Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı depremle ilgili Dezenformasyon Bülteni yayımladı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezince, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgilendiren Dezenformasyon Bülteni yayımlandı.

17-18 Küçük Ay tarihli dezenformasyon bülteninde, “Sarsıntı bölgesi riskli değilmiş”, “Refakatsiz torunlar cemaatlere veriliyor”, ” Hatay’üstelik yabancılara para satılıyor”, ” Gaziantep’teki Mehmet Şahan Camii imamı depremzedeleri camiden çıkararak caminin kapılarını kilitledi”, “Forma Bankası aracılığıyla AFAD’a hediye yapıldığı amacıyla yapılacak harcamaların Sayıştay denetiminden affedilmiş olduğu” iddialarına düz verildi.

“Hareket bölgesi riskli değilmiş” başlığıyla yayımlanan haberdeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı, yüzde 65’i ruhsatsız yapılardan oluşan Hatay’ın İskenderun ilçesindeki Kayran, Esentepe, Cumhuriyet Altını, Camekân, Pınarbaşı ve Modernevler mahallelerinin Kabine Kararıyla 2013 yılında riskli düzlük zar edildiği anımsatıldı.

Depreme tedbir için yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarına, bazen kesimlerden itiraz geldiği ve Bakanlar Kurulu’nun bu kararının mahkemeye taşındığı vurgulanan bültende, şu değerlendirmelere meydan verildi:

“Yapılan itiraz üstüne Bakanlar Kurulu’nun ‘riskli düz’ kararı Danıştay vasıtasıyla nakız edilmiştir. Bunun üzerine alandaki ruhsatsız yapıların her duygusal ve servet kaybına öğün açmaması üzere Kabine kararıyla bu alanlar yeniden riskli düzlük ilan edilmiştir. Ancak, aynı kesimler bu kararı üstelik mahkemeye taşımış ve yeniden fesih edilmesi üzerine kentsel inkılap sürecinin önünü tıkamıştır. Sürecin önünü fora etmek üzere, bilimsel ve beceri raporlar da dikkate alınarak alan bazlı kentsel transformasyon yerine parsel bazlı tahavvül sürecinin başlatılmasına değişmeyen verilmiştir. Devam fail süreçte Çevre, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, Hatay’birlikte TOKİ yoluyla ölçülü kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında, bahse konu alandaki vatandaşlarımızın yüzde 80’i ile anlaşılmıştır. 460 konutun ihalesine başlanmış olup, süreç devam etmektedir.”

Bültende, gâh matbuat iz organlarında düz kayran “Sahipsiz depremzede çocukları tarikatlar mı kaçırıyor?” ve “Depremzede dallar cemaatlere verildi” antetli haberlerde güzeşte iddiaların ağız ağıza batıl olduğu vurgulandı.

Haberlerde, afetten etkilenen 20 refakatsiz çocuğun, tıpkısı müzaheret kuruluşu yoluyla tutulan evlere yerleştirildiğinin ati sürüldüğü belirtilen bültende, şunlar kaydedildi:

“Tamlanan adrese kolluk ve Beykoz Içtimai Hizmetler Merkezi (SHM) ekiplerince sekmen ziyareti gerçekleştirilmiştir. Yapılan belirleme neticesinde hanede küsurat refakatsiz konumda olan temas çocuğa rastlanılmamış olup hanede kalanların Suriye’deki savaşta eşlerini kaybeden ecnebi tabiiyetli kadınlar ile çocukları olduğu tespit edilmiştir. Antrparantez ayrıntılar açısından seçme boşlama ve sömürme bulgusuna rastlanmamıştır. Yapılan tetkikat sonucunda, elan geçmiş Hatay Kırıkhan’dahi Suriyeli annelerinin refakatindeki yetim çocuklara yardımcı olan hayırhah tıpkı ekip gönüllünün, depremde evleri kötülük gören Suriyeli anneler ve çocuklarını İstanbul’a getirerek öz evini tahsis ettiği anlaşılmıştır. Kendilerini ‘babasız hamileri’ olarak adlandıran grubun üyesi Aynur Akdeniz, karı üyeleri, akrabaları ve arkadaşlarından oluşan grubun, çocuk ve anneler özellikle girmek amacıyla yardıma ihtiyacı olanları bakmak üzere gönüllü çalıştığını açıklamıştır. Akdeniz, Suriyeli anneler ve çocuklarıyla 6 yıldır ilgilendiklerini, depremde evleri çetin hasar görünce, gönüllülerin yazlıklarını bu ailelere tahsis ettiğini açıklamıştır.”

“Hatay’birlikte yabancılara dünyalık satıldığı iddiası

Bültende, kâh sosyal iletişim araçları hesaplarından paylaşılan ve matbuat yapıt organlarında habere laf olan, “Hatay’bile yabancılara dünyalık satılıyor” iddiasının gerçeğe aykırı olduğu, 1980 yılında Hatay’birlikte yabancılara para satışının yasaklandığı belirtildi.

Aynı zamanda Kabine’nun 2011 yılında aldığı ayrımsız değişmeyen çerçevesinde hazne arazilerinden bu nev mülk satışlarının tamamen yasaklandığı vurgulanan bültende, yine Hükûmet’nun 27 Teşrinievvel 2008 günlü kararı ile kamu yararı ve ülke güvenliği gerekçesiyle Hatay, Kilis, Mardin illerinde yabancıların gayrimenkul ediniminin yasaklandığı anlatım edildi.

Bültende, Gaziantep’teki Mehmet Şahan Camii imamı depremzedeleri camiden çıkararak caminin kapılarını kilitledi” iddiasının gerçeği yansıtmadığı, iddiaya laf Mehmet Şahan Camii’nin kamera kayıtlarına ulaşılmış, sav sahiplerinin camide boydak oldukları ve kendi iradeleriyle camiden çıktıklarının belirleme edildiği, röportaj yapılan vatandaşın üstelik içtimai medyada dolaşan görüntülerle ilgilendiren yönlendirildiğini tabir ettiği vurgulandı.

“Model Bankası yoluyla AFAD’a armağan yapıldığı üzere yapılacak harcamaların Sayıştay denetiminden affedilmiş olduğu” iddiasının makul olmadığı tamlanan bültende, “Afet ve Müstacel Uzanım Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 15 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan 4 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır. Dolayısıyla Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri’nden biri olan AFAD, Sayıştay Başkanlığı marifetiyle denetime ağız ağıza örtüsüz bire bir kurumdur.” ifadelerine kayran verildi.

Share: