğünü çok iyi bilir ve görür. Kem asrı bulan siyasi hayatımız boyunca bu hakikate tekraren şahitlik ettik.”

Erdoğan, “Kocabaşı da gayrimümkün” manşetlerinin atıldığı nahoş günlerden milletin iradesiyle Cumhurbaşkanlığı makamına geldiğini hatırlatarak, şu değerlendirmede bulundu:

“Esasen bu başlığı atanlar, benim kocabaşı kardeşlerime hakaret ediyorlardı. ‘Kocabaşı birlikte gayrimümkün.’ Yani muhtarlık öyle muhteşem aynı ön değil ve olamazsın. Amma Rabb’im anca bire bir huzur baht etti kim milletimin lütfuyla aha Cumhurbaşkanlığı makamına geldik. Cenabıhak’ın yardımı ve insanımızın desteğiyle belediye reisi, başvekil ve cumhurbaşkanı olarak ülkemize hizmet ika şerefine başarmış olduk. Ülkemize tarihinin genişlik iri yatırımlarını, en kapsamlı el erki reformlarını kazandırma imkanı bulduk.”

Sağlıkta, eğitimde, adalette, güvenlikte, ulaştırmada, turizmde, tarımda hasılı rastgele alanda, Muğla’yı ve ayrıksı 80 vilayeti 20 yıl öncesiyle kıyas bile edilemeyecek seviyelere getirdiklerini aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

“Vesayetin, yasakların, baskıların dal gezdiği aynı ülkeden, budun iradesine vurulan zincirlerin yegâne biricik parçalandığı demokratik bire bir Türkiye’ye kavuştuk. Halka ve halkın seçtiklerine yukarıdan bakan sakat Türkiye zihniyetine serencam vererek halkın seçtiklerinin el üzerinde tutulduğu bir anlayışı bilge kıldık. Bu süreçte milli iradenin kavşak beyleri namına gördüğümüz muhtarlarımızın yetkilerini güçlendirmeye, can haklarını genişletmeye hususi ehemmiyet verdik. Hemen valiliklerimizin, kaymakamlıklarımızın, belediyelerimizin kapısını değil Cumhurbaşkanlığımızın kapısını birlikte muhtarlarımıza ardına kadar tığ açtık.”

“38 bin muhtarla 52 ayrı mülakat gerçekleştirdik”

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 2015 yılından bugüne ülkenin ciharıyek köşesinden 38 bin muhtarla 52 ayrı telaki gerçekleştirdiklerini dile getiren Erdoğan, böylece muhtarların dertlerini, taleplerini, tekliflerini devletin zirvesiyle direkt paylaşma zemini bulduğunu söyledi.

Erdoğan, bu toplantılarda takkadak hasbihal etmediklerini, muhtarlar eliyle kavi çok vatandaşın, mahallenin problemlerini çözdüklerini bildirdi.

İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan Muhtarlar Ofis Başkanlığının birlikte illerde ilbay yardımcısı, büyükşehirlerde genel yazman yardımcısı, sair belediyelerde başbuğ yardımcısı düzeyinde muhataplar belirlediklerini anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Muhtarlarımızdan gelen arzu doğrultusunda, 29 Ilk Teşrin tarihini Muhtarlar Haset yerine ülkemizde ilan ettik. Muhtarlarımızın erkek ve mali haklarının iyileştirilmesi noktasında Içtimai Düzenlilik Kurumu primlerinin kerem marifetiyle ödenmesinden maaşlarının asgari sevap miktarına yükseltilmesine, zırh ruhsatı harcı muafiyetinden biricik cins muhtar kimliği uygulamasına, muhtarlıkların faaliyet faturalarının konut tarifesine çevrilmesinden Ankara’de hizmete açtığımız Muhtarlar Evi’ne büyüklüğünde dokuz canlı çokça aşama attık.

Göreve geldiğimizde, sadece 97 lira olan muhtar ödeneğini son artışla alay malay 8 bin 506 liraya yükselttik. Bunların haricinde yaptıkları vazifenin önemine orantılı sayımsız düzenlemeyi hayata geçirerek muhtarlarımızın yanı sıra olduk. İnşallah çıktı sizlerle gelişigüzel nöbet yürümeye devam edeceğiz.”

(Sürecek)

Share: