Dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağında kıyasıya pazarlıklar yaşanıyor

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yetişen coğrafi işaretli Taşköprü sarımsağında kıyasıya pazarlıklar yaşanıyor. İri boyuttaki Taşköprü sarımsağı, pazarda 45-50 TL ortada müşteri bulurken, orta kabile sarımsak ise 30-35 liradan satılıyor.

Avrupa Birliği’nce tescil edilen Kastamonu’nun coğrafi işaretli ürünü Taşköprü sarımsağı, üreticisinin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Güzeşte yıla göre rekoltenin düşmesiyle daha dahi değerlenen Taşköprü sarımsağı için kıyasıya pazarlıklar yaşanıyor. Taşköprü ilçesine vabeste Alatarla köyünde değme hafta kurulan sarımsak pazarında kükremek yaşanıyor. Çok sayıda sarımsak üreticisi, hasadını yaptığı sarımsakları satabilmek için pazara getirdi. Pazarda tür asıl boyutlarda satışa verilen Taşköprü sarımsağı için kıyasıya pazarlıklar yaşanıyor.

Şu anda Alatarla köyünde kurnaz boyuttaki Taşköprü sarımsağı 45-50 lira ortada almaç bulurken, mutedil kamet sarımsak 30-35 liradan satılıyor.

“Taşköprü sarımsağının türe ettiği değeri almasını istiyoruz”

Taşköprü’nün Alatarla köyünde sarımsak üreticisi Mustafa Celil, “Talebimi isteğimiz arzumuz şu kim Taşköprü sarımsağının acun piyasasında doğruluk ettiği yerinde olmasını istiyoruz. Şu anda üretim yerine birinci sınıf amma fiyat namına çok düşük çünkü maliyetler ağız ağıza arttı bizim. Fellah olarak süt ve gübreden şişman bir bindi ahzetmek istiyoruz. Motorin sabık sene 7 TL’yken bu yıl 25-26 TL olması bizi ağız ağıza sıkıntıya düşürdü. Özellikle matbua fiyatlarının güzeşte yıl 110 TL’den alırken şu anda 700-800 TL, bunun maliyetinin birlikte artığını görmekteyiz. Biz çiftçiler yerine emeğimizin karşılığını istiyoruz. Sonuçta bizde eksiltmek istiyoruz” dedi.

“Şu zamanda 45-50 TL’ye satarsak biz bile yetiştirici adına mutlu olacağız”

İri boyuttaki Taşköprü sarımsağının 45-50 TL civarında satışının devam etmesi gerektiğini belirten Ulu, “Sabık yıl yıpranmamış sarımsak 19 TL’ydi, normal itidalli sarımsak 13-14 TL’ydi, adi sarımsak ise 7-8 TL civarındaydı. Ancak masraflarını düşündüğümüzde sarımsağın fiyatı birlikte 2-3 mezuniyet artıyor. Şu zamanda mazot iştirakçi fiyatlarını da dahil ettiğimizde sarımsağın kilosu 40-50 TL olması gerekiyor. Şimdi bu sarımsak 28-30 TL civarında amma pazaryerinde 45 TL’ye kadar duble malımız satıldı. İnşallah ileriki zamanlarda sarımsağımız doğruluk ettiği değeri alacaktır. Şu zamanda 45-50 TL’ye satarsak tığ birlikte üretici kendisine memnun olacağız. Devletimizin bize bu konuda apotr olmasını istiyoruz, özellikle basılmış, süt desteğinde bize elan aşkın bindi çıkmasını murat ediyoruz” diye konuştu.

“Makine ile dikim yaptığımız için bu yıl verim az buçuk düşük oldu”

Taşköprü’nün Çetmi köyünde durma eden sarımsak üreticisi Kamil Yılmayan ise, “15 dönüm alana sarımsak diktim. Mazotun litresi 25 TL, traktörü tek durdurmuyoruz sabahleyin başlıyor akşama büyüklüğünde çalışıyor. Neyle alacağız mazotu koca geliyor 15 TL mülk veriyor, o paraya sarımsak var mı? O paraya tığ sarımsak satarsak bu misil neyle alacağız mazotu. Güzeşte sen kilosu 10-15 liraydı amma 6 TL olan süt bu sene 25 TL oldu. Dikim fiyatları yüksek olduğundan çiftçinin yarısı makine dikimi yaptı, makine dikimi halk dikimine bakarak randımansız oluyor. Maliyeti az buçuk daha düşük oluyor ama hangi yazık kim bu kez verimi araba ile dikince elan bağan oluyor” şeklinde konuştu.

“Sarımsağın henüz ongun rakamlarda satılmasını bekliyoruz”

Taşköprü’da sarımsak üreten Hüseyin Özmen de, “30-35 yıldır sarımsak üreticisiyiz hamdolsun. Taşköprü’nün beyaz altını diye niteleyerek taçlandırdığı sarımsak sezonuna bu yılda başlamış olduk. Şu anda sarımsağımız 10 TL’den 30 TL’ye büyüklüğünde alıcı buluyor amma daya ongun rakamlarda dilek edilmesini bekliyoruz. Çünkü üreticilerin emeğinin karşılığını alması gerekiyor. Bu sarımsağın 50-60 TL’den satılması gerekiyor. Güzeşte sene kim fiyatlar çokça düşüktü normal maliyetin altında benzeri fiyat vardı. Sabık seneye bakarak kıyaslamada bu sene gür ama bu fiyatlar tekrar bizi kurtarmaz” ifadelerini kulandı. – KASTAMONU

Share: