Depremzede çocuklara ruhsal destek üzere oyuncak yardımı önem taşıyor

İş insanı Muhammet Teke, “Torunlar üzere oyuncak, tıpkısı paket mutluluk anlamı taşıyor. Depremin önceki günü böylecene Mardin’den fahri yerine çalışmaya gelen 22 yaşındaki benzeri bacı kardeşimiz ile gelişigüzel zelzele mağduru çocuklarımıza Türkiye’nin değme yerinden gönderilen oyuncakları dağıttık, onlarla oyunlar oynadık.” ifadelerini kullandı.

Asrın İşadamları Derneği’nden (ASRİAD) yapılan açıklamaya göre, 11 ili etkileyen ve 36 binden aşkın insanın hayatını kaybettiği, 100 binden aşkın üstelik vatandaşın yaralandığı zelzele felaketinin acılarını çalmak adına Türkiye’nin seçkin köşesinden afet bölgesine yardımlar tamam hızıyla sürüyor.

Deprem bölgesine gönderilen yardımlar öncelikle tahaffuz ihtiyaçlarına yönelik olurken afetin sunma balaban sıkıntılarını ayrıntılar yaşıyor. Alelhusus göçük altından çıkarılan füru yaşadıkları travmanın etkisiyle okkalı psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Bu travmayı tıpkısı nebze birlikte olsa ortadan kaldırmanın yolu ise oyuncaklardan geçiyor.

Bazı STK’lar yer sarsıntısı bölgesinde kurdukları yardım çadırlarında battaniyeden ısıtıcılara, giyeceklerden azık ürünleri ve suya kadar mütehammil çok acil ihtiyacı afetzedelere bırakmak üzere özveriyle çalışırken, çocukları birlikte unutmuyor. Türkiye’nin rastgele yerinden torunlar için gönderilen oyuncaklar, kurulan arkalama çadırlarında depremin yarattığı travmayı unutturmak üzere depremzede çocuklara şefkatle dağıtılıyor.

Açıklamada görüşlerine vadi sunulan gelişim insanı Muhammet Teke, şunları kaydetti:

“Sıradan çok antipatik tıpkısı havada müzaheret çadırımıza mevrut asıl ve babalar ivedi ihtiyaçlarının yanı sıra çocukları amacıyla ezik birlikte olsa oyuncak arıyorlar. Kollar için oyuncak, bir paket mutluluk anlamı taşıyor. Depremin önce günü böylece Mardin’den gönüllü yerine çalışmaya mevrut 22 yaşındaki bire bir hemşire kardeşimiz ile gelişigüzel deprem mağduru çocuklarımıza Türkiye’nin değme yerinden gönderilen oyuncakları dağıttık, onlarla oyunlar oynadık. Hassaten bu çocuklardan biri birlikte babasıyla afetin dördüncü günü çadırımıza gelen oldukça tıpkı kız çocuğuydu. Kucağıma aldım ve ismini sordum ancak söylemedi. Babasına illet ismini söylemediğini sorduğumda ise depremden beri ağzından biricik tıpkı kelime çıkmadığını, haddinden fazla gönülden ve cıvıl cıvıl olan kızının yaşadığı depremin travmasından tıpkı soy çıkamadığını söyledi. Sonraki günlerde da yaşadıkları keder tecrübenin etkisiyle tek konuşmayan iki çocuğumuzu elan mihman ettik. Bu çocukların ivedilikle ruh bilimsel desteğe ihtiyaçları var. Bizlere Anadolu’nun temas yerinden gönderilen oyuncaklar, çocuklarımızın bu psikolojik travmayı atlatmaları için kıtipiyoz çok ehemmiyet taşıyor.”

ASRİAD yönetimi de yer sarsıntısı bölgesinde

ASRİAD Genel Başkanı Adnan Danışman ve hile kurulunun üstelik sarsıntı bölgesinde tetkikat yapmakta olduğunu ve dallar için müzaheret faaliyetlerinde bulunduklarını tamlayan Teke, kendilerini yer mutlu eden şeyin ise Türkiye’nin değme yerinden afetzede çocuklara oyuncak gönderen yaşıtlarının yazdıkları mektuplar olduğunu tabir etti.

Teke, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hafta sonu Kargaşa Ulubey’den Ecrin isimli beribenzer bire bir çocuğun gönderdiği oyuncağın içine koyduğu mektupta vadi kayran ‘Siz zinhar korkmayın evet mu? Sizi televizyonlarda görüyoruz ve çokça üzülüyoruz. Çünkü siz ağlıyorsunuz, ağlamayın. Biz üstelik üzülmeyelim. Sizi haddinden fazla seviyoruz. Bugünler dahi geçecek. Kalbimiz sizinle, sizi bekliyoruz. Evimizin kapısı size seçme ant bulutsuz. İstediğiniz ahit gelin.’ satırları beni çok duygulandırdı.”

Facia bölgesine yardım için organize edilen “Türkiye Biricik Canevi” hediye kampanyasında toplanan 115 milyar TL’den fazla paranın Türk insanının yardımseverliği ve fedakarlığını göstermesi açısından şişman ayrımsız valör tabir ettiğini aktaran Teke, bu paranın beraberinde mutlaka afetzede dallar üzere haddinden fazla sayıda oyuncak ve çocuk ruh bilimsel destek uzmanlarının bile bölgeye gönderilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Share: