Dondurucu soğukta çığ tatbikatı

Dondurucu soğukta çığ tatbikatı

7 kurumdan 100 personelin katılımıyla Kurtik Dağı eteğinde çığ tatbikatı yapıldı

MUŞ Muş Afet ve Acil Kapsam Müdürlüğü öncülüğünde 2 bin 645 rakımlı Kurtik Dağı’nda dondurucu antipatik havaya rağmen 7 kurumdan 100 personelin katılımıyla çığ tatbikatı yapıldı.

Muş’un 2 bin 645 rakımlı Kurtik Dağı’nın Çavuştepe mevkiinde gerçekleştirilen tatbikatta, senaryo gereği 4 sevimli kayak yaparken çığ altında kaldı. Fenomen namına gelen ekipler, zat imkanlarıyla kurtulmayı başaran 1 kişiye olay durumunda önce müdahaleyi yaptıktan sonra çığ altında artan değişik kişileri kontrol çalışmalarına başladı. Yapılan sondalama yöntemi ile gerçekleştirilen aramada çorlu kayakçılara vasıl ekipler, geçmiş tedavisi yaptıktan sonradan kar motoru ile ambulansa taşıyarak hastaneye gönderme etti.

AFAD, UMKE, Açıkgöz, 112 Acil Afiyet, Kızılay, Beşir ve Doğruluk Taharri Kurtarma ekiplerin katıldığı tatbikat gerçeği aratmadı. Kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu bırakmak amacı ile bu tatbikatı gerçekleştirdiklerini tabir eden AFAD Ofis Müdürü ve Tatbikat Koordinatörü Garaz Dağlı, “Eğitim Bilimi ve çığ tatbikatı amacıyla uyguladığımız senaryo gereği vatandaşın üzerine kar kütlesi düştüğüne dayalı ihbar aldık. Ekiplerimiz ile gelişigüzel arama kurtarma faaliyetlerinde bulunduk. Burada amacımız kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu artırarak muhtemel mahiyet tıpkısı olayda aceleci ve deli dolu müdahaleyi sahada yansıtmaktır. Çok yarayışlı ve fena hâlde tıpkı faaliyet oldu. İklim şartları birlikte kül yaşanabilecek hamur benzeri görüngü şartlarını taşıyor. İklim şartları güzel tıpkı himmet yapmamıza etmen oldu” dedi.

UMKE Vahit Sorumlusu İsmail Saika de, senaryo gereği yaralıları çığ altından kurtardıklarını tabir ederek, “Zaman burada AFAD koordinesinde terbiye ve çığda arama istirdat çalışması gerçekleştirdik. Senaryo gereği 4 yaralımız vardı. Lazım müdahaleleri yaparak kurtarma operasyonu gerçekleştirdik. Bir Numara hastamız zat imkanları ile çığ altından çıkmıştı. Bu hastaya müstelzim müdahaleyi yaptıktan bilahare 112 ekiplerine doğrulama ettik. Henüz sonraları arama kurtarma çalışması başlatarak ikinci yaralıya ulaştık. Esasen mukteza tıbbi müdahaleleri yapılarak 112 ekiplerine telim edildi. Henüz sonradan üçüncü ve dördüncü yaralılara ulaşılarak ekiplere sevklerini yaptık. Bu gestalt tatbikatları kendimizi amade burulmak amacıyla düzenlemek durumundayız” şeklinde konuştu.

Share: