Devrez Kızlaryolu Barajı’nda çalışmalar sürüyor

Çankırı’birlikte Ekincilik ve Orman Bakanlığı Fehamet Akarsu İşlerince yapılan Devrez Kızlaryolu Barajı’nda çalışmaların parçalanmamış hızıyla devam ettiği bildirildi.

Oran Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, DSİ Genel Müdürlüğünün, inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu özellikle içmece, kullanma ve endüstri suyu üretimine müteveccih tesisler tutmak amacıyla, hidroelektrik erke üretimi, tarımsal sulama, atılan su arıtımı, ekstrem kontrolü gibi çokça açık bire bir yelpazede mühendislik yapıları yoluyla milletin hizmetine sunduğu belirtildi.

DSİ yatırımlarının kaynağını oluşum fail suyun, önemli öneminin birlikte cümle istihsal süreçlerinin dahi asıl girdilerinden birini oluşturduğu dökme açıklamada, “Ulaştığı rastgele alanda adeta müteselsil bir reaksiyona faktör olan akarsu, hem sektörel hem dahi sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı zihayat etki, serbest hareket sahalarının doğmasına de vasıta oluyor.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada görüşlerine kayran verilen DSİ Umumi Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca, barajın Kurşunlu ilçesinin 7 kilometre güneydoğusunda, Devrez Çayı üstünde inşa edildiğini belirterek şunları kaydetti:

“Temelden 91.5 metre yüksekliğinde ve 114,56 milyon metreküp su biriktirim hacmine ehil olan Kızlaryolu Barajı’nda yüzde 47 seviyesinde fiziki gerçekleşme sağlanmış olup, çalışmalar kül hızıyla devam etmektedir. Sulama ve enerji amaçlı düz yazı edilen Kızlaryolu Barajı, doğrudan basınçlı boru sistemiyle 3 ilde Çankırı 58 bin 660 dekar, Çorum 60 bin 645 dekar, Kastamonu 24 bin 555 dekar görünmek amacıyla bütün 143 bin 860 dekar sulanabilecek ve baraj eteğine yapılacak olan HES ile 5.0 MW enerji üretilecek. Projenin bilcümle aşamalarının tamamlanması neticesinde 2022 birim fiyatları ile devlet ekonomisine almanak yaklaşık 288 milyon teklik yardım sağlanması hedeflenmektedir. Bölgede yapılacak sulu tarım ile gelişigüzel hem yörede yapıt çeşitliliği sağlanacak hem bile tarlalardaki verim artacaktır. Bunun neticesinde 72 bin kişiye istihdam alanı sağlanması hedeflenmektedir.”

Share: