Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı depremle ait Dezenformasyon Bülteni yayımladı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Savaşım Merkezince, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgilendiren Dezenformasyon Bülteni yayımlandı.

17-18 Gücük Ay tarihli dezenformasyon bülteninde, “Deprem bölgesi riskli değilmiş”, “Refakatsiz ayrıntılar cemaatlere veriliyor”, ” Hatay’dahi yabancılara mülk satılıyor”, ” Gaziantep’teki Mehmet Şahan Camii imamı depremzedeleri camiden çıkararak caminin kapılarını kilitledi”, “Tarz Bankası tarafından AFAD’a dürü yapıldığı amacıyla yapılacak harcamaların Sayıştay denetiminden affedilmiş olduğu” iddialarına düzlük verildi.

“Zelzele bölgesi riskli değilmiş” başlığıyla yayımlanan haberdeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı, yüzde 65’i ruhsatsız yapılardan oluşan Hatay’ın İskenderun ilçesindeki Düz, Esentepe, Cumhuriyet Altını, Numune, Pınarbaşı ve Modernevler mahallelerinin Kabine Kararıyla 2013 yılında riskli alan zar edildiği anımsatıldı.

Depreme tedbir üzere yapılan kentsel inkılap çalışmalarına, kâh kesimlerden itiraz geldiği ve Kabine’nun bu kararının mahkemeye taşındığı vurgulanan bültende, şu değerlendirmelere yer verildi:

“Yapılan itiraz üzerine Bakanlar Kurulu’nun ‘riskli düz’ kararı Danıştay eliyle bozma edilmiştir. Bunun üstüne alandaki ruhsatsız yapıların gelişigüzel fert ve para kaybına sefer açmaması üzere Kabine kararıyla bu alanlar yeniden riskli düzlük ilan edilmiştir. Fakat, ayrımsız kesimler bu kararı da mahkemeye taşımış ve yeniden bozma edilmesi üzerine kentsel inkılap sürecinin önünü tıkamıştır. Sürecin önünü fayrap etmek amacıyla, ilmî ve beceri raporlar de dikkate alınarak düz bazlı kentsel transformasyon adına parsel bazlı tahavvül sürecinin başlatılmasına karar verilmiştir. Bitmeme fail süreçte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, Hatay’da TOKİ tarafından düzenlenen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında, bahse laf alandaki vatandaşlarımızın yüzde 80’i ile anlaşılmıştır. 460 konutun ihalesine başlanmış olup, süreç devam etmektedir.”

Bültende, kâh basın iz organlarında saha düzlük “Iyesiz depremzede çocukları tarikatlar mı kaçırıyor?” ve “Depremzede kollar cemaatlere verildi” başlıklı haberlerde güzeşte iddiaların tamamen esassız olduğu vurgulandı.

Haberlerde, afetten etkilenen 20 refakatsiz çocuğun, tıpkı yardım kuruluşu marifetiyle tutulan evlere yerleştirildiğinin istikbal sürüldüğü tamlanan bültende, şunlar kaydedildi:

“Belirtilen adrese kolluk ve Beykoz Içtimai Hizmetler Merkezi (SHM) ekiplerince aşama ziyareti gerçekleştirilmiştir. Yapılan tayin neticesinde hanede artan refakatsiz konumda olan temas çocuğa rastlanılmamış olup hanede kalanların Suriye’deki savaşta eşlerini kaybeden ecnebi tabiiyetli kadınlar ile çocukları olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca dallar açısından değme boşlama ve istismar bulgusuna rastlanmamıştır. Yapılan tetkikat sonucunda, elan önce Hatay Kırıkhan’da Suriyeli annelerinin refakatindeki yetim çocuklara apotr olan iyilikçi ayrımsız kol gönüllünün, depremde evleri kötülük gören Suriyeli anneler ve çocuklarını İstanbul’a getirerek öz evini tahsis ettiği anlaşılmıştır. Kendilerini ‘yetim hamileri’ namına adlandıran grubun üyesi Aynur Akdeniz, ocak üyeleri, akrabaları ve arkadaşlarından oluşan grubun, yavru ve anneler ilkin olmak için yardıma ihtiyacı olanları desteklemek için fahri çalıştığını açıklamıştır. Akdeniz, Suriyeli anneler ve çocuklarıyla 6 yıldır ilgilendiklerini, depremde evleri çetin hasar görünce, gönüllülerin yazlıklarını bu ailelere tahsis ettiğini açıklamıştır.”

“Hatay’birlikte yabancılara mülk satıldığı iddiası

Bültende, kâh toplumsal iletişim araçları hesaplarından paylaşılan ve basın yayın organlarında habere laf olan, “Hatay’de yabancılara dünyalık satılıyor” iddiasının gerçeğe aykırı olduğu, 1980 yılında Hatay’birlikte yabancılara servet satışının yasaklandığı belirtildi.

Aynı zamanda Hükûmet’nun 2011 yılında aldığı aynı değişmeyen çerçevesinde kaynak arazilerinden bu türlü servet satışlarının ağız ağıza yasaklandığı vurgulanan bültende, yine Kabine’nun 27 Ilk Teşrin 2008 günlü kararı ile amme menfaati ve mutluluk güvenliği gerekçesiyle Hatay, Kilis, Mardin illerinde yabancıların gayrimenkul ediniminin yasaklandığı rapor edildi.

Bültende, Gaziantep’teki Mehmet Şahan Camii imamı depremzedeleri camiden çıkararak caminin kapılarını kilitledi” iddiasının gerçeği yansıtmadığı, iddiaya laf Mehmet Şahan Camii’nin almaç kayıtlarına ulaşılmış, kanıt sahiplerinin camide serbest oldukları ve kişi iradeleriyle camiden çıktıklarının belirleme edildiği, röportaj yapılan vatandaşın üstelik toplumsal medyada dolaşan görüntülerle ilişkin yönlendirildiğini anlatım ettiği vurgulandı.

“Eşkâl Bankası yoluyla AFAD’a armağan yapıldığı için yapılacak harcamaların Sayıştay denetiminden affedilmiş olduğu” iddiasının makul olmadığı belirtilen bültende, “Kıran ve Evgin Kapsam Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 15 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan 4 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır. Dolayısıyla Umumi Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri’nden biri olan AFAD, Sayıştay Başkanlığı tarafından denetime tamamen peyda benzeri kurumdur.” ifadelerine meydan verildi.

Share: