Deprem kuşağındaki Bingöl’de riskli ekol binaları boşaltılıyor

Bingöl’üstelik zelzele açısından riskli olduğu belirlenen 19 meslek boşaltıldı, öğrenciler eksantrik okullara nakledildi.

6 Şubat’ta meydana mevrut Kahramanmaraş merkezli depremlerin peşi sıra site genelinde coşkunluk oluşturan yapıların tayin edilmesi için pahal himmet yürütülüyor.

Türkiye’nin hareket açısından riskli illeri ortada düz alan Bingöl’da İl Milli Terbiye Müdürlüğünün talebi konusunda riskli meslek binalarının tespit edilmesi için Çevre, Kentçilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce mücahede başlatıldı.

Belde, Kentçilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğündeki ehlivukuf personelden oluşan 6 grup, kentteki okullarda inceleme yaparak depreme peklik konusunda riskli gördükleri yapılarla ilişkin rapor hazırlıyor.

Kentte depremin peşi sıra hesaplı çalışmalarda önceki etapta riskli olduğu tespit edilen 19 okul binası tahliye edildi. Bu okullardan 10’unun yıkımına karar verildi. Okullarda eğitim gören öğrencilerin de muhtelif okullara nakli yapıldı.

“Riskli okulları simultane boşalttık”

İl Milli Yetişek Müdürü Halil Yücel, AA muhabirine, 6 Şubat’taki depremlerin peşi sıra şehir genelinde tezelden ayrımsız iş başlattıklarını söyledi.

Yer, Kentçilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden ehlivukuf ekiplerin okullarda inceleme yaptığını tamlayan Yücel, şöyle bitmeme etti:

“Şu anne kadar ilimiz genelinde 19 meslek riskli. Bu okulları takkadak boşalttık. Öğrenciler bizim değme şeyimiz. Onların kılına engel gelmesini istemiyoruz. Bu doğrultuda hem Nezaret yetkililerinin gönderdiği raporlar hem dahi ilimizde Mekân, Kentçilik ve İkilim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerinin yapmış olduğu çalışmalar neticesinde temas makule bilgelik, belgeyi dikkate alıp müdürlük adına gereğini yapıyoruz.”

Boşaltma ettikleri okullarda okuyan öğrencileri başka okullara naklettiklerini vurgulayan Yücel, eksper ekiplerin incelemelerinin sürdüğünü rapor etti.

Yücel, “Yer Sarsıntısı kuşağında olduğumuz için öğrencilerimizin nakillerini gerçekleştirmek amacıyla hafta sonu da düzentileme yürütüyoruz.” dedi.

“Şehir genelinde hep amme kurumu binalarının taraması yapıldı”

Belde, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü İsa Gülgür birlikte İl Milli Yetişek Müdürlüğünün talebi doğrultusunda kent genelindeki ekol binalarında kontrolleri sürdürdüklerini belirtti.

Ekiplerin çalışmalarını titizlikle yürüttüğünü anlatan Gülgür, “Sarsıntı başarım analizinin yapılmasından sonradan söz konusu okullarımızın tahliyesine değişmeyen verdik. Ayrıca elan ilk ihya dilek edilen Genç ilçemizdeki öğretmenevi bile boşaltıldı. Bunun dışında 8 okulumuzun ihya yapıldıktan sonra yetişek öğretime açılmasına değişmeyen verildi. Site genelinde bilcümle amme kurumu binalarının taraması yapıldı. Nişanlı Hükümet Konağı ve İlçe Güven Müdürlüğünü bile ‘orta hasarlı’ tespiti ile tedbiren boşattık. İlçedeki PTT binasının dahi tedbiren boşaltılmasına değişmeyen verdik.” diye konuştu.

Share: