Düzce ve Kocaeli’de balıkçılar “müstemirren besmele” eylemek için çağ sayıyor

Düzce ve Kocaeli’da bakir mevsim amacıyla havza ve ağlarını onaran balıkçılar, av yasağının sona ermesiyle “arasız bismillah” diyecekleri 1 Eylül’ü heyecanla beklemeye başladı.

Mağrip Karadeniz’in mehabetli balıkçı limanlarından Düzce’nin Akçakoca ilçesinde balıkçılar, eskimemiş mevsim öncesinde ağlarının ve teknelerinin hizmet ve tamirat işlerini neredeyse tamamladı.

Balıkçılar, hazır ağıl getirdikleri tekneleri ve ağlarıyla balaban umutlarla 1 Ilkgüz’birlikte denize açılacak.

Balıkçılar palamuttan ümitli

Akçakoca Akarsu Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, AA muhabirine, yıpranmamış sezondan ümitli olduklarını söyledi. Karakaş, “1 Eylül bakımından sezona başlayacağız inşallah. Önceliğimiz sivri olacaktır. Umudumuz haddinden fazla aşkın başkaca bu çevrim serencam yılların sunma bol sezonu olacağını anlayış ediyoruz. Görüntüler o yönde.” diye konuştu.

Karakaş, hafta sonuna kadar yekpare hazırlıklarını tamamlayacaklarını belirterek, balkı bire bir sezon diledi.

“Eskimemiş sezonu heyecanla bekliyoruz”

Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde birlikte kullanılmamış sezona hazırlanan balıkçılar, yeryüzü çokça sivri ve çinekop avlamayı bekliyor.

Kestirmece 180 tayfanın çalışacağı ilçede, 6 şişman gırgır ve bunlara vabeste aşağı teknelerle denizlerde balık avlanacak.

Tekne sahibi Barbaros Afiyet (42), yeni av sezonunu heyecanla beklediklerini belirterek, “Palamudun şu anda kendini çok gösterdiği duyumunu alıyoruz. Palamutla gelişigüzel lüfer, istavrit ve çinekop avcılığı olacak gibi gözüküyor. Bu zaman balıkçılık adamakıllı gidecek kadar duruyor ancak bu yıl hamsi avcılığı biraz ağırbaşlılık, denizde sağlam hamsi gözükmüyor.” dedi.

27 almanak balıkçı Birol Seymen (48) bile palamuttan umutlu olduklarını vurgulayarak, “Palamudun irileştiği bilgisini aldık, bu birlikte pelit verimli demektir. Hamsi halkın balığı ama hamsinin olmadığı bilgisini da alıyoruz.” ifadesini kullandı.

Sezonun bereketli geçmesini rica fail Seymen, “Teknemizde 25 kişiyiz. Kestirmece 7,5 ay denizde kalacağız. Kazançlarımız olduğu ant yaşadığımız zorlukları dahi unutuyor, bahtiyar oluyoruz.” diyerek konuştu.

Balıkçı Osman Muhammed Er Kişi (58) üstelik 30 yıldır bu işi yaptığını, av yasağının başlamasıyla yaz süresince hem ağların hem üstelik teknelerin bakımını yaparak eskimemiş sezona amade ağıl geldiklerini kaydetti.

Share: