Dondurucu soğukta çığ tatbikatı

Muş Facia ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) öncülüğünde 2 bin 645 rakımlı Kurtik Dağı’nda dondurucu sevimsiz havaya rağmen 7 kurumdan 100 personelin katılımıyla çığ tatbikatı yapıldı.

Muş’un 2 bin 645 rakımlı Kurtik Dağı’nın Çavuştepe mevkiinde gerçekleştirilen tatbikatta, senaryo gereği 4 dirilik ski yaparken çığ altında kaldı. Fenomen yerine mevrut ekipler, kişi imkanlarıyla kurtulmayı başaran 1 kişiye fenomen durumunda ilk müdahaleyi yaptıktan bilahare çığ altında kalan değişik kişileri kontrol çalışmalarına başladı. Yapılan araştırma yöntemi ile gerçekleştirilen aramada gaileli kayakçılara ulaşan ekipler, geçmiş tedavisi yaptıktan sonraları kar motoru ile ambulansa taşıyarak hastaneye gönderme etti.

AFAD, UMKE, Kurnaz, 112 Müstacel Sağlık, Kızılay, Beşir ve Hak Kontrol Istirdat ekiplerin katıldığı tatbikat gerçeği aratmadı.

Kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu tezyit etmek amacı ile bu tatbikatı gerçekleştirdiklerini rapor fail AFAD Idarehane Müdürü ve Manevra Koordinatörü Garaz Dağlı, “Yetişek ve çığ tatbikatı üzere uyguladığımız senaryo gereği vatandaşın konusunda kar kütlesi düştüğüne dayalı ihbar aldık. Ekiplerimiz ile gelişigüzel kontrol istirdat faaliyetlerinde bulunduk. Burada amacımız kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu artırarak muhtemel ana tıpkı olayda çabuk ve etken müdahaleyi sahada yansıtmaktır. Haddinden Fazla yarayışlı ve iyicene bir faaliyet oldu. İklim şartları de eksiksiz yaşanabilecek gerçeklik tıpkısı görüngü şartlarını taşıyor. İklim şartları güzelce bir düzentileme yapmamıza etken oldu” dedi.

UMKE Birim Sorumlusu İsmail Sebep de, senaryo gereği yaralıları çığ altından kurtardıklarını ifade ederek, “Bugün burada AFAD koordinesinde yetişek ve çığda arama kurtarma çalışması gerçekleştirdik. Senaryo gereği 4 yaralımız vardı. Vacip müdahaleleri yaparak istirdat operasyonu gerçekleştirdik. Birinci hastamız özlük imkanları ile çığ altından çıkmıştı. Bu hastaya müstelzim müdahaleyi yaptıktan sonra 112 ekiplerine doğrulama ettik. Henüz sonraları kontrol istirdat çalışması başlatarak ikinci yaralıya ulaştık. Tekrar mukteza tıbbi müdahaleleri yapılarak 112 ekiplerine telim edildi. Daha bilahare üçüncü ve dördüncü yaralılara ulaşılarak ekiplere sevklerini yaptık. Bu format tatbikatları kendimizi hazır tutmak üzere fora etmek durumundayız” şeklinde konuştu. – MUŞ

Share: