Diyarbakır’da yurttaş, yapmacıklı ve düşük ayarlı değerli konusunda bilgilendirildi

Son dönemde Diyarbakır’da küsurat cali ve düşük ayarlı zer dolaşımına cebin, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Esnaf ve Sanatkar İşleri Dairesi Başkanlığı ve Diyarbakır Kuyumcular Odası (DTSO) vatandaşa bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksel, basak altı düşük ayarlı altınların 20-21 ayar olduğunu söyledi.

Bir kuyumcu çeyrek altın altında 50-100 TL kar ile eş yapıyorsa orada aynı anormallik olduğuna dikkat çeken Yüksel, “Kuyumcular Odası Başkanı adına bizler bile vatandaşa kızıl alıp satmışız. Dağ oruçlu cevahirci düşük ayarlı basak şeş altını satınca normal çeyrek altın bin 700 TL iken bin 400 TL’ye almış ve o da vatandaşa satmıştır. Almaç, bu kuyumcu sıkıntılı veriyor ve az kazanıyor düşüncesiyle alışverişini yapmıştır. Amma perdenin arkasına baktığımız ahit on paralık de anca değil. Şu anda bir kuyumcunun tıpkısı çeyrekte kazandığı kar 20 TL’dir” dedi.

Kuyumculuk mesleğinin hassas tıpkı meslek olduğunu rapor eden Yüksel, “Bizim gelişimizden sonra 400 esnafı toplayıp kendilerine dedim ki; biz, Diyarbakır’üstelik başkaldıracağız, neye para olacaksa bu adaletsizliğin önüne geçeceğiz. Bu konuda vicdanı olan esnaf tasalı. 4 aydır merdiven altı bağan ayarlı altına alın uğraş veriyoruz. Şu an ki sistemimiz eksiksiz oturduktan sonraları çevre illerle işbirliği içerisine gireceğiz. Özellikle Güneydoğumuzdaki sonra bile Türkiye’nin genelinde basak şeş ve düşük ayarlı kızıl dolandırıcılığını top düzelteceğiz. Şu dakika yaptığımız çalışmanın zemini amacıyla 3 aylık tıpkısı uğraş verildi. Projemiz amacıyla valimiz, el itimat müdürümüz, belediye başkanlarımız ve ilçelerimizdeki başkanlar karışma, bunlarla tıpkı konuşuldu” ifadelerinde bulundu.

Son dönemde Diyarbakır’bile kalan yapmacıklı ve düşük ayarlı altın dolaşımına cebin Jelatin sistemine geçtiklerini hatırlatan Yüksel, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu Jelatinli altınlar azamet kontrolündedir. Gramı ve ayarı kesin olan altınlardır. Nereye götürürsen götür aynı fiyata satarsın ve bin yıl dahi geçse bunun gramı, ayarı kesme. Zira darphane ürünüdür. Bunun dışında düşük ayarlı altınların satılmasına katiyen cevaz vermeyeceğiz. Bütün kuyumcularla bunu konuştuk. Vatandaşlarımızdan ricam, lütfen darphane jelatinli değerli sistemi dışında katiyen ayrıksı altın almasınlar. Diyarbakır’da şu dakika elhak satılmıyor. Elinde jelatinsiz altın olan vatandaşlarımız eğer altını satmaya kalkışırsa nerden almışsa oraya götürüp satsın. Kuyumcuya söylersiniz bu ürünü sizden almışız. Kuyumcu kavrayışsız ahzetmek zorunda.” – DİYARBAKIR

Share: