Depremzede vatandaşlar üzere uğraşı kursları açıldı

Muş Bilgisizlik ve Spor İl Müdürlüğü vasıtasıyla Malumat Sahibi Gazi Yurdunda mihman edilen depremzede vatandaşlar amacıyla uğraşı kursları açıldı.

Kahramanmaraş merkezli meydana mevrut depremlerden etkilenen vatandaşlar için Malumatlı Gazi Yurdunda türlü etkinlikler düzenlendi. Depremde evleri yıkılan ya üstelik bunaltıcı hasar gören vatandaşlar, geçirdikleri travmayı hobi kursları ve ruh bilimsel bindi programları ile aşıyor. Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yoluyla açılan hobi kurslarında ahit nâkil depremzede vatandaşlar, sunulan hizmetten memnun.

Depremzede vatandaşlarla aynı araya gelen Muş Bilgisizlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir, depremzede vatandaşlara yönelik uğraşı kurslarını açtıklarını anlatım ederek, “Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüze vabeste Bilerek Gazi Yurdundayız. Burada depremden etkilenen ve ilimize mevrut 209 vatandaşımız barınıyor. Bakanlığımız yoluyla yurdumuza 500 depremzede vatandaşımız henüz yerleştirilecek. Sonunda sayımız 700’e ulaşacak. Şu dakika burada el sanatları atölyesi, kalın tasarımı atölyesi, çocuk aktiflik bölümleri, satranç ve foto pentür kadar etkinliklerimiz bulunmaktadır. Bu etkinliklerle vatandaşlarımızın moral ve motivasyonunu en son seviyede tutmaya çalışıyoruz. Açmış olduğumuz hep sportif etkinliklerimizin amacı depremzede vatandaşlarımızın yaralarını sararak psikolojik olarak bindi vermektir. Sarsıntı sonrası oluşan sav ve sıkıntıları gidermenin amacını gütmekteyiz. Depremzede vatandaşlarımıza yönelik hizmet veren sosyal marketlerimiz var bunlar tamamen ücretsiz. Bunun dışında hayırseverlerin getirdikleri malzemeleri dahi kendilerine dağıtıyoruz. İl Sağlık Müdürlüğümüz eliyle görevlendirilen doktor ve hemşireler birlikte burada görev almaktalar. Valiliğimizin himayesinde ilimizde mevcut eksiksiz alım ve kuruluşlarla koordineli tıpkısı şekilde yurdumuzda bulunan depremzedelere bakım vermekteyiz. Yurdumuzda mütezayit depremzede vatandaşlarımızın çocuklarının okula kayıtlarını yaptırdık. Antrparantez yurtlarımızda etüt salonları ve bilgisayar sınıfını oluşturarak hem darülfünun öğrencilerimizin hem birlikte özge öğrencilerin derslerinden mankafa kalmaması amacıyla mukteza tedbirleri almış bulunmaktayız. Burada yapmış olduğumuz cemi etkinliklerle depremden etkilenen vatandaşlarımızın maneviyat ve motivasyonunu artırarak familya ortamını sağlıyoruz. Yurdumuzda barınan vatandaşlarımıza günde 3 öğün yunak aşındırmak veriyoruz. Antrparantez kantinimiz daim çıplak, öz doyumsuz izzetüikram edilmekte ve bunlar üzere tıpkı ecir alınmıyor” dedi.

Evleri yavaş hasar gördüğü amacıyla Gaziantep’ten Muş’a gelen depremzede Afife Kaya ise “Burada açılan kurslarda çok fena hâlde devir geçiriyoruz. Burada örgü, bileklik üzere halk işleri yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Depremzede çocuklardan Ayşe Kınay da, “Bizler için baziçe alanları kurulmuş ve çok eğleniyoruz. Pentür yapıyoruz. Atık malzemeden aldığımız kavanozları boyuyoruz. Bileklik yaptık” şeklinde konuştu.

İnsanların kendilerine çokça yardımcı olduklarını belirten depremzede çocuklardan Elif Seda Odacı birlikte, “Burada haddinden fazla mutluyuz. İnsanlar bizimle oyuncaklarını paylaştılar, bunun üzere haddinden fazla teşekkür ederiz. Derslerimiz üzere bize mektup, defter ve çeşit verdiler. Burada resimler yapıyoruz. Boyama yapıyoruz. İnsanlar bize haddinden fazla arkalama ettiler” diyerek konuştu.

Açılan hobi kurslarında ebru sanatını öğrendiğini tamlayan depremzedelerden Merve Yeşilyurt ise burada bahtiyar olduğunu ancak bire bir dakika ilk memleketi Çelikhan’a müracaat etmek istediğini belirterek, “Burada bizler amacıyla baziçe parkı oluşturuldu. Bunun yanında halk sanatları atölyesi açıldı. Burada bizim amacıyla tokalar, bileklikler yapılıyor. Burada ebru sanatı var onu yapıyorum. Fahri abiler ve ablalar bizi çok eğlendiriyor. Burada haddinden fazla mutluyum ve tıpkı an önceki Çelikhan’a kaçmak istiyorum” dedi.

Hobi kursları sayesinde depremi unuttuklarını dile getiren depremzede Sabiha Toptaş birlikte, “Muş’a yerleştik. Kırıcı anlamda bizimle haddinden fazla iyi ilgileniyorlar. Öğleden evvel çocuklarımızı okula gönderiyoruz. Ondan sonradan Kur’zaman-ı Selek kursumuz var oraya gidiyoruz. Onun dışında umum yetişek marifetiyle açılan kurslarda örgü yapıyoruz. Bizimle o kadar çokça ilgileniyorlar kim sarsıntı dahi aklımıza gelmiyor” ifadelerini kullandı. – MUŞ

Share: