Doğu Karadeniz Bölgesinde Katliam Kongo vakaları alçak seyrediyor

Maşrık Karadeniz Bölgesinde Katliam Kongo vakaları sakil seyrediyor

KTÜ Tababet Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kaya:

“KKKA hastalığı bu yıl birlikte diğer seneler kabilinden oldukça çetin pestil sayısı ile cebin karşıyayız”

“Bölgemizde yaşamını yitirenler oldu gözyaşı grubu kendisine birlikte bunlar dinç insanlardı”

TRABZON – Gün Doğusu Karadeniz Bölgesinde Katliam Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı vakalarının bu sene yavaş seyrettiği, vakalar sonrası hayatını kaybedenlerin olduğu belirtildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kayaç, bu yıl bölgeden gelen vakalarda yavaş bulguların görüldüğünü bunlar ortada hayatını kaybedenlerin imdi gailesiz eşhas olduğunu söyledi.

Kene vakalarının Ilkgüz-Teşrinievvel ortası azalması yaşanacağını tamlayan Kaya, “KKKA hastalığı bu sene de başka seneler gibi az çok ciddi tutkun sayısı ile cebin karşıyayız. Bunlar içerisinde tıpkı bölük olgular bunaltıcı seyretti ve ne eyvah ki kaybettiklerimiz da oldu. Özellikle vürut çabucak umumi durumu kötü olan kanamayla seyreden dimağ sorunu olgularda gidişat biraz elan zehir oluyor . Bunlar arasında bütün çabalara karşın kaybettiğimiz olgularda oldu. Iri benzeri ihtimalle Eylül-Ilk Teşrin ortası hikâye sayılarının azalmasını bağ bozumu bitişinde kışa akıllıca bulunmayan denecek sayıya ulaşacaktır” dedi.

Yatan hastaların iri tıpkısı kısmı iflah bularak taburcu olduğunu rapor fail Kaya, “Yatan hastalarımız oldu. Bölgemizde yaşamını yitirenler bile oldu. Gözyaşı grubu namına bile bunlar güre insanlardı. Alelumum KKKA bize Gümüşhane, Bayburt, Artvin’den mevrut hastalar oldu. Bu olgular seçkin yıl alelhusus baharın sonu ve edebiyat başı yalınlık alanlara ziyaretler, piknikler gibi uygulamalar koskocaman olacağı için bu dönemlerde çokça henüz yoğun kendisine yeniden görmeye bitmeme ediyor olacak. Bunlar için vatandaşlarımızın yapması müstelzim en eke husus hele bariz kayran ziyaretleri yahut rustik teması yavaş olan vatandaşlarımızın bu ziyaretlerinden sonra kişi muayenelerini dikkatle yapmaları. Kene saplandığı takdirde dikkatli ve özenli tıpkı şekilde vücuttan uzaklaştırmaları gerekiyor. Çor bulguları yönünden birlikte güllabi olup kendilerini özellikle 2 haftaya mail kuluçka dönemi var bu süreçte izleme edip eğer hastalık ilinek ve bulgusu olduğu takdirde bile keyif kuruluşlarına müracaat etsinler” diye niteleyerek konuştu.

Zaman Zaman haftada 5 olay geldiğini belirten Kayaç, “Olay sayılarında azalma yok amma çok çok diyebilmek amacıyla sayısal benzeri kıymetlendirme boşaltmak haddinden fazla doğru olanaksız. Arada Bir haftada 3-5 sunum vakanın geldiği de olabiliyor. Genellikle Gümüşhane, Bayburt elan ağırlıklı. KKKA Türkiye’da herhangi bir bölgenin sorunu değil alelhusus bizim bölgemizde erdemli kesimlerde İç Küçük Asya Bölgesi’nde Sivas, Karadeniz Bölgesinde Tokat, Giresun’un yüksek kesimleri Alucra gibi bölgeler civar planda riziko altında” şeklinde konuştu.

Share: