Depremzedeler otellerde ücretsiz ağırlanıyor

Depremzedeler otellerde ücretsiz ağırlanıyor

MARDİN – Turizm kenti olan Mardin’üstelik oteller kapılarını depremzede vatandaşlar için ücretsiz yerine açtı.

Tarihi dokusu ve tarihi yapılarıyla turizm kenti olan Mardin, ‘Asrın Felaketi’ namına nitelendirilen afette vatandaşlarının birlikte oldu. Yaşanan felaketin evvel günüden itibaren Mardin’de bulunan oteller kapılarını depremzede vatandaşlar için ücretsiz namına açtı. Sabah kahvaltısı, akşam yemeği ve çamaşır yıkatma gibi bir nice hizmetti depremzede vatandaşlar için ücretsiz namına sunan oteller, afetin önce gününden itibaren yaklaşık namına 2 bin dirilik ağırladı. Teferruatlı kesiksiz vurmak isteyen vatandaşlar ise Mardin Valiliği aracılığıyla KYK yurtlarına yerleştirildi. Mardin’bile aynı otel ise depremden etkilenen çocukların kendisini gür hissetmesi için konferans salonunu ayrıntılar üzere şekillendirdi.

“İlk namına 2 bine yakın mihman ağırladık, antlaşma içerinde gidenler ve gelenler oldu”

Mardin Turizm ve Otelciler Derneği Başkanı Müstakil Güngör Mardin’e gelen depremzede vatandaşların otellerde ağırlandığını belirterek, “Mail illerden bizlere misafir olmaya, evleri engel görmüş dostlarımız geldiler. Depremden benzeri aktarılma bilahare tahminî adına 30 otelimiz depremzedelere kapılarını açtılar. İlk adına 2 bine mail misafir ağırladık, devir içerinde gidenler ve gelenler oldu. Mardin, değme devir kim desteğiyle depremden etkilenen vatandaşlarımıza tılsım oldu. Burada valiliğimizin ve sivil cemiyet kuruluşlarının ağırbaşlı çalışmaları oldu. Burada birçok tır ile yardımlar gitti. İçeresinde besin, giysi ve insancasına yardımlar bulunuyordu. İnsanımız elini taşın altına koydu” dedi.

“Misafirliğin otellere tıpkısı maliyeti olacak fakat bu misafirlik ve ağırlamak iyicil otel sahipleri tarafından yapılıyor”

Ayrıntılı kesiksiz kalacak olan vatandaşların da valilik marifetiyle KYK yurtlarına yerleştirildiğini aktaran Güngör, “Gücük süre kalacak olan vatandaşlarımızı ise otellerde bizler ağırlıyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz. Bu afet hep Türkiye’yi etkiledi. Bu kesim de bildiğiniz konusunda ekin turizm işleyen tıpkısı bölgemiz. GAP turlarının yapıldığı bölgemiz. Depremden kıran etkilenecek fakat şu anda bunun hesabını ve kitabını yapamayız. Şu an yeryüzü balaban düşüncemiz vatandaşlarımıza reçete atılmak. Bu misafirliğin otellere bir maliyeti olacak ancak bu misafirlik ve ululamak iyicil otel sahipleri tarafından yapılıyor. Bizim istediğimiz mevrut vatandaşların burada kendilerini toplamaları ve geçmiş şoku atmalarıdır” diye konuştu.

“Şu anda 350’ye andıran misafirimiz ağırlıyoruz”

Mardin’dahi otel işletmecisi olan Mustafa Nişancı Keman, öz işletmesinde 350’ye mümasil familya konakladıklarını söyledi. Bu acıyı bilcümle gelişigüzel paylaştıklarını dile getiren Keman, “Mardin deprem konusunda sakıncasız sayılabilecek tıpkı şehir olduğu amacıyla depremden etkilenen vatandaşlarımızın buraya tıpkısı göçü oldu. Hep otel sahibi arkadaşlarımız işletmelerinin kapılarını açtılar. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza ücretsiz tıpkısı şekilde hizmet vermeye başladık. Biz bile otelimiz namına önce andan itibaren gelen vatandaşları ağırlamaya çalıştık” ifadelerinde bulundu.

“Güruh salonumuzu anaokuluna çevirdik”

Depremzedelerin burada sabahleyin kahvaltısı, akşam ezanı yemeği ve çamaşır hizmetlerinden dahi faydalandıklarını kaydeden Keman, “Depremden yer çok etkilenen torunlar olmuştu, bizde onları az buçuk onurlandırmak için ilk akşam misafirlerimiz geldiğinde burada çocuklarımız amacıyla bir kayran oluşturduk. Ayrımsız toplantı salonumuzu anaokuluna çevirerek orada füru amacıyla etkinlikler düzenledik. Benzeri zamanda Milli Eğitim Bilimi Müdürlüğümüz ve Artuklu Üniversitemizin katkılarıyla burada hocalarımızı da mihman ettik ve çocuklarımız üzere etkinlikler düzenledik. Şuanda 78 çocuk misafirimiz bulunmakta ve onların şuanda burada ki okullara kayıtları gerçekleşti. Okulların açılmasıyla gelişigüzel onlarda okullarda ibret başı yaptılar. Şu anda 350’ye mail misafir ağırlıyoruz. Girişler ve çıkışlarda devam ediyor” şeklinde konuştu.

Share: