Dereli’de ev sahiplerinin arkası sıra esnaf da yıpranmamış işyerlerine taşınmaya başladı

Giresun’üstelik 2 yıl ilk yaşanan başat afetinde arz nazik beis gören ilçelerin başında gelen Dereli ilçesinde ev sahiplerinin ardından esnaf de eskimemiş işyerlerine taşınmaya başladı.

Giresun’dahi 22 Ağustos 2020’da yaşanan sel afetinde dükkanları selin taşıdığı moloz yığınları altında kalarak uymazlık gören esnaf için düz yazı edilen gelişim yerlerinde faaliyete başlandı.

Selin ardından uymazlık görmesi ve risk nedeniyle alınan kararla yıkımı gerçekleştirilen aksiyon yerleri ve konutların bulunduğu alanda konutlar ve aksiyon yerleri düz yazı edildi. Bire Bir süre geçmiş göz sahiplerinin evlerine taşınmasının peşi sıra İlçe merkezinde yapımı tamamlanan 82 gelişim yerinin anahtarını konfirmasyon düzlük esnaf birlikte dükkanlarını açtı.

Yaşanan dominant afetinin arkası sıra tahminî 2 yıldır konteynerde bakım verdikten sonraları işyerine taşınan esnaftan biri olan terzi Mesabe Öztürk, “İlçede 20 yılı aşkın süredir terzilik yapıyorum. Yaşanan baskın afetinde işyerimiz kısmi beis görmüştü ancak, buna rağmen risk taşıması nedeniyle yıkılan binalardaki işyerlerinden biri oldu. Bire Bir süre devletin bize sağladığı imkanlardan faydalanarak konteynerlerde hizmet verdik. Göz ve işyerlerinin tamamlanmasının arkası sıra biz dahi bakir işyerimize taşındık. Az Çok memnunuz zira modern aynı ilçeye topluluk olmakla beraber işyerlerimizin konumu dahi statüsü da değişti. Elan gür şartlarda hizmet verecek olmaktan bahtiyarlık duyuyorum” dedi.

Dükkanlar iyicene, ticari gizil kafile dolayısıyla düşük

İlçede başmak mağazacılığı eden Gülhan Boya ise o akşam her şeylerini kaybettiklerini belirterek “Baskın afetinin yaşandığı akşam dükkanımızdan geriye hiçbir husus kalmamıştı. Ne varsa kaybetmiştik. Başkaca evimiz de beis görmüştü. Devletimiz cins olduğunca zararımızı karşılamaya çalıştı. Şimdi de devletimizin desteğiyle eskimemiş işyerimize taşınmaya ve ürünlerimizi, yerleştirmeye başladık. Dükkanlarımızdan memnunuz fakat ticari yerine biraz zamana ihtiyacımız var. Zira baskın afetinin arkası sıra kaza nüfusu kafile etti. Nüfusumuz biraz azaldı. Yeniden gabi periyot üzere zamana gerekseme var” şeklinde konuştu.

“Kıran gecesi işyerinde çevrili kalmıştık”

Sel afetinin yaşandığı akşam işyerinde çalışanlarıyla ve müşterileriyle çevrik kaldığını anlatan Nur Evci ise “O gece mufassal aynı geceydi. Tek bitmeyeceğini kasa. İşyerimizde çalışıyorduk hâkim çabucak bastırdı ve 11 kişiyle beraber dükkanın kayırıcı katına çıktık orada beklemeye başladık. Allah’a şükürler olsun can kaybımız olmadı ama mal kaybımız oldu. Cana mevrut mala gelsin dedik öyle bile oldu. Mala gelen kötülük karşılanıyor. Buraya bile bakir taşındık açılışa hazırlanıyoruz. İnşallah hayırlısı olsun” diye niteleyerek konuştu. – GİRESUN



Share: