‘Dünyanın yeryüzü absürt binası’nın geciken yıkımına nakdî ceza

GOOGLE’da ‘Dünyanın en saçma binası’ kendisine evvel tam sâdır 18 eğik binanın yıkımı geciktiği için yüklenici firmaya, günlük 1984 teklik ukubet uygulanmaya başlandı.

Kahramanmaraş İl Özel İdare Binası, inşa edildiği 1994’ten bu yana hem rengi hem yapısı ile ilgi çekti. İnternet kontrol motoru Google’a ‘Dünyanın bildirme absürt binası’ yazılarak yapılan aramada ilk tam çıkan binanın, eş ayında başlanılan yadımlama işlemleri sürüyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin projesi kapsamında kaldığı üzere yıkımı mergup binanın tam katları ile otoparkları yıkıldı, asıl söküm işlemleri ise bitmeme ediyor. Bu işlemlerden sonraları asıl doldurulup, yadımlama çalışmaları tamamlanacak.

Yıkım çalışmaları sürse bile yüklenici firmanın, sözleşmedeki teslim tarihine uymadığı belirtildi. Büyükşehir Belediyesi’nce firmaya müddet verilirken, sözleşme gereği cezai müeyyide uygulanmaya başlandı. Müteahhit firmaya, münakasa bedelinin 10 binde 3’ü oranında günce 1984 liralık ceza verildi. Firma, gelişigüzel geciken aktarılma üzere söz konusu bedeli ödeyecek.BELEDİYE, YIKIM İÇİN TARİH VERDİKahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nden birlikte yapılan açıklamada ise “İşi süresinde bitiremeyen firmaya sözleşme hükümlerince cezai müeyyidelerin uygulanmakta olup, katabolizma çalışması 10 Teşrinievvel tarihine kadar bitirilecek” denildi.

Geçen yıl 10 Kasım’da 6 milyon 615 bin liraya tenkis edilen binanın yıkımı için saha teslimi, 20 Açıklık 2021’üstelik yapılmıştı. Sözleşmeye bakarak, binanın yıkımının 17 Haziran 2022’üstelik tamamlanması istenmişti. Büyükşehir Belediyesi ise bu süre aşıldığı için 29 Haziran itibarıyla yüklenici firmaya, ceza kesmeye başladı.



Share: