Diyarbakır’ı dünyaya tanıtan herif: ‘Hiko Baba’ günde 500 fotoğraf çektiriyor

Diyarbakır’dahi “Hiko Cet” adıyla ünlü olan toplumsal medya fenomeni Bilgi Ulucan, dünyaca müstehap tıpkısı beniz oldu. Yemeden Içmeden sevilmesiyle kalmıyor, Diyarbakır’ın da dünyaya tanıtılmasında aracı oluyor.

Merkez Kayapınar ilçesinde durma eden 38 yaşındaki “Hiko Baba” olarak maruf Vukuf Ulucan, zihinsel engellidir. Hiko Cet’nın hastalığı mikrosefalidir. Mikrosefali, temel karnında bebeğin beyninin birlik gelişememesiyle kafa ve çevresindeki fiziki tebeddülat normal ölçüler ile karşılaştırıldığında, ölçün ölçüye bakarak elan âdeta olan nörogelişimsel tıpkı bozukluktur. Bu hastalığın tedavisi olmamakla alay malay hayat boyu süren bir hastalıktır.

Gittiği rastgele yerde neşeyle karşılaşan Hiko Baba’nın hayranları onu boydak bırakmıyor. Birtakımı kendisine bire bir şeyler ikram ederken kimisi birlikte ışık çekiniyor. Hiko Ata’nın sürekli destekçisi olan mahalle arkadaşı Kıymetiharbiye Çekim ise, kendisine hem abilik hem bile yordam yapıyor.

30 seneden aşkın Hiko Cet ile benzeri mahallede ikamet ettiğini söyleyen Cazibe, Hiko Cet’nın dünyaca adlı ayrımsız sima arkaç geldiğini söyledi.

Hiko Baba’nın hastalığından bahseden Çekicilik, “Bilgi mikrosefali hastasıdır. Tıpta esas karnında beynin gelişmemesiyle gelişigüzel oluşan benzeri hastalıktır. Bu hastalık, bebeğin baş çevresinin olması gerekenden banal olması sonucu ortaya çıkan tıpkı nörolojik hastalıktır. Anne karnında ehliyetli büyümeyi sağlayamayan bebeklerin tevellüt sonrası kontrollerde fark edilmesiyle ortaya çıkıyor” dedi.

“Hikmet’in dünyaya tanıtılmasında toplumsal medyanın ara bulucu olması genişlik şişman etkendi”

Hiko Baba’nın engelinin kavrama kapasitesine engel olmadığını belirten Cazibe, “Bilgi’e tıpkı şeyler söylediğimiz ahit bizi anlıyor. Amma kendini çok tabir edemiyor. Haddinden Fazla şükür biz bile onu boydak bırakmıyoruz. Diyarbakır halkı daha ilk da onu sevip sayıyordu. Hiko Cet hoppadak Diyarbakır değil, dünya genelinde sevilen tıpkı simadır. Bilgelik’in dünyaya tanıtılmasında sosyal medyanın aracı olması sunu balaban etkendi. Namı temas tarafa yayıldı. İsmini bilmediğim ülkelerden Hiko Baba’nın içtimai iletişim araçları sayfasına kaygı geliyor. Hele üstelik buraya mevrut turistlerle tarihi yerleri haddinden fazla gezeriz. Hem Bilgelik’i görüyorlar hem de geziye haremlik ediyoruz. Sosyal medyadan elhak Diyarbakır’ı görmeleri amacıyla çoğu yabancıyı çağırma ediyorum. Almanya, Amerika, İngiltere, İsviçre daha ismini saymadığım bir nice ülkeden misafirlerimiz geldi” ifadelerinde bulundu.

“Vukuf günde yaklaşık 500 fotoğraf çektiriyor”

Serencam yerine yetkililerden Hiko Cet’ya müzaheret edilmesi talebinde bulunan Çekim, sözlerini şöyle tamamladı:

“Vukuf ahit içerisinde evden çıktığı ahit format Yenişehir ilçesinde takıldığı tıpkı kıraathane var, oraya gidiyor. Ben de kendisine eşlik ediyorum. Planımızı yapıp daha imdi geziyoruz. Alelhusus gezdiğimiz esnada çoğu dirilik kendisiyle ışık çektirmek istiyor. Bu sebepten çevre bunalıma giriyor. Tıpkısı de öyle herkesle fotoğraf çekmiyor. Çocuk ve kadınlarla çoğu antlaşma ışık çektiriyor. Bilgi günde yaklaşık 500 ışık çektiriyor. Bilgi Ağababa’nın gideri çokça olduğu üzere yetkililer üstelik bindi çıkmalı bence. Sonuçta Bilgi yalnız bizim tanıdığımız değil. Bilgi Ata’dan yalnızca 1 sevimli var. Daha dahi imkânsız.”

Diyarbakır’üstelik esnaflık özne Mahmut Delen ise, “Hikmeti eski zamandan bu yana tanırım. Çok sevdiğim benzeri insan. Keşki bütün insanlar hakeza saf ve akman olsa. Boy Bos abimiz esen olsun Hikmet’e erbap çıkıyor. Bilgelik’in de dükkanıma gelmesi beni bahtiyar ediyor. Hele Vukuf’in çocuklara olan sevgisi benim üzere arka düzem benzeri his. Temsil biz zaman zaman foto çekelim diyoruz cevaz vermiyor ama kollar onun amacıyla elzem” dedi. – DİYARBAKIR

Share: