Dünyaca ünlü Ece İnciri’nde ara bulucu oyunu

Dünya’birlikte çabucak Bursa’nın 40 köyünde yetişip Avrupa’evet ihraç edilen yağız incir bu yıl dalında kaldı. Ürünlerini satacak kayran bulamayan ve ihracatta delalet fail tüccarın insafına bırakılan üreticiler; Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ekincilik Şirketi bulunan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden bindi bekliyor.

Bursa yağız incirini Avrupa’ya ihracatını aracı firmalar gerçekleştiriyor. Firmalar seçkin yıl ürünün başlangıcında sezonu efdal fiyattan açarken; yapıt bollaşınca fiyatları süfli akla yatkın çekiyor. Eşsiz yemiş olduğu için güçlükle dışındaki marketlerde taneyle satılan siyah incir bu sene kilo fiyatı 25 liradan açılsa da biraz dönme içre fiyatı 10 liraya düştü.

Geçen yıl 27 liradan sezonu açan firmalar; ürünü averaj 17 liradan satın aldı. Bu sene ise 25 liradan açılan zaman, çok gelişmemiş sürede 10 liraya düştü. İhracatçı firmalar ürüne kota koyarak kısıtlanmış iz alımına gitti. Siyah ballıdarı bu sene sıkıntılı alınmasına karşın çiftçiler dalında bırakmayıp topladılar.

Geçtiğimiz yıllarda Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım A.Ş şirketi vasıtasıyla ürünlerini elverişsiz dışına satmaya başlamış yetiştirici üstelik iyi fiyatla ürününü satmıştı. Bu yıl piyasanın elden aracı firmaların eline kalmasıyla birlikte tüccarlar istedikleri değer politikasını uygulamaya başladı. Üreticiler Avrupa’da nazik rica gören ve tanesi 1 Sterlin’den satılan ürünün kendilerinden bu kadar çap fiyatla alınmasına isyan etti. Üreticiler nezaret ya bile büyükşehir desteğiyle benzeri kooperatif kurulup ürünün bu şekilde ihraç edilmesini istiyor.

Osmangazi Aksungur Köyünde ballıdarı bahçesinde açıklama işleyen Akdoğan Köyü Kooperatif Başkanı Sinan Kayaç, “Yağız incir dünyada hoppadak Bursa’nın 40 köyünde yetişiyor. Çokça kıymetli tıpkısı kâr. Avrupa’dan haddinden fazla talep görüyor. Ama bu yıl mevsim yetiştirici açısından çok çığlık geçiyor. Geçtiğimiz sene 27 liradan alımına başlanan incir bu sene 25 liradan alınmaya başlandı ve elan sezonun başında fiyatı 10 liraya düşürdüler, antrparantez kota koyarak yayın almamaya başladılar. Gâh köylerde on paralık gurur bulunmayan. Üretici ürününü verecek yer bulamıyor. Tığ üreticiler namına artık nadir olan bu nadir meyveyi bire bir kooperatif kurulup onun aracılığıyla satılmasını istiyoruz. Bu konuda izinli birimlerden müzaheret bekliyoruz. Sabık yıl ile bu sene arasında üreticinin maliyetleri 2-3 kat arttı ama bu sene eser daha kızgın alınıyor. Biz üreticiler kendisine bu duruma hal bekliyoruz” dedi. – BURSA

Share: