Diyarbakır’da “Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu” düzenlendi

Diyarbakır’üstelik “Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu” gerçekleştirildi.

Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nce (DİSİAD) hazırlanan, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Diyarbakır Mermerciler ve Madenciler Derneği aksiyon birliğiyle ölçülü “İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi ile Tehlikesiz Geleceğe” projesi kapsamında bilgi şöleni düzenlendi.

Bir otelde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan DİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Edemen, dünyada aksiyon kazaları ve patika hastalıkları zımnında günde ortalama 5 bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Edemen, “Soylu Erki açıdan bakıldığında hareket kazalarının ve iz hastalıklarının acun ekonomisine maliyeti yılda 600 milyar dolar olduğu düşünülüyor. Halbuki, gelişim kazalarının ve iz hastalıklarının oluşmasını engelletmek amacıyla harcanan dünyalık, aksiyon kazası sonrasında oluşan maliyetlerin bitirme intaç altında olduğu tespit edildi.” dedi.

Yürüttükleri projenin odağına mermer sektörünü aldıklarını tabir eden Edemen, bu doğrultuda yürüttükleri çalışmalara ilgilendiren hikmet verdi.

Edemen, bu kapsamda Diyarbakır İş Sağlığı ve Güvenliği Site Konseyi’nin oluşturulması amacıyla 12 Ağustos’ta çalıştay düzenlediklerini ve bunun eke bir girişim olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

“Kentimizde aksiyon sağlığı ve güvenliği üstüne yaşanan sorunları, bu sorunları nasıl çözebileceğimizi, liyakatsiz kazayı alamet edinen işletmelerin pekâlâ şekillendirileceğini ve seçkin işletmede hareket sağlığı ve güvenliği konusunda bir komite kurmanın zorunluluğunu haddinden fazla tartışacak, somut sonuçlar alana büyüklüğünde çalışacağız. İSG (hareket sağlığı ve güvenliği) Site Konseyi’mizin iş alanlarını ve usullerini tespit etmek amacıyla bire bir yürütme oturmuş oluşturduğumuzu dahi yayımlamak istiyorum. Konseyin icra kurulunda kâin kurumlar Diyarbakır Tecim ve Sanayi Odası, Diyarbakır Madenciler ve Mermerciler Derneği, İŞKUR İl Müdürlüğü, SGK İl Müdürlüğü, TMMOB’a ilişkin odalar, TMMOB İl Koordinasyon Oturmuş, Diyarbakır Hekim Odası, Diyarbakır Barosu ile Diyarbakır Erkin Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası. Bu kurumlara katkılarından ötürü teşekkürname ederiz.”

DTSO Umumi Heyet Üyesi Nevin İl ve Diyarbakır Hekim Odası Başkanı Elif Turan dahi birer müzakere yaptı.

Konuşmaların ardından sempozyumda oturumlara geçildi.

Share: