Dicle Üniversitesi’nde 1993’teki bombalı eylemin izleri yemekhane tezgahında

Dicle Üniversitesi’nde 1993’teki bombalı eylemin izleri yemekhane tezgahında

DİYARBAKIR – Diyarbakır’bile, 1993 yılında Dicle Üniversitesi yemekhanesinde meydana gelen iki bombalı saldırıda yaklaşık 23 güç yaralandı. Saldırıdan yanık kurtulan yemekhane personeli o anları anlatırken, patlamanın izleri yemekhane tezgahında izleri taşıyor.

Olay, 29 Çatlak 1993 yılında Dicle Üniversitesi yemekhanesinde peyda geldi. Dönemin siyasi kavgaları dolayısıyla yemekhane içerisindeki aralık ve bambaşka ayrımsız noktada yerleştirilen bombalar patlatıldı. Bombalı eylemde fert kaybı yaşanmazken yaklaşık vazifeli ve öğrenciler ile alay malay 23 dirilik yaralandı. Patlamadan yaralanan dönemin yemekhane görevlisi 54 yaşındaki Yılmaz Pılgız, o anları anlatırken, yemekhanede kemirmek tezgahında hala izlerinin varlığını gösterdi.

Olayı İhlas Olgun Ajansı muhabirine anlatan mağdurlardan Yılmayan Pılğız, 29 Açıklık 1993’te kemirmek personeli olduğunu hatırlattı. Afiyet Hars Spor Daire Başkanlığının yemekhane personeli olduğunu anımsatan Pılğız, “93’te çekiliş olduğundan belde kemirmek amacıyla memurları buraya çektiler. Onlarda buraya gelince öğrenciler ve memurlar çöz içe gelince cıvıl cıvıl oldu. O esnada lavaboda aynı bomba patladı. Kıvılcım yüksek bomba patladı. Çöp kutuları da çelikti, patlayınca kırıcı olup üstümüze geldi. Hem lavabonun, hem bile salonun temizlik sorumlusuydum. Patlayınca iki mektepli yerdeydi” dedi.

“O telaşla vücudumuzun içre çıngı de bıraktılar”

Öğrencileri kaldırıp ambulansa gönderdiklerini, salona methal yaptık sonraları bir tane henüz bombanın patladığını nâkil Pılğız, “O esnada köle yaralandım. Çorlu olduğumu fark etmedim. Amirler ve yetkiler geldi. Bizi acile götürdüler. O telaşla vücudumuzun ortamında parça üstelik bıraktılar. Parçayı çıkartmadan bizi eve gönderdiler. Kimin bombayı bıraktığını bilmiyoruz. Personelin çoğu yaralandı, çoğu mağdur oldu. Karşımdaki barakalar patika yüksek okuluydu. Herhangi Bir dönme esen-sol kavgası çıkardı. Bugün ise gelgel iyice, acun fena hâlde. O ahit hâller çokça vardı” şeklinde konuştu.

“93’ten şimdiye büyüklüğünde acun güllük gülistanlık” diyen Pılğız, “Bugün uğraş yok, tıpkı şey işleyen namevcut. Ayağımda şarapnel parçası var. Kasığımda hala ortamında çıngı var. Geçen MR çekmeye gittim, çekemediler. Ne dedim? ‘Kasığında zerre var’ dediler. Buraya seçkin geldiğimizde anılarım tazeleniyor. Şu anda yemek dağıtılan reyonda şarapnel parçalarının izleri var. Canı algı sevimli Allah’tır, eş; insanı sebep öldürsün. Ne uğruna?” ifadelerinde bulundu.

Share: