Depremde ölen cevza geride gülen yüzlerini ve afiyet hareketi bıraktı

İzmir’deki depremde hayatını kaybeden 15 yaşındaki cevza Çınar ve Sayra Alpgündüz’ün ardında, yüzlerce çocuğa ulaşan bire bir sosyal güçlük hareketi ile ailesinin rengarenk çiçeklerle donattığı mezarları ve fotoğraflara yansıyan gülen yüzleri kaldı.

Seferihisar ilçesinde 30 Teşrinievvel 2020’da meydana mevrut 6,6 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybeden 117 kişinin bıraktığı hatırat, aradan güzeşte 2 yıla karşın tazeliğini koruyor.

Rızabey Apartmanı’nın enkazında yaşamlarını yitiren ikizler Çınar ve Sayra Alpgündüz bile Kemalpaşa ilçesindeki Cennet Bahçesi Mezarlığı’nda bile yatıyor.

Baş uçlarında Türk bayrağının dalgalandığı ikizlerin kabirlerinin yanı başında annesinin yaptırdığı pınar bulunuyor. Buraya gelenleri çeşmeye asılan ikizlerin mütebessim resimleri ve rüzgar gülleri karşılıyor. Çınar ve Sayra’nın mezarı ise çokça sevdikleri çiçeklerle kaplı…

Depremi bili alır almaz gelişim yerinden çıkarak arabayla eve dönmeye etkin, trafikte sıkışan arabasını bırakıp kilometrelerce koşan, evlatlarının bulunduğu binanın yıkıldığını görünce katre geçirip 4,5 ay süresince on paralık yürüyemeyen ana Tülin Batmaz ise Çınar ve Sayra’yı rastgele devir mülakat ediyor.

“Cennet Bahçesi”ni çocuklarının çokça sevdiği rüzgar gülleriyle çiçeklerle donatan esas Tülin Batmaz, onlardan esin alarak başlattığı “İyilik İkizim” adlı sosyal yüklülük projesiyle üstelik yüzlerce çocuğa ulaşıyor.

Sayra ve Çınar’ın adını keyiflendirmek amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında fidanlar dikiliyor, Afrika’dahi ve Asya’dahi su sebilleri hizmete açılıyor, SMA hastaları destekleniyor ve çıkmaz hayvanları besleniyor. Bu kapsamda öğrencilere burs veren “İyilik İkizim” gönüllüleri, uçucu tutmak isteyen Çınar’ın ve hekim görünmek isteyen Sayra’nın hayallerini neşelendirmek amacıyla pilotaj ve tababet eğitimi alan birer öğrenciye bile yetişek desteği sunuyor.

Deprem konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan hareketin gönüllüleri, 2 Kasım’da “Sayra ve Çınar eş sahipliğinde” dans, spor, dram eğitimi ve çalgı gösterilerinin düzlük aldığı “Geride Dikilmek” ünlü bire bir etkinlik düzenleyecek.

Anneleri ikizlerini güler yüzleriyle anıyor

Anne Tülin Batmaz, AA muhabirine, yaşadığı acının tarif edilemeyeceğini, hayatının biraz saat zarfında dönüşü sıfır şekilde çocuklarıyla birlikte elinden kayıp gittiğini söyledi.

İkizlerini bütün güler yüzleriyle hatırladığını anlatım fail Batmaz, “Bala gibi ağlamadılar. Bir husus isteyip tutturmadılar. Hep zait çocuklardı. Hep sıhhat yapmayı severlerdi. Bütün gülen gözleri ve yüzleri aklımda.” dedi.

Değme çevrim evlatlarını mezarlarında görüşme ettiğini anlatan Batmaz, şöyle konuştu:

“Aşağı dokunuşlar yaptık burada. Veladet günlerinde burayı ağaçlandırdık. Filhakika plan çok saf olunca cümle kurumlar da bindi oluyorlar. Gelişigüzel zaman mezarlığa geliyorum. Çocuğunuza elbet bakarsınız? Temas aktarılma onlarla iletişiminiz olur. Onu yemeğini yedirmeden yatıramazsınız, üstünü aynıyla uyutamazsınız. Kesinkes onunla espas buyurmak sorumluluğunuzdur. Sözde o takı bitmeme ediyor. Gelmediğim dönme ‘Bekliyorlar mıdır?’ diyorum. Belki bekliyorlardır. Zira ego hissediyorum onları çoğu ahit. Bu benim analık sorumluluğum, sanki bitmeme ediyor kabil…”

“Eksik küsurat misyonları vardı”

Sayra ve Çınar’ın acısını topluluk yararına atfetmek istediğini dile getiren ana Batmaz, önceki İzmir’birlikte ve Türkiye’bile projeler hayata geçirdiklerini, ayrıca dünyadaki ihtiyaç sahiplerine ulaştıklarını tabir etti.

Depremle birlikte kendisinin üstelik genişlik değiştirdiğini anlatan Batmaz, şunları söyledi:

“Gebe olduğunda bir kadının ‘Çocuğuma şüphesiz bakacağım? Büyütebilecek miyim? Ağladığı ahit illet ağladığını anlayabilecek miyim?’ gibi kaygıları tamam. Sonradan ana olduğunuz anda kucağınıza alırsınız. Temas şeyi bilirsiniz, üvey anne hissi verilmiştir. Bunun gibi çabucak bana bu önsezi yüklendi. Farkında değilim. Sayra ve Çınar’ın yarım kalan misyonları vardı. Çünkü çok mebzul iki çocuktu. Yarım mütezayit hikayelerini tığ başka çocuklarda yarına dönüştürüp bu afiyet hareketini onlarda çoğaltmaya ve içtimai kâr geliştirmeye çalıştık.”

Bindi verdikleri can sayısını bilemediklerini anlatan Batmaz, İyilik İkizim hareketiyle parklar yaptırdıklarını, elverişsiz gelirli ailelerin çocuklarına çul, oyuncak ve gıda desteğinde bulunduklarını tabir etti.

İhtiyaç sahiplerine müteveccih çalışmalarını sürdüreceklerini kaydeden Batmaz, 2 yılda 5 bin ağaç dikildiğini, yadigâr ormanı oluşturulduğunu, 4 kütüphane kurulduğunu, 3 özel eğitim sınıfı açıldığını, 3’ü Afrika’de 1’i Asya’da akarsu sebili açıldığını, 5 öğrenciye eğitim bilimi bursu verildiğini, 30 SMA hastası çocuğa yardım edildiğini, çokça sayıda iyesiz hayvanın beslendiğini sözlerine ekledi.

Share: