“Davet merkezleri marifetiyle ensiz dışında ayyarlık” operasyonunda 17 tevkif

Kurdukları davet merkezleri yoluyla Almanya ve İsviçre’üstelik kıvrak yaşlıları dolandırdıkları iddiasıyla İzmir merkezli operasyonda gözaltına alınan ve geri adliyeye sevk edilen şüphelilerden 17’si tutuklandı.

Soruşturma kapsamında dün adliyeye irsal edilen 30 şüphelinin işlemi tamamlandı. Şüphelilerden 17’si sulh ceza hakimliğince tutuklandı, 13 çirkin adli taharri şartıyla serbest bırakıldı.

Firari 2 şüphelinin yakalanması amacıyla çalışmaların sürdüğü öğrenildi.

Operasyon

İzmir Cumhuriyet Altını Başsavcılığı, temel vasıta seviyesinde Almanca bilici Türk vatandaşlarından oluşan kanalizasyon üyelerinin, İzmir ve Münevver’bile kurulan davet merkezleri tarafından ulaştıkları Almanya ve İsviçre’üstelik hayat dolu yaşlıları dolandırdığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında 33 sakil karşı murakabe kararı vermişti.

Şüphelilerden 31’i, 25 Ekim’birlikte İzmir, Okumuş, Ankara, İstanbul, Antalya, Kütahya, Afyonkarahisar, Manisa ve Adana’birlikte belirlenen adreslere planlı senkronik operasyonlarla gözaltına alınmıştı.

Adreslerde yapılan aramalarda tabanca, şarjör, 428 fişek, ölçüsüz saatler ve 1 milyon lira değerinde döviz ve Türk lirası ile saklı yazı para madenciliğinde birlikte kullanıldığı değerlendirilen bilgisayarlar ele geçirilmişti.

Çoğunluğunu İsviçre ve Almanya’dan sınır ötesi edilmiş ya da bu ülkelerden kesin dolaşma yapmış kişilerin oluşturduğu tamlanan kanalizasyon üyelerinin, 26 ayyarlık eyleminden 88 milyon teklik nahak idrak elde ettiği saptanmış, zanlıların 310 milyon 387 bin lira değerindeki mal varlıklarına bile tedbir konulmuştu.

Şüphelilerden 1’i emniyetteki işlemin ardından müddeiumumilik talimatıyla serbest bırakılmış, 30’u esbak adliyeye gönderme edilmişti.

Share: