‘Denizlerin akciğeri’ne istilacı yosun tehdidi

AKDENİZ’deki istilacı çeşitler arasında saha düz ‘katil yosun’, özellikle ‘denizlerin akciğeri’ kendisine aşina bahir çayırları olmak için birçok türü tehdit ediyor. Konyaaltı Sahili’ndeki serencam dalışta ‘katil yosun’u görüntüleyen Akdeniz Üniversitesi Akarsu Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Bunlar ‘işgalci cins’ yerine adlandırılıyor. Çok aceleci gelişip, diğer türlerin üzerlerine çıkıyor. Ara Sıra evcil su yosunu türlerimizin namevcut olmaya başladığını görüyoruz” dedi.

Akdeniz’birlikte son yıllarda yayılım gösteren istilacı çeşitler ortada, palavra balığı gibi balıkların yanı sıra kâh nebatat bile bulunuyor. Antalya Körfezi’nde önce kendisine 1995 yılında sadece tıpkı noktada görülen, ayrıksı canlıların dirim alanlarını engellediği gerekçesiyle ‘katil yosun’ kendisine adlandırılan Caulerpa Taxifolia, bugünlerde 20 kilometrelik alanda yayılım gösterdi. ‘Katil yosun’, denizdeki çoğu canlılarca de tüketilemediği için çokça aceleci yayılıyor.

Antalya Körfezi’nde 12 ile 35 metre derinlikleri arasında görülen çeşit, ürettikleri yüksek müvellidülhumuza zımnında ‘denizlerin akciğeri’ adına tanımlanan deniz çayırları (Posidonia Oceanica) için bile gözdağı oluşturuyor. Deniz çayırlarının etrafını kapatarak, fotosentez yapmasını engelleyen ‘katil yosun’, domestik yosun türlerinin yerini almaya başladı.KONYAALTI’NDA GÖRÜNTÜLENDİ’Katil yosun’un Akdeniz’e gelişi ve güdük süredeki dağılımı için mesai örümcek Akdeniz Üniversitesi Akarsu Ürünleri Fakültesi Akademisyen Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, makul istasyonlarda plonjon yapıyor. Prof. Dr. Gökoğlu, yosunu serencam olarak Konyaaltı Sahili’nde yaptığı dalışta görüntüledi.’YERLİ TÜRLERİN YERİNİ ALIYOR’Akdeniz ekosisteminin hayvani değişikliklerin beraberinde nebati anlamda dahi değişiklikler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gökoğlu, “Antalya Körfezi’ne birçok eskimemiş alg türü geldiğini görüyoruz. Bu yosun türleri yerel türlerin yerini almaya başladı. Burada ‘katil yosun’ adına adlandırılan ‘Caulerpa Taxifolia’nın ayrı ayrı türleri var. Buna benzer bir nice yosun türünü Antalya Körfezi’nde görüyoruz. Bununla ilgili tıpkısı çalışma yürütüyoruz” dedi.’BİR NOKTADAN GENİŞLEDİ”Katil yosun’un Antalya Körfezi’nde varlığını sürdürdüğünü tamlayan Prof. Dr. Gökoğlu, “İlk olarak Antalya Yat Limanı önünde belirleme edilmiş. Projemiz dağılımını nereye büyüklüğünde genişlettiğini tayin etmek adınaydı. Side ile Üçadalar beyninde bu türü araştırdık. Galiba istasyonlarda kıyıdan 40 metreye büyüklüğünde dalarak, araştırdık. Türü şu zaman Lara Karpuzkaldıran ile Antalya Nazik Liman beyninde tespit ettik. Varlığını tıpkısı noktadan, bu büyüklüğünde degaje benzeri alana yaydı” diye konuştu.’ÇOK HIZLI DAĞILIM GÖSTERİYOR’

İstilacı türlerin yerel su yosunu türlerinin yerini almaya başladığını vurgulayan Prof. Dr. Gökoğlu, “Bunlar ‘işgalci çeşit’ adına adlandırılıyor. Haddinden Fazla hızlı gelişip, gayrı türlerin üzerlerine çıkıyor. Gâh domestik alg türlerimizin bulunmayan olmaya başladığını görüyoruz. Bahir çayırları olan Posidonia çayırlarımızın üstüne çıkarak, fotosentez yapmalarını engelliyor. İçerdikleri kimyevi madde dolayısıyla bu türleri haddinden fazla aşkın tüketen deli dolu bulunmayan. Başka canlıların yaşam alanlarını engelliyor. Tüketen canlılar bile olmadığı için çokça acul çözülüm gösteriyorlar” ifadelerini kullandı.



Share: